Testoval som najnovší MacBook Air, ktorý je vybavený procesorom Apple M1 a objektívne treba povedať, že po dlhých rokoch sme sa opäť dočkali malej revolúcie.

Apple dokázal to, čo zatiaľ nedokázal Microsoft a jeho vlastný ARM procesor s názvom Apple M1 prináša výraznú pridanú hodnotu bez kompromisov. Ak ste teda premýšľali nad kúpou MacBooku, teraz je ten správy čas. A pokiaľ už doma máte nejaké mobilné zariadenie od Applu, platí to dvojnásobne.

Osobne dlhodobo používam zariadenia so systémom Windows, takže v tomto článku som zhrnul celkovo tri postrehy z používania MacBooku Air (M1) – ako sa žije s operačným systémom macOS dlhoročnému používateľovi platformy Windows, aký je MacBook Air bez ohľadu na operačný systém a prečo sa oplatí zvážiť jeho kúpu, ak používate iPhone a ďalšie mobilné zariadenia od Applu.

Pozrite si video: MacBook Air (M1), jeho vlastnosti a prepojenie s iPhonom 

MacBook Air (M1) predstavuje malú revolúciu

MacBook Air s procesorom Apple M1 vyzerá na prvý pohľad rovnako ako jeho predchodcovia s procesormi od Intelu. Rovnaký dizajn a totožné rámiky okolo displeja, ktoré by už niekto mohol označiť za pomerne hrubé na pomery roka 2020. Avšak počas jeho používania som nemal pocit, že by som za každú cenu potreboval bezrámikový displej, aký ponúka napríklad Dell XPS.

MacBook Air je stále výborne prenosný notebook s hrúbkou 16 mm v najhrubšom bode a hmotnosťou 1,29 kg. A vďaka novému procesoru M1 je ešte lepším počítačom (nielen) na cesty, ako tomu bolo v prípade jeho predchodcov. Faktom je, že tento MacBook je v prvom rade o procesore, ktorý ho poháňa.

S procesormi, ktoré si navrhli samotní výrobcovia počítačov, som sa už počas posledných mesiacov stretol. Testoval som tablet Microsoft Surface Pro X s procesorom Microsoft SQ1, resp. SQ2. Tento tablet naplno využíva potenciál ARM procesorov – ponúka výbornú výdrž batérie, okamžité prebudenie z režimu spánku, neustálu konektivitu a totálne nehlučnú prevádzku vďaka pasívnemu chladeniu.

Avšak problém je v tom, že operačný systém Windows 10 nie je zatiaľ naplno pripravený na ARM procesory a kvôli nekompatibilite so 64-bitovými aplikáciami je využitie tabletu Surface Pro X obmedzené. Microsoft síce koncom roka 2020 začal testovať emuláciu 64-bitových aplikácií, avšak tá bude pre verejnosť dostupná až v priebehu roka 2021 – 1,5 roka po uvedení prvého Surface Pro X na trhu.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

S kompatibilitou nie sú problémy

MacBook Air (M1) našťastie nezdieľa rovnaký osud. Aj v tomto prípade spočíva hlavný prínos procesora Apple M1 v dlhšej výdrži batérie, okamžitom prebudení a nehlučnej prevádzke počítača. Apple však ide o krok ďalej a vďaka výbornej optimalizácii prináša výrazný nárast výkonu v porovnaní s procesormi od Intelu.

Vďaka tomu si aj najlacnejší model MacBooku Air poradí s niektorými úkonmi o poznanie lepšie a rýchlejšie ako najdrahší MacBook Pro s procesorom od Intelu. Nechcem sa však oháňať číslami z testov a tak poviem, že MacBook Air (M1) je špičkovo vybavený počítač na každodennú prácu a počas používania ma z hľadiska výkonu či plynulosti reakcií nesklamal.

