Spoločnosti AOC a Philips nás pozvali do Madridu na predstavenie najnovších monitorov a zároveň nám aj prezradili, akým smerom sa budú tieto zariadenia v najbližších mesiacoch uberať.

Monitory sa niekomu môžu zdať na prvý pohľad fádne. Je to len obrazovka so stojanom. Keď sa však na tieto zariadenia pozriete podrobne, zistíte, že výrobcovia prichádzajú s množstvom inovácií a nikdy v minulosti neponúkali takú variabilitu ako práve teraz. Domáce a kancelárske monitory sú dostupné v rôznych formátoch a dostávajú funkcie, vďaka ktorým je jednoduchšie premeniť mobilné zariadenia na stolný počítač. A herné monitory? Tie komunikujú s grafickou kartou a aj vďaka čoraz vyššej obnovovacej frekvencii ponúkajú čoraz lepší herný zážitok.

K tomu si pripočítajte zlepšovanie dizajnu – rámik okolo displeja je čoraz tenší a je tu aj vylepšovanie reprodukcie obrazu. Farebný gamut je čoraz väčší, takže monitory ponúkajú vernejšie zobrazenie farieb a vizuálny zážitok vylepšujú aj pomocou technológie HDR, ktorú poznáte z televízorov.

Monitory do domácnosti a kancelárie

Philips predstavil v Madride najekologickejší monitor na svete. Je to Philips 241B7QGJEB, jeho balenie je vyrobené zo 100 % recyklovaného materiálu a 85 % jeho konštrukcie tvorí recyklovaný plast. Monitor má v ekologickom režime spotrebu iba 8 W, v štandardnom režime je to 11 W. V standby režime je spotreba menej ako 0,3 W.

Monitor vďaka týmto hodnotám spadá do energetickej triedy A++ a ponúka až 40 % úsporu energie v porovnaní s tradičnými monitormi. Philips dosiahol tento výsledok pomocou novej technológie podsvietenia obrazovky, ktorá dokáže aj napriek nízkej spotrebe vygenerovať maximálny jas na úrovni 250 cd/m2.

Tento monitor sa na prvý pohľad výrazne neodlišuje od ostatných. Je však najekologickejší na svete

Philips 329P9H je špičkovo vybavený monitor s moderným dizajnom s tenkými rámikmi po 4 stranách displeja, rozlíšením 4K a praktickou USB-C dokovacou stanicou, ktorá uľahčuje pripojenie moderného notebooku alebo tabletu. Vo výbave má aj dva HDMI 2.0 porty, DisplayPort 1.2 a tiež aj výstupný DisplayPort na priame pripojenie k ďalšiemu monitoru.

USB-C port umožňuje pohodlné pripojenie k notebooku a tabletu a tiež aj napájanie s výkonom až   65 W. Monitor obsahuje ethernet a štyri USB 3.1 porty. Môžete k nim pripojiť príslušenstvo alebo externé úložiská. Následne stačí pripojiť notebook jedným káblom k monitoru a okrem prenosu obrazu získate prístup aj k pripojeným zariadeniam a k už spomenutému napájaniu.

Philips 329P9H má vo výbave dokonca aj webkameru s technológiou Windows Hello na biometrické odomykanie počítača tvárou. Kameru je možné jednoducho schovať do horného rámika. Technológie LightSensor a PowerSensor umožňujú automatické šetrenie energie. Monitor je dostupný za cenu 899 eur.

Philips 329P9H kombinuje špičkovú výbavu s praktickými funkciami. Má USB-C dokovaciu stanicu aj Windows Hello webkameru

Dizajnové monitory

Takzvané dizajnové monitory sa chcú od bežných monitorov odlíšiť najmä atypickým dizajnom. Firma AOC preto pri ich návrhu spolupracuje so štúdiom Studio F. A. Porsche. Prvú generáciu dizajnových skvostov uviedli na trh pred dvoma rokmi. Vtedy boli najtenšie na svete a zaujali atypickým dizajnom. Ich stojan obsahoval aj HDMI port, a preto ponúkli iba jeden konektor.

Druhá generácia Porsche monitorov príde na trh s viacerými vylepšeniami a v dvoch modeloch. Cenovo dostupnejší model AOC Q27T1 priamo nadväzuje na prvú generáciu. Ponúka podobný dizajn, 27-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov, 60 Hz frekvenciu a maximálny jas 350 cd/m2.

