Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ceny vodného a stočného postupne rastú a letá sú čoraz horúcejšie.

Oplatí sa teda popremýšľať nad tým, ako efektívnejšie využívať zrážkovú vodu a nenechať ju len tak odtiecť. Zrážkovú vodu, ktorá pristane napríklad na vašej streche môžete využiť, nielen na zavlažovanie záhrady, ale aj v domácnosti. Oplatí sa však ustrážiť jej kvalitu.

Lacnejšie aj drahšie riešenia

Využívať zrážkovú vodu bude mať pozitívny efekt nielen na to, koľko zaplatíte vodárenskej spoločnosti, ale aj na životné prostredie. Tá dažďová je potom doslova darom z oblohy najmä ak viete, ako ju správne zužitkovať. Nezabúdajte ale, že rovnako ako zrážková voda, tak aj voda z potrubia dokáže spôsobiť mnohé starosti, najmä ak niekde presakuje a nevyhnutnosťou je oprava úniku vody. Systém zberu zrážkovej vody si môžete vybrať podľa svojich predstáv a rozpočtu, pričom za základné riešenie nedáte viac ako pár desiatok eur.

V zásade máte na výber tri rôzne spôsoby – využitie obyčajných sudov a nádob, do ktorých budú smerovať zvody zo strechy, čo je zároveň najjednoduchším, no zároveň nie vždy najpraktickejším riešením. O niečo lepším riešením sú jednoduché systémy zachytávania vody, kedy dochádza k jej zberu v špeciálnych podzemných nádržiach vyhotovených z plastu alebo betónu. Do tretice, pokročilejšie systémy zberu zrážkovej vody sú vybavené vodným čerpadlom a čističkou. Po inštalácii takéhoto systému je využívanie zrážkovej vody veľmi jednoduché pretože stačí len otočiť kohútikom.

Úžitková voda v sudeZdroj: elements.envato.com
Úžitková voda v sude

Aký systém si vybrať a kedy je dôležitá kvalita vody?

Systém zberu dažďovej vody si vyberajte nielen podľa ceny, ale aj očakávaní. Nadzemné nádrže sú lacnejšie, avšak v porovnaní s podzemnými majú spravidla nižšiu kapacitu. Rovnako ich treba zakrývať a nedajú sa využívať celoročne.

Podzemné nádrže sú zas o niečo drahšie, ale ponúkajú vyššiu kapacitu, nezaberajú drahocenný priestor a takáto nádrž sa vám nezmení na liahnisko komárov. Ak chcete zrážkovú vodu využívať len na polievanie záhrady, vystačíte si aj s cenovo dostupnejšími systémami. V prípade, že chcete ušetriť aj desiatky percent doterajšej spotreby vody, napríklad pri splachovaní WC, napúšťaní bazéna, ako vodu na mytí oken Brno, umývanie auta či akýkoľvek iný účel okrem konzumácie, tak investujte do komplexného systému.

Na záver zdôraznime, že čím viac plánujete zrážkovú vodu využívať, tým väčšiu pozornosť by ste mali venovať jej kvalite. Znečistenie môžu spôsobiť napríklad aj asfaltové pásy na streche, starý náter strešnej krytiny či následná kontaminácia vody v nádrži. Odporúčame vykonávať pravidelnú vizuálnu kontrolu vody a jej parametrov, a to aj v prípade, že ju neplánujete využívať na pitie.

Značky: