Akčné kamery sa oplatia aj na dovolenke, veď chcete si zaznamenať vaše dobrodružstvá. Niceboy VEGA X Star pritom natáča video v 4K rozlíšení alebo vo FullHD so 60 snímkami za sekundu. Dostupná je aj stabilizácia X-STEADY a dva displeje – dotykový zadný a predný farebný displej.

Naozaj 4K rozlíšenie

Najviac sme s touto kamerou točili v 4K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. V tomto prípade poskytuje zaujímavý obraz, plný detailov a pri výslednom strihu sa dá z neho dobre strihať. Tiež s ňou môžete fotiť a s rozlíšením 20 MPx. Ak chcete skutočne akčné zábery plné pohybu, potom máte na výber FullHD so 60 FPS. či HD so 120 snímkami za sekundu. Natáča na microSD kartu.

Ovládanie

Prirodzeným spôsobom ovládania je zadný dotykový displej s uhlopriečkou 2 palce. Ti si nastavujete parametre obrazu a tiež vyberáte medzi videom a fotografiami. Ak chcete kameru využiť na tvorbu selfie, ide to pohodlne s využitím predného displeja. Ten má uhlopriečku 1/4 palca a vidíte umiestnenie vašej hlavy v zábere.

Niceboy VEGA X starZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Niceboy VEGA X star

Kameru tiež môžete ovládať pomocou mobilnej aplikácie a na spojenie s ňou využijete Wi-Fi pripojenie.

Ohromnou výhodou dodávky tejto kamery je doplnkové príslušenstvo. Sú tu rôzne nástavce napr. na prichytenie kamery na prilbe, na bicykli, je tu obal na potápanie a pod. Kamera je vybavená zabudovaným mikrofónom a reproduktorom. Spôsob pripojenia externého mikrofónu nie je v samotnej kamere podporovaný.

Niceboy VEGA X starZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Niceboy VEGA X star

Doplnkové funkcie

Doplnkových funkcií je naozaj veľa a podporujú napr. vytváranie krátkych videí na sociálne siete. Využili sme aj funkcie na spomalené či zrýchlené zábery, nahrávanie videa pod vodou alebo časozberné video. Objektív je zo skla a je pokrytý antireflexnou vrstvou.

Hlavné výhody

Ak v tejto chvíli ignorujeme zaujímavú cenu tak na strane technických výhod je skutočne použiteľná stabilizačná technológia X-STEADY. Procesor vo vnútri kamery pritom vyhodnocuje zábery a prispôsobuje funkcie stabilizácie. Kameru sme využili aj pri natáčaní záberov pri nízkej úrovni sveta a výsledok nás pozitívne prekvapil. Točili sme pritom pri clone f/2.8 a oceňujeme obraz plný farieb a detailov.

Niceboy VEGA X starZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty pre nabíjanie (microUSB) a výstup cez microHDMI

S batériou s kapacitu 1050 mAh sme vystačili na natáčania videa počas 2 hodinovej práce. Kameru je možné dobíjať aj cez powerbanku v teréne. Súčasťou dodávky nie je napájací adaptér, port pre nabíjanie je microUSB. Viac by nám vyhovoval tvar konektora s USB-C ako to majú dnešné smartfóny.

Niceboy VEGA X starZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Niceboy VEGA X star

Čo prezradili testy?

Výborná kvalita obrazu, to nepochybne. Niceboy dokázal, že vie vyrobiť akčnú kameru, ktorá sa obrazom približuje k tomu, čo ponúka napr. GoPro Hero 10 za trojnásobnú cenu. Platí to pri zapnutej stabilizácii na VEGA X Star a tiež v 4K rozlíšení. Rozdiel medzi týmito kamerami sa prejaví v kvalite nahrávaného zvuku, kde GoPro 10 jasne vedie a tiež pri nahrávaní v noci. Na video realizované počas dňa a zachycujúce bežné scény vám však Nioceboy VEGA X Star plnohodnotne vyhovuje.

V celkovom hodnotení dostáva používateľ za niečo viac ako 100 eur naozaj zaujímavú kameru, s ktorou sa dajú natáčať akčné zábery. Pritom kompletnosť dodávky a množstvo príslušenstva ďaleko presahuje to, čo dostanete od od prémiovej akčnej kamery.

Cena: 115 eur

Zdroje: vlastné, www.niceboy.eu

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.