Výrobca sa v prípade novinky rozhodol zakomponovať porty na zadnú stranu monitora. Vo výbave tak má dvojicu HDMI 1.4 portov a DisplayPort 1.2. Monitor AOC Q27T1 príde na trh v júli 2019 za cenu 309 eur.

Takto vyzerá štýlový dizajnový monitor. Jeho cena je dostupná pre každého

Skutočnou špecialitou bude monitor AOC U32U1. Ten kombinuje špičkový dizajn aj parametre. Vo výbave má 31,5-palcový IPS panel s rozlíšením 3840 x 2160 pixelov a 60 Hz frekvenciou. Displej ponúka HDR s maximálnym jasom 600 nitov a 135 % pokrytie farebného priestoru sRGB.

Model U32U1 poteší tenkými rámikmi po štyroch stranách displeja a takisto aj výškovo nastaviteľným stojanom, čo je v prípade Porsche monitorov novinka. Monitor je tiež vybavený HDMI 1.4 portom, HDMI 2.0 portom, DisplayPortom 1.2 a USB-C portom pre pohodlné pripojenie notebooku či tabletu a jeho napájanie s výkonom až 65 W.

Cena monitora nebola oznámená, na trh sa dostane v priebehu roka 2019.

Chcete štýlový dizajn a k tomu špičkovú výbavu? Potom vás možno zaujme AOC U32U1, ktorý sa dostane do predaja neskôr v roku 2019

Herné monitory

AOC AGON AG353UCG je 35-palcový herný monitor s rozlíšením 3440 x 1440 pixelov, pomerom strán 21 : 9 a obnovovacou frekvenciou až 200 Hz. Vo výbave má aj podporu štandardu VESA DisplayHDR s maximálnym jasom 1000 cd/m2 a 100 % pokrytie farebného priestoru DCI-P3. Monitor tiež poteší obnovovacou frekvenciou iba 1 ms.

AOC AGON AG353UCG má zakrivenú obrazovku a vo výbave aj držiak na slúchadlá a nastaviteľnú výšku. Ponúka tiež HDMI 2.0 port, DisplayPort 1.4 a štvoricu USB 3.1 portov. Tento model ponúkne takisto G-SYNC technológiu, výrobca pripravuje aj verziu s AMD FreeSync 2.

Predchodcu tohto monitora sme testovali v redakcii TOUCHIT nedávno a v porovnaní s ním prináša novinka vyššiu obnovovaciu frekvenciu a HDR s vysokým maximálnym jasom, čo opäť posunie herný zážitok o úroveň vyššie. Novinka sa dostane na trh v júni 2019.

Monitory s pomerom strán 21 : 9 majú dnes zmysel pre hráčov aj na sledovanie videa. Novinka AOC AGON ponúka to najlepšie, čo je dostupné na trhu

Svoje herné monitory majú aj konzoloví hráči. Pred rokom sme videli prvú generáciu s názvom Philips Momentum 436M6VBPAB a úplnou novinkou je 32-palcová verzia Philips Momentum 326M6VJRMB. Tá ponúka takmer identické parametre v menšom prevedení. Monitor má 32 palcov, rozlíšenie 4K a HDR s maximálnym jasom 600 nitov. Nechýba široký farebný gamut na verné zobrazenie farieb a variabilná frekvencia vďaka technológii Adaptive Sync.

Podobne ako originál, aj nová verzia má podsvietenie spodnej časti. Táto funkcia sa nazýva Ambiglow a zlepšuje zážitok z hrania či sledovania videa. Poteší aj výškové nastavenie až o 110 mm, čo je funkcia, ktorú väčší súrodenec neponúka. Novinka je vďaka 32-palcovej uhlopriečke vhodná aj na prácu či bežné používanie. V kombinácii s hernou konzolou ponúkne pravdepodobne najlepší zážitok z hrania.

Nový Philips Momentum 326M6VJRMB je dostupný za cenu 599 eur. Vo výbave má aj nadštandardnú reprodukciu zvuku a bohatú portovú výbavu – 3x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 a 4x USB 3.0.

32-palcový Philips Momentum je výborný doplnok k hernej konzole, ale využijete ho aj na iné účely. V tom vidíme jeho výhodu v porovnaní so 43-palcovou verziou, ktorá bola na normálnu prácu predsa len príliš veľká

Nevyhnutné náklady na cestu a ubytovanie redaktora hradila spoločnosť MMD

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit