Určite ste už niekde zachytili správy o tom, ako niekomu ukradli účet na sociálnych sieťach a následne za vrátenie prístupu vyžadovali daní hackeri nejakú odmenu.

Myslíte si, že vám sa to nemôže stať? Ale môže a mail, ktorý vám priblížime nižšie je jasným dôkazom toho, že sa niekto pokúša do vášho účtu dostať a vy by ste mali spozornieť + ak je to potrebné, tak pristúpiť aj k určitým krokom. V tomto prípade ide o sociálnu sieť Instagram, ktorú asi netreba bližšie predstavovať. Instagram, resp. jeho používatelia sú častým terčom rôznych „útokov“, ktorých úmyslom je vám ukradnúť účet – získať k nemu prístup a následne od vás bude požadovaná finančná odmena za navrátenie.

Instagram

Instagram

Môže to mať rôzne podoby, no toto je tá najbežnejšia. Taktiež sa môže stať, že si niekto z vašich „priateľov alebo sledovateľov“ zmyslí, že by sa vám z nejakého dôvodu mohol nabúrať do účtu a robiť nejakú neplechu. Ani jeden z prípadov nie je príjemný, takže je lepšie tomu úplne predísť.

Ako vyzerá mail, ktorý poukazuje na to, že sa niekto pokúša prihlásiť do vášho účtu?

V tomto prípade nejde o žiadny podvodný mail, ale o informačnú správu priamo od Instagramu, ktorá hovorí o tom, že im je ľúto, že sa neviete prihlásiť do svojho účtu a že to pomocou tohoto mailu viete napraviť, prípadne heslo resetovať (takýto mail príde vtedy, ak zadáte niekoľkokrát zlé heslo). Toto by bolo v poriadku, ak by ste sa do vášho účtu pokúšali prihlasovať vy a z nejakého dôvodu ste zabudli heslo. Ak ste to však nerobili, teda heslo poznáte a nepokúšali ste sa opätovne prihlasovať, pričom vám príde takýto mail, tak je jasné, že sa niekto pokúša dostať sa do vášho účtu, pričom sa dá predpokladať, že to asi nebolo naposledy.

Instagram

Instagram

Čo v takomto prípade robiť?

V zásade nič, ale iba za predpokladu, že máte na prihlasovanie do vášho účtu výborne kombinované heslo (je vhodné používať dlhé heslá s kombináciou písmen, znakov a číslic) a ideálne aktivovanú aj dvojfaktorovú verifikáciu, resp. dvojstupňové overenie – túto možnosť nájdete v nastaveniach vášho instagramového účtu. To vám zabezpečí, že okrem hesla bude potrebné na prístup k účtu zadať aj špeciálny kód, ktorý vám príde do SMS správy alebo do príslušnej overovacej aplikácie (podľa toho, čo si zvolíte). Účinným spôsobom môže byť aj vhodný bezpečnostný softvér.

Ak máte takto zabezpečený účet, tak je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa vám doňho niekto dostal, no tento mail vám ponúkne informáciu o tom, že sa o to niekto zjavne pokúšal. Určite neodporúčame dávať si slabé heslá s iniciálkami, číslami narodenia a pod., ktoré sa dajú ľahko odhaliť. Ak takéto heslo používate, tak by ste ho mali čo najskôr zmeniť.

Dostali ste už podobný mail? Mali ste tušenie, čo je za tým alebo ste tomu neprikladali žiadnu dôležitosť?

Prečítajte si aj:

Čo robiť, ak susedova bezpečnostná kamera narúša vaše súkromie

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE