Každá vlajková loď ponúka funkcie, ktoré sú niečím výnimočné.

Ak by sme si v redakcii mohli zhotoviť vlajkovú loď, ktorá je kombináciou toho najlepšieho z modelov, ktoré sme testovali v prvej polovici tohto roka, vyzerala by takto. Uvedomujeme si, že v popise nášho ideálneho smartfónu kombinujeme aj technológie a funkcie, ktoré sú aktuálne nezlučiteľné kvôli technickým obmedzeniam.

1. Displej – Super AMOLED (Samsung Galaxy S8) s parametrami 4K HDR (Sony Xperia XZ Premium)

Aktuálne najlepší displej medzi smartfónmi má Samsung Galaxy S8. My by sme ho skombinovali s parametrami, ktoré ponúka Sony Xperia XZ Premium. 4K HDR Super AMOLED displej by bol technologickou špecialitou, ktorú by ste ocenili najmä v mobilnej virtuálnej realite. Prémiová mobilná virtuálna realita Daydream totiž vyžaduje k fungovaniu OLED displej, takže LCD panel v prípade smartfónu od Sony nepostačuje.

2. Výkon – Bez pripomienok

V tomto smere nemáme pripomienky a s výnimkou LG G6 a BlackBerry KEYone obsahujú ostatné vlajkové lode tie najlepšie procesory, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu.

3. Dizajn – Tenký rámik okolo displeja (Samsung Galaxy S8, LG G6) s čítačkou odtlačkov prstov na prednej strane (HTC U11, Huawei P10, Honor 9), resp. priamo v displeji (zatiaľ nesplnené)

Tenký rámik okolo displeja je výborná vec, pretože získate väčšiu zobrazovaciu plochu bez nutnosti výrazne zväčšovať rozmery telefónu. LG G6 aj Samsung Galaxy S8 sú vďaka tomu telefónmi, ktoré sa výborne držia v jednej ruke a to aj v prípade, že máte malé dlane. A Galaxy S8 je aj vďaka zaoblenému displeju skutočne štýlový telefón. Chcelo by to však snímač odtlačkov prstov, ktorý je na prednej strane, nakoľko toto riešenie je najpraktickejšie. Na zabudovanie snímača odtlačkov prstov priamo do displeja si však budeme musieť počkať ešte rok.

4. Reprodukcia zvuku – BoomSound reproduktory (HTC U11)

Čo sa testovaných modelov týka, najlepšiu reprodukciu zvuku má jednoznačne HTC U11 s BoomSound reproduktormi. Týmito reproduktormi by sme preto vybavili aj našu ideálnu vlajkovú loď. Na druhom mieste je Sony Xperia XZ Premium.

5. Fotoaparát – To najlepšie z každej vlajkovej lode

Tento rok je to vyrovnané. HTC U11 a Samsung Galaxy S8 sú pravdepodobne najlepšie smartfóny na trhu, čo sa univerzálnosti fotenia v rôznych scénach týka. V tesnom závese za nimi je, bez udania poradia, Sony Xperia XZ Premium, LG G6 a Huawei P10 / Honor 9. Každý z telefónov pritom exceluje v iných podmienkach. Náš ideálny fotoaparát by preto kombinoval to najlepšie z každej vlajkovej lode a zároveň by ponúkal hybridný duálny fotoaparát, ktorý obsahuje klasický a širokouhlý objektív, ponúka optický zoom a kombinuje aj monochromatický a farebný senzor. Čo sa nahrávania videí týka, obsahoval by technológiu zaznamenávania super spomaleného videa pri 960 fps zo Sony Xperia XZ Premium a snímania videa s 3D priestorovým zvukom a akustickým priblížením z HTC U11.

6. Inteligencia – Google Asistent v slovenčine (zatiaľ nesplnené)

HTC aj Samsung zabudovali do telefónov svojich virtuálnych asistentov. My sme však spokojní s tým, čo ponúka Google Asistent, ktorý je súčasťou každého Androidu. Len škoda, že táto funkcia ešte stále nepodporuje slovenčinu a tak sa musíte s telefónom rozprávať po anglicky alebo v inom cudzom jazyku.

7. Výdrž – 3505 mAh (BlackBerry KEYone)

Ak ignorujeme pluskové verzie vlajkových lodí, najlepšiu výdrž na jedno nabitie ponúka BlackBerry KEYone. Dôvodom je najväčšia batéria s kapacitou 3505 mAh a menej výkonný procesor s lepšou energetickou efektivitou.

8. Cena – 499 eur (Honor 9)

Je prirodzené, že ľudia chcú kúpiť čo najlepší výrobok za čo najmenej peňazí. Naša ideálna vlajková loď by teda stála toľko, čo najlacnejší telefón v teste. Honor 9 ponúka za 499 eur bezkonkurenčný pomer cena/výkon. Aj keď, LG G6 za 599 eur (a menej) je tiež lákavá ponuka.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit