Koľko stupňov je už veľa a koľko je naopak málo?

O nabíjaní batérií sa publikovalo veľa obsahu, správne zásady, ako nabíjať svoj smartfón si prečítate aj v našom článku. Teraz nás bude zaujímať batéria najmä z pohľadu teploty. Letné obdobie dáva zabrať nielen ľuďom ale aj elektronike.

Možno ste si kládli otázku, čo s prehriatym smartfónom a prečo sa nabíja pomalšie, alebo sa vám nabíjanie vyplo. Bežne sa nám totiž stávalo, najmä v letných horúčavách aj v byte, že sa počas hrania hry prestal telefón nabíjať z dôvodu vysokej teploty vnútorných častí. Systém nás na to upozornil.

Vysoká teplota škodí, nízka tiež

Tak ako z toho von? Hovoríme o istých hraničných teplotách. Li-Ion batérie sú dnes používané v smartfónoch a tlačidlových telefónoch najviac. Dalo by sa hovoriť, že iné nenájdete. Možno existujú výnimky pri špecializovaných typoch smartfónoch. Prevádzková teplota batérie je v rozsahu 0 ÷ 45 / 60 °C. Pod nulu a mínusové teploty batérie škodia, jednak pri nabíjaní alebo vybíjaní.

V závislosti od veľkosti vybíjacieho prúdu a zápornej teploty sa degraduje kapacita batérie. Zaujímavosťou ale je, aj podľa tohto zdroja, že pri vysokom odbere, tu uvádzaných 4 A, sa batéria zahreje a tak vlastne kompenzuje mínusové teploty. Jej poškodzovanie je teda nižšie.

Možno máte vlastnú skúsenosť s vypínaním smartfónu v zime. Problém je na strane batérie, ktorá pri chladných podmienkach stráca svoje schopnosti dodávať energiu s odpovedajúcou charakteristikou, najmä však stráca na momentálnej kapacite. Smartfóny sa vypli pri zostávajúcej kapacite na úrovni približne 20 %. Niektorí výrobcovia uvádzajú prevádzkové teploty (pri vybíjaní) aj pod -10 °C, faktom ale stále zostáva, že sa batéria určite poškodzuje. Hovoríme o poškodzovaní, ktoré je pozvoľné a bude závisieť na jej teplote a odoberanom prúde, nehovoríme o zničení batérie za týždne či mesiace.

Spomalené nabíjanie

Pri bežných podmienkach by ste nemali naraziť na tento problém. Čo sú ale bežné podmienky? Domáca teplota, povedzme aj v lete bez klimatizácie ale vetranými priestormi do 30 °C. Ideálne však ide o takú teplotu, ktorá vám nespôsobuje vyslovene nepohodlie, teda napríklad tých 25 °C. Je ale prirodzené, že rýchle nabíjanie sa nemusí aktivovať, ak máte telefón zahriaty po hraní hry. Nabíjacia teplota NiDc a NiMH batérií je 0 ÷ 45 °C, teplota vybíjania -20 ÷ 65 °C. V smartfóne máte Li-Ion a tu je rozsah teplôt pri vybíjaní rovnaký, pri vybíjaní je horná hranica nižšia o 5 °C.

Čo v lete?

Nuž, rada, nechajte smartfón doma, je asi zbytočná. Smartfón ako zariadenie je navrhnuté tak, aby sa dalo používať vo výrobcom predpísanom prostredí. Nemusíte mať teda žiadne obavy z výbuchu batérie alebo jej vznietenia ani počas horúcich letných dní. Buďte ale obozretní, aby ste batériu neprehrievali zbytočne. Nenabíjate telefón na priamom slnku pri vysokých teplotách, typicky napríklad doma za oknom.

Batéria má viacero kontrolných a ochranných mechanizmov. V prípade, že sa roztok dostane to kontaktu so vzduchom, nastáva reakcia vznietenia, to býva riziko pri poškodenej batérii. To nastáva pri tepelnom namáhaní. Či už ide o vysoké alebo nízke teploty.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.