Počítače Mac spoločnosti Apple dokážu pokojne vydržať aj niekoľko rokov bez potreby zásahu.

Mac alebo Windows? Táto otázka vzbudzuje množstvo debát medzi používateľmi počítačov po celom svete. Každý má vlastnú preferenciu a tiež dôvody, prečo si svoj počítač vybral. Celkovo však platí to, že obe platformy majú medzi svojimi zákazníkmi vysokú spokojnosť, ak si teda vyberú ten správny počítač na úkony, ktoré s ním potrebujú vykonávať.

Nedávno však bol vytvorený prieskum toho, ako často menia svoj počítač Mac používatelia. Táto hodnota odráža ako ich spokojnosť so zariadením, tak aj potreba pre nové zariadenie. V rámci prieskumu Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) bolo vytvorené aj porovnanie s rokom 2020, ktorý bol pre používateľov počítačov Mac významný. V tomto roku boli totiž predstavené prvé čipy M1.

Používatelia menia počítače Mac zvyčajne po viac ako 3 rokoch

Spokojnosť s počítačmi Mac je u mnohých ľudí skutočne vysoká. Ak si totiž niekto už kúpi takýto drahší počítač, pravdepodobne má na to aj dôvody a spravil si dostatočný prieskum toho, či bude pre neho ten pravý. Z nedávneho prieskumu tak vyplýva, že v roku 2024 si ľudia kupujú nový Mac až po viac ako troch rokoch, a to až 56 % respondentov. Naopak len 13 % ich mení medzi 2 a 3 rokmi používania, 19 % medzi 1 a 2 rokmi a 13 % skôr ako do roka od kúpy.

Apple MacBook Air (M1)
Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Pri porovnaní s rokom 2020, kedy prichádzali na trh nové počítače s čipom M1, až 19 % respondentov menilo svoj počítač Mac skôr ako pred rokom od jeho kúpy. 23 % počítač vymenili do dvoch rokov a 19 % do troch rokov. 40 % respondentov využívali ten istý Mac dlhšie ako 3 roky.

Dôvody na dlhšie využívanie toho istého počítača Mac môžu byť rôzne. Jedným z nich je napríklad to, že každoročné vylepšenia nelákajú používateľov natoľko, aby vymenili celý počítač za nový. Rovnako je však faktom to, že tieto počítače pracujú dobre aj po niekoľkých rokoch, preto nie je potrebné, aby sa menili častejšie.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.