Power banka alebo prenosné externé záložné zdroje už pozná väčšina z vás, ale my si o nich povieme niečo viac!

  • maximálne kapacity power-bank dostupné na našom trhu/nabíjanie dvoch a viacerých zariadení z jedného zdroja/nabíjanie notebookov/kvalita a spracovanie
  • jednotlivé power-banky sa líšia najmä v kapacite akumulátorov, rýchlosti nabíjania, počte konektorov či v kvalite konštrukcie

Maximálne dostupné kapacity Power bánk na našom trhu

Slovenský trh ponúka široké spektrum kapacít týchto zariadení od cca 2500 mAh až do úctyhodných 30 000 mAh, s ktorým si už vystačíte aj na niekoľko dní. Samozrejme záleží od toho, čo budete nabíjať a ako často

PowerBankyl-1_nowatKapacita power banky je hlavný údaj, ktorý si automaticky pri kúpe zariadenia všímame. Na tieto údaje si ale musíme dávať pozor.

V praxi to znamená, že z celkovej kapacity napr. 14 000 mAh je použiteľných cca 50 – 70 % udávanej kapacity. Takže smartfón z batériou, ktorá má 2000 mAh nedobijete – ako by ste prepočítali 7× doplna, ale cca 4, maximálne 5-krát pri naozaj kvalitných power bankách.

Odôvodnenie: Na nabíjanie napr. mobilného telefónu sa používa napätie 5 V, ktoré ale väčšinou nezodpovedá výstupnému napätiu záložného zdroja. Navyše, pri tomto procese nabíjania vznikajú predovšetkým tepelné straty, rovnako tak ako pri samotnom nabíjaní smartfónu. S týmto faktom je treba počítať, je to štandardná situácia a nejde o chybu zakúpeného produktu.

Ďalším problémom sú nekvalitné power banky, pri ktorých je kapacita článkov oveľa menšia ako udáva výrobca. Ide najmä o lacné power-banky z Číny, ktoré sa s extréme vysokou deklarovanou kapacitou (nad 20 000 mAh) predávajú za zlomok bežnej ceny. Týmto zariadeniam odporúčame sa vyhnúť.

Dôležitá je aj rýchlosť dobíjania

Aj informácia o rýchlosti procesu nabíjania je veľmi dôležitá. Dôležitým parametrom je maximálny výstupný prúd, ktorý určuje rýchlosť nabíjania. Odporúčame vyberať power banky s výstupným prúdom 2 A, ktorý sa blíži k rýchlosti kvalitných nabíjačiek do elektrickej siete.

Potrebujete nabiť viac zariadení z jedného zdroja? Dá sa to?

Power banky sa vyrábajú v rôznych zhotoveniach a to aj na nabíjanie viacerých zariadení naraz. To v praxi znamená, že z jedného zdroja (jednej power-banky) môžete súčasne nabíjať napr. smartfón a MP3 prehrávač, pri kvalitnejších zariadeniach vo väčších kapacitách je možné nabíjať naraz aj tablet a smartfón.

PowerBankyl-8_nowatPodľa dostupných informácií je možné pri určitých druhoch power bánk nabíjať až tri zariadenia naraz s výstupmi 2× (5V 2,1A) a 1× (5V 1,5A), čo už ale napr. na nabíjanie tabletu nepostačí.

Power-Bank na dobitie notebooku !

Mnohí z nás čakajú, kým bude dostupné na našom trhu aj externé zariadenie na dobitie notebooku. To sa môže hodiť pri pracovných cestách, výletoch a miestach bez dostupnosti elektrickej energie.

PowerBankyl-6_nowatMy sme zisťovali viac a našli sme niekoľko dostupných zariadení, ktoré by to mali zvládnuť. V slovenských internetových obchodoch sme našli napr. zariadenie Prestigio Power bank 501určené pre notebooky.

Spracovanie tohto pomerne už väčšieho zariadenia je na pohľad príjemné a nevyvoláva dojem lacnej hračky z Alliexpresu. Vyhotovenie zariadenia je v čiernej farbe, ktorá je stále zaujímavá

a elegantná. O stave nabíjania a vybíjania informujú LED diódy z vrchnej časti s percentuálnym popisom.

S týmto zariadením zvládnete používať notebook po vybití cca 2 hodiny podľa typu vykonávanej práce. To v naliehavých prípadoch veľmi pomôže.

Prestigio power bank je možné používať aj klasicky na dobíjanie smartfónu/MP3 prehrávača a podobne. Vnútro power-banky tvorí šesť lítiovo-polymérových batériových článkov s celkovou kapacitou 13 800 mAh, výstupný výkon je do 50W, maximálny odber 3,5 A. Batériu možno ešte rozšíriť cez špeciálny konektor. Hmotnosť zariadenia je 420 gramov.

V ponuke slovenských predajcov sa nájde ešte niekoľko druhov power bánk na dobitie potrebnej energie notebooku a dokonca uvádzajú, že je možné s power bankou pomôcť naštartovať auto J

PowerBankyl-3_nowatJednu takú ponúka aj NAY Elektrodom. Štartovacia Power banka A-MAXX SJ-001, ktorá je určená k nabíjaniu akéhokoľvek zariadenia s USB nabíjacím vstupom, dobíjaniu notebookov a možnosťou naštartovania auta. Cena tejto power banky je v kamennom obchode aj na e-shope NAY 94,90 €

Základné informácie:

  • Kapacita vstavanej batérie je 12000 mAh , štartovací výkon do 400 A
  • Vstup na nabíjanie je 15 V/1 A
  • Nastaviteľný výstup : 19 V/3,5A, 16 V/3,5 A, 12 V/2 A, 12 V Jump start
  • LED osvetlenie
  • Laptop konektory v balení + kábel s konektorom USB a výstupom na rôzne mobilné telefóny a zariadenia s konektorom micro USB

O stave nabitia/vybitia power-banky vás informujú LED diódy v prednej časti zariadenia. V balení nájdete pomerne dosť druhov koncoviek pre notebooky. Zdá sa, že tu nie je napr. konektor na novšie zariadenia Lenovo.

PowerBankyl-7_nowatPred kúpou týchto zariadení si treba zvážiť aj hmotnosť a veľkosť zariadenia nakoľko táto power banka nie je najmenšie zariadenie na stále nosenie pri sebe. Rovnako nejde o zrovna extra dizajnový kúsok.

Z notebookov existuje napr. ASUS Transformer Book T300 Chi, ktorý je možné nabíjať cez port microUSB.

Očakávania do budúcnosti power bánk

Budúcnosť týchto zariadení je pozitívna, nakoľko sa určite v blízkej dobe dočkáme zariadení, ktoré aj notebooky a podobné väčšie zariadenia nabijú na plnú hodnotu aj viac krát. A to pomerne v menšom tele a lepšom spracovaní, ako sú momentálne na toto použitie dostupné. Takéto zariadenia očakávame na našom trhu už v budúcom roku.

Vývoj neustále napreduje. Budeme vám prinášať stále novinky aj z tejto sféry, aby ste mali najaktuálnejšie správy a poznatky z testov na možnosť lepšieho výberu zariadenia, ktoré vám bude plne vyhovovať.

Pozor pre cestovateľov

V niektorých krajinách, predovšetkým v Ázii si nemôžete zobrať so sebou v príručnej ani zapísanej batožine power banku s kapacitou vyššou ako 20 000 mAh. Pri bezpečnostnej kontrole vám power banku s deklarovanou kapacitou nad uvedenú hodnotu nenávratne zoberú, podobne ako keby ste mali tekutinu nad 100 ml.

Autor článku: Miroslav Illéš

Značky: