Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dňa 16. septembra sa uskutočnila prezentácia úspešných projektov výzvy pre veľké projekty Fondu SK-NIC. Pozvanie prijali aj zástupcovia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, registrátori a členovia Komisie pre správu národnej domény.

Odprezentovaných bolo všetkých 13 najlepších projektov, pričom každá z vyhlásených tém medzi nimi našla svoje zastúpenie. Autori projektov si najčastejšie volili tému „vzdelávanie prostredníctvom informačno-komunikačných technológií“ a „podpora komunít prostredníctvom informačno-komunikačných technológií“. Úspešný bol aj jeden projekt tematicky zameraný na tzv. „zelené IT“. Na Youtube kanáli SK-NIC si môžete pozrieť krátku ukážku z prezentácie projektov.

Nápady sú síce zatiaľ len „na papieri“ a v hlavách ich tvorcov, no už čoskoro obdržia schválené sumy na realizáciu. Celkom tak SK-NIC rozdelí až 300 000 eur! Keďže ide o výzvu pre veľké projekty, žiadatelia majú až dva roky do ukončenia projektu.

My projektom nedávame iba finančné prostriedky, my si ich osvojujeme. S každým projektom hľadáme a často krát aj nachádzame možnosti ďalšej podpory a spolupráce. Prezentácia podporených projektov nás opäť utvrdila v správnosti mechanizmu Fondu SK-NIC a taktiež vo výbere tém, ktoré intuitívne reflektovali aj súčasnú korona krízu. Už v týchto dňoch môžeme tvrdiť, že prostredníctvom fondu pomôžeme deťom, mládeži a študentom, osobám s mentálnym alebo telesným postihnutím a mnohým ďalším, na ktorých budú mať tieto skvelé projekty svoj vplyv,“ povedal Peter Bíro, riaditeľ spoločnosti SK-NIC, a.s.

 „Samotná prezentácia projektov ma utvrdila v tom, že prostredníctvom Fondu SK-NIC môžeme pomôcť uviesť do života vynikajúce nápady, ktoré prinesú úžitok konkrétnym deťom, študentom, ako aj rodinám, ktorých členovia trpia zdravotným postihnutím. Som rád, že súčasná situácia, ktorej čelíme v súvislosti s ochorením COVID-19, nebola prekážkou a jednotliví účastníci sa s ňou popasovali bez problémov, či už na mieste alebo formou online prezentácii,“ doplnil Peter Kucer, poverený generálny riaditeľ sekcie Informačných technológií verejnej správy Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Finančné prostriedky budú rozdelené medzi týchto 13 projektov:

ŽiadateľNázov projektuSchválená suma
Stopka, n.o.Corvus for blind 3.0 – revolúcia, ktorá zotrie rozdiely30 000,00€
Univerzita Komenského v BratislaveStanem sa učITeľom30 000,00€
Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽivicaHurá von s PlantNetom18 000,00€
ZmudriPlatforma Zmudri 2.028 300,00€
Centrum pre deti a rodiny Veľké KapušanyS internetom do sveta11 478,00€
ZOM PrešovIT MOŽNOSTI23 812,00€
OpenLab, o.z.OpenLab: príležitosť pre učiteľov vzdelávať technológie 21. storočia20 700,00€
Radosť zo životaESPY: elektronický špeciálny pedagóg (ESPY framework)30 000,00€
Visual Reading j.s.a.Interaktívny šlabikár pre platformu Visual Reading® – špeciálna pedagogika23 701,20€
Butterfly Effect o.z.Praktické vzdelávanie pre digitálny svet24 310,00€
E@IVortoj – pomoc autistom vzdelávacou hrou29 440,00€
Junior Achievement SlovenskoProgram Koordinátorov digitálnych kompetencií14 767,00€
IPčkoPsychologické laboratórium virtuálnej reality15 491,80€

Ďalšia výzva Fondu SK-NIC je už v plnom prúde. Požiadať o finančnú podporu je možné jedine elektronicky prostredníctvom darca.sk, a to do 15. októbra 2020. Všetky potrebné informácie o aktuálnej výzve nájdete tu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.