Je to okrem iného dané aj technológiou Rosetta 2, ktorá je súčasťou operačného systému macOS Big Sur a zabezpečuje emuláciu 64-bitových aplikácií pre procesor Apple M1. V praxi to znamená, že najväčší nedostatok tabletov Surface Pro X, ktorý Microsoft odstráni až v roku 2021, má Apple vyriešený hneď pri uvedení svojich počítačov s procesorom M1 na trh.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

V praxi to znamená, že na MacBooku Air (M1) som používal aplikácie, ktoré boli optimalizované pre procesor M1 a rovnako aj tie, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre Intel procesory. Vďaka Rosette však dobre fungovali aj na novom MacBooku.

Jediný rozdiel bol v tom, že prvé spustenie takejto aplikácie trvalo trochu dlhšie, čo som napríklad pocítil pri úvodnom nastavovaní cloudového úložiska OneDrive. Opätovné používanie však bolo takmer okamžité a pri aplikáciách, ktoré som počas testovania používal v MacBooku, som nezaznamenal žiaden problém s kompatibilitou.

Zároveň bolo cítiť, že vývojári aktívne pracujú na optimalizácii svojich aplikácií pre procesor M1. Príkladom sú kancelárske aplikácie od Microsoftu, ktoré sú k dátumu publikovania tejto recenzie (18. 12. 2020) všetky optimalizované pre Apple M1 a to buď vo verejnej alebo testovacej verzii.

Apple MacBook Air (M1)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Výborná výdrž a špičkový používateľský zážitok

MacBook Air (M1) je dostupný v dvoch základných konfiguráciách. So 7-jadrovým grafickým čipom a 256 GB úložiskom za 1 129 eur alebo s 8-jadrovým grafickým čipom a 512 GB úložiskom za 1 399 eur. V oboch prípadoch je základom 13,3-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov, procesor Apple M1 a 8 GB RAM.

MacBook je možné v rámci objednávky nakonfigurovať až na 16 GB RAM a až na 2 TB úložisko. Za seba však môžem povedať, že aj základná konfigurácia s 8 GB RAM, 256 GB úložiskom a 7-jadrovou grafickou kartou ponúka výborný používateľský zážitok a na moju každodennú prácu bolo toto zariadenie viac ako dostačujúce.

Spúšťanie aplikácií, prepínanie sa medzi nimi, multitasking, reakcie systému macOS, to všetko bolo okamžité a rýchle. Popravde som sa nestretol so situáciou, kedy by som mal pocit, že MacBook nestíha. A vtedy som si uvedomil jednu vec – v minulosti bolo typické, že základné konfigurácie MacBookov mali určité kompromisy, ktoré motivovali používateľov priplatiť si za vybavenejší model.

V prípade Macbooku Air (M1) to však minimálne v mojom prípade neplatí. Pokojne by som si kúpil základný model za cenu 1 1299 eur a nič by mi nechýbalo z hľadiska môjho každodenného používania.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

MacBook Air (M1) ma potešil aj nadštandardnou výdržou batérie na jedno nabitie. Apple uvádza výdrž až 18 hodín sledovania Apple TV a 15 hodín surfovania webu a toto sú reálne čísla. V prípade mojej každodennej práce odhadujem výdrž na úrovni až 12 hodín, čo je skvelý výsledok v priamom porovnaní s Windows notebookmi.

A nakoľko je súčasťou balenia 30 W napájací adaptér, MacBook Air (M1) si na cestách pohodlne nabijete aj pomocou výkonnejšej powerbanky. Prípadne, pri použití 65 W napájacieho adaptéra od výrobcov tretích strán, môžete súčasne nabíjať aj MacBook a aj iPhone. Otestoval som to a je to skutočne praktické.

MacBook už tradične treba pochváliť aj za vynikajúcu a pohodlnú klávesnicu a prvotriedny touchpad. Štandardne ku každému notebooku pripájam v redakcii myšku, avšak v prípade MacBooku Air (M1) som tento zvyk zanechal. A veľmi rýchlo si zvyknete aj na absolútne nehlučnú a chladnú prevádzku. MacBook s M1 procesorom sa neprehrieva a to aj napriek tomu, že je pasívne chladený.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Úvod, MacBook Air (M1) a jeho zhodnotenie
2. strana: Prepojenie MacBooku s iPhonom a iPadom
3. strana: Prechod z Windows 10 na macOS a verdikt

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit