Jednou z vecí, ktoré môžu ľudí odradiť od kúpy repasovaného smartfónu, je životnosť batérie. Ako si vybrať telefón, ktorého batéria vydrží a čo robiť, aby sme zabránili ďalšej degradácii batérie iPhonu z druhej ruky? 

Pri kúpe repasovaného mobilného telefónu má mnoho ľudí prirodzené obavy o jeho funkčnosť. Asi najzásadnejším údajom je výdrž batérie, ktorá vplýva na to, ako dlho telefón vydrží nabitý, výkon telefónu a jeho následnú životnosť. Je všeobecne známe, že batériám sa pri opakovaných nabíjacích cykloch znižuje kapacita. Navyše v prípade iPhonov sa samotná batéria nedá len tak jednoducho vybrať. Jej výmena si žiada služby špecialistu a aj ďalšiu vyššiu finančnú investíciu, čo sa pri telefóne z druhej ruky naozaj neoplatí.

Aký je optimálny stav batérie?

Dôležitým odporúčaním je v tomto prípade kúpa zariadenia od overeného predajcu, ktorý zaručí, že telefón je stále v dobrom stave. Najväčší predajca repasovaných iPhonov, fínska technologická spoločnosť Swappie, napríklad garantuje, že každý telefón, ktorý v jej ponuke nájdete, má batériu s kapacitou minimálne 80 %, čo znamená, že bude fungovať a dosahovať výkon ako nový iPhone. 

„Stav batérie iPhonu popisuje, ako dlho na stupnici od 0 % do 100 % by mal telefón vydržať na jedno nabitie. Zdalo by sa, že keďže maximálna kapacita iPhonu sa začína na 100 %, je to jeho jediný optimálny stav. Nie je to však celkom pravda, dokonca aj spoločnosť Apple považuje akýkoľvek iPhone s kapacitou batérie 80 % alebo viac za optimálny stav,“  hovorí Fanny Nyman, Head of Region Swappie, ktorá to vysvetľuje vysokou kapacitou batérií, ktoré Apple vo svojich zariadeniach používa.

V skutočnosti sú batérie od spoločnosti Apple od výroby nadimenzované tak, že nie je nič nezvyčajné vidieť iPhony, ktoré aj po jednom roku majú stále kapacitu batérie 95 % alebo viac. 

Tip: Skontrolovať zdravie svojej batérie si na iPhone dokáže každý používateľ so systémom iOS 11.3 alebo novším, a to v ponuke Nastavenia > Batéria > Stav batérie.

iPhony vo výhode

Pokiaľ ide o repasované iPhony, ktoré Swappie ponúka, každý prechádza precíznym technickým skúšobným procesom pozostávajúcim z 52 krokov. „Počas tohto procesu kontrolujeme fungovanie všetkých častí telefónu, vrátane batérie. V prípade, že je jej výkon v horšom stave, batériu vymeníme,“ vysvetľuje Fanny zo Swappie.

Ak je pre vás pri kúpe repasovaného zariadenia údaj o životnosti batérie dôležitý, siahnite po zariadeniach od Apple. Porovnania ukazujú, že iPhony si udržia o približne 15 % väčšiu hodnotu za rok ako ich najlepšie náprotivky s Androidom. Ich batéria a výkon sa znehodnocujú omnoho pomalšie.

Swappie laboratóriumZdroj: Swappie

Spoločnosť Apple sa snaží predlžovať výdrž batérie svojich telefónov prostredníctvom funkcie riadenia výkonu. Tá obmedzuje výkon telefónu vo vašom mene, aby iPhone fungoval plynule, no zároveň šetril batériu. Dá sa vypnúť manuálne, ale batéria iPhonu sa v takom prípade vybíja veľmi rýchlo, pretože iPhone bude fungovať neustále naplno a na hranici svojich limitov.

Ako sa starať o zdravie batérie?

O to, aby váš iPhone a jeho batéria vydržali čo najdlhšie v top stave sa môžete postarať aj sami, jeho vyváženým používaním a dodržiavaním niekoľkých rád. Medzi najdôležitejšie patrí používanie najnovších aktualizácií systému iOS. Každá významná aktualizácia obsahuje nové funkcie na zachovanie a predĺženie výdrže batérie.

Pri používaní sa tiež snažte nemať na pozadí spustených priveľa aplikácií. Spomaľujú telefón a vybíjajú batériu. Užitočné je aj nastavenie automatického jasu.

Pokiaľ ide o nabíjanie, neodporúča sa telefón nechávať úplne vybiť ale ani nabiť. Môže to dopomôcť k rýchlejšiemu poškodeniu batérie. Platí to aj v prípade, že sa mobil dlhšie nebude používať, kedy by ste ho mali skladovať napoly nabitý. Úplné vybitie batérie môže spôsobiť jej pokles do hlbokého vybitia a spôsobí značné poškodenie. Pri nabíjaní sa vyhýbajte nadmernému teplu, prípadne telefón občas skontrolujte, či sa neprehrieva. Vo všeobecnosti sa odporúča uchovávať svoj telefón predovšetkým v rozsahu teplôt 16 až 22 stupňov Celzia.

Zdroj: Swappie

Značky: