Rýchlo sa rozvíjajúca služba pomáha používateľom nájsť cez aplikáciu SmartThings každý deň stovky tisíc stratených zariadení.

Samsung oznámila, že do služby SmartThings Find, ktorú spustil v októbri 2020 sa doteraz zapojilo 100 miliónov zariadení značky Samsung. Majitelia týchto zariadení súhlasili s ich použitím ako uzlov Find Node, ktorá slúži na zisťovanie polohy podporovaných zariadení. Vďaka ekosystému SmartThings sa pomocou tejto funkcie denne lokalizuje viac ako 230 000 zariadení. Väčšinou ide o zabudnuté zariadenia, ktoré ich majitelia nájdu na miestach ako sú sedačky, stolíky a pod.

SmartThings Find umožňuje určiť polohu podporovaných a registrovaných smartfónov Galaxy, smart hodiniek, slúchadiel alebo dokonca pera S Pen Pro. Na vyhľadávanie osobných vecí, napríklad kľúčov alebo peňaženky, poslúžia smart prívesky Galaxy SmartTag alebo SmartTag+. SmartThings Find využíva na vyhľadávanie stratených zariadení technológiu Bluetooth Low Energy (BLE) a ultraširokopásmové technológie (UWB). Zariadenie možno vďaka vysielanému signálu nájsť, aj keď je odpojené od komunikačnej siete. Ak je hľadané zariadenie už príliš ďaleko od smartfónu svojho majiteľa, môžu v pátraní automaticky pomáhať aj ostatní používatelia smartfónov alebo tabletov Galaxy, ktorí v aplikácii povolia príjem signálu zo stratených zariadení v okolí a následné anonymné odosielanie ich polohy na server SmartThings. Inými slovami takíto majitelia telefónov síce pomôžu pri odhalení strateného zariadneeia ale sami ho nájsť nemôžu, lebo nevidia ich polohu.

Ďalším vylepšením SmartThings Find je nová služba SmartThings Find Members, ktorá umožňuje pozvať rodinných príslušníkov a priateľov, aby sa stali členmi nášho účtu SmartThings a mohli taktiež hľadať a spravovať svoje zariadenia. K jednému účtu možno pridať až 19 ďalších osôb a vyhľadávať až 200 zariadení naraz. U osôb, ktoré prijmú vaše pozvanie do služby SmartThings Find Members, môžete rozhodnúť, či budú môcť s vaším súhlasom vidieť vaše vybrané zariadenia a ich polohu.

Službu SmartThings Find Members ocenia najmä v rodinách, ktoré potrebujú dohliadať na domácich miláčikov alebo mať prehľad, kde sa práve nachádzajú kľúče od auta – a to aj v prípade, že pri sebe práve nemajú svoj smartfón.

Prečítajte si aj

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.