Staručký Windows XP by už nemal bežať na počítačoch pripojených do internetu.

Presvedčiť sa o tom mohol Eric Parker, ktorý ukázal, ako dlho systém prežije v internetovej divočine vírusov a škodlivých kódov. Vyskúšal inštaláciu Windows XP na virtuálnom počítači a nechal systém bežať. Po niekoľkých minútach bol napadnutý škodlivými kódmi.

Podpora pre tento systém skončila v roku 2014 a jeho používanie sa neodporúčalo už skôr pred finálnym koncom podpory. Podobne bol na tom aj Windows 7 a mnohí používatelia sa ho nechceli vzdať. Video ukazuje, ako sa do systému dostali škodlivé procesy.

Zaujímavosťou je proces conhoz.exe, ktorý sa podobá na oficiálny proces s názvom conhost.exe. Druhý menovaný skutočne patrí Microsoftu a beží v systéme. Malware, ktorý bežal na pozadí systému, sa pripájal na ruské servery. Odtiaľ zrejme sťahoval do počítača ďalšie kódy a slúžil ako brána do nechráneného počítača.

Hoci Windows XP už nie je oficiálne medzi podporovanými systémami, vznikajú rôzne vizuálne návrhy, ako by mohol vyzerať. Moderné poňatie systému s pôvodnými prvkami je populárne a dizajnéri radi predstavujú svoje výtvory. Na ostrom systéme, ktorý testoval Eric Parker, niektorý škodlivý kód vytvoril aj používateľský účet s názvom „admina“. Oficiálne sa takýto účet volá admin. Aj preto je naprogramované, aby kód vytvoril čo najpodobnejší podvrh.

Autor pokusu nainštaloval program Malwarebytes, ktorý odhalil minimálne 8 škodlivých kódov z kategórií trojan, backdoor, DNS meniče atď. Systému by pomohol novší antivírus, no ide o príliš starý systém. Vyžadoval by aj starú verziu bezpečnostného programu. Mohol by kompenzovať útoky na systém zachytávaním hrozieb, no efektívnejšie je mať odstránené chyby v systéme a prienikové cesty. V každom prípade dobrý pokus, ktorý ukazuje, že staré systémy nie je vhodné používať on-line.

Zdroj: Eric Parker@YouTube

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.