To aj napriek tomu, že spoločnosť TSMC plánuje zlacniť výrobu čipov.

Ide o 3 nm proces, ktorý chcú použiť vo svojich návrhoch viaceré firmy. TechSpot ale hovorí, že podľa zdroja DigiTimes, plánovala firma TSMC účtovať 20 000 USD za 3 nm water, čo je o 20 % viac ako pri technológii 5 nm. Apple cenu akceptoval, aby mohol čipy vyrobiť touto technológiou pre iPhone 15.

Ostatné firmy ako AMD, NVIDIA, Qualcomm a MediaTek ale od tohto ustúpili, čo pre fabriku znamená problém. Apple zostáva hlavným klientom 3 nm výrobného procesu. Masová výroba sa začala koncom roka 2022 a nový technologický proces má dominovať v tomto roku. Neskôr by mohlo prísť zlacnenie výroby. Tomu ale budú musieť byť prispôsobené väčšie objemy. Firma v súhre týchto okolností očakáva pokles tržieb v prvom polroku 2023.

Útroby fabriky TSMC

AMD by mohlo 3 nm architektúru využiť v čipoch série Zen 5, avšak nie je jasné, kedy príde AMD s touto architektúrou. Rovnako by si na svoje prišla aj NVIDIA, ktorá by mohlo uviesť nové grafické čipy s kódovým menom Blackwell. Na trhu by sa mohli objaviť budúci rok.

Intel už stihol niektoré svoje procesory zdražiť a tak si za niektoré priplatíte o desiatky dolárov viac. Impulzom oživenia pre taiwanskú fabriku, by mohla byť výroba čipov A pre iPhone. Energetická kríza a tlmenie ekonomiky zo strany FEDu a oneskorene aj zo strany ECB sú však hlavné limitujúce faktory, prečo nepočítame s poklesom cien. A už vôbec nie pri energeticky náročných odvetviach.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.