Do bratislavských ulíc prichádza mimoriadne presný parkovací systém na svete.

Pomôže vniesť poriadok do ulíc mesta a ochrániť zraniteľných účastníkov cestnej premávky – najmä chodcov a ľudí so zrakovým postihnutím. Túto novinku prinesie spoločnosť TIER Mobility, ktorá v hlavnom meste prevádzkuje 500 elektrokolobežiek. Systém vyvinula spoločnosť Fantasmo a TIER oznámil jeho akvizíciu.

Spoločnosť Fantasmo vyvinula systém CPS  (Camera Positioning System), ktorá je desaťkrát presnejšia ako GPS a dokáže overiť parkovanie e-kolobežiek do 20 cm. Aplikáciu CPS od spoločnosti Fantasmo TIER predstavil v Paríži. Fantasmo je zatiaľ jediným poskytovateľom s osvedčeným technologickým riešením na riešenie nezodpovedného parkovania.

Čo bude ďalej?

V blízkej budúcnosti plánuje TIER predstaviť novú asistenčnú technológiu pre vodiča založenú na počítačovom vizuálnom zobrazení. Tá – spárovaná s novým internetom vecí – dokáže odhaliť dopravné priestupky a kolízie, ako aj bezohľadnú jazdu na kolobežke. Spolupráca predstavuje riešenie problémov ako je jazda na chodníku či tandemová jazda na elektrických kolobežkách. Jazdci, ktorí nedodržiavajú pravidlá a predpisy, budú upozornení na priestupky a môže im byť udelená pokuta alebo zákaz vedenia vozidla. Nová technológia sa v súčasnosti testuje.

Táto funkcia využíva technológiu CPS, ktorá umožňuje vysokú presnosť polohy a mapovanie na úrovni centimetrov. Na rozdiel od iných riešení, ktoré využívajú GPS sledovanie, technológia Fantasmo poskytuje mimoriadne presné zobrazenie polohy vozidla, a to aj v husto zastavanom mestskom prostredí, kde signál GPS nefunguje spoľahlivo.

Rovnako, ako v prípade predchádzajúceho parkovacieho systému TIER, každý používateľ, ktorý sa pokúsi zaparkovať v zakázanej oblasti alebo mimo určeného parkovacieho miesta, nebude tu môcť zaparkovať. Táto funkcia nevyžaduje od mesta žiadnu ďalšiu parkovaciu infraštruktúru – iba dokončiť 3D mapovanie mesta.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.