Telefón Huawei nova 9 sme vyskúšali ihneď po jeho predstavení vo Viedni. Vyskúšali sme ho počas dňa ale aj v noci.

Aký je náš názor?

Je to smartfón s instragramovým fotoaparátom. Fotky vyzerajú výbornej na displeji, sú plné farieb ale detaily vo fotkách nehľadajte. Ak si necháte zapnutú umelú inteligenciu, počítate s tým, že výsledok bude prikrášlenejší voči skutočnosti. Áno, vyzerá to často dobre, ale ak si porovnáte skutočnosť a fotografiu, zistíte, že umelá inteligencia si dosť vecí primyslela. Sú situácie, kedy je to na prospech veci ale niekedy sa jej to nepodarí.

Na prechádzke Viedňou

Pozrime sa teda na galérie vybratých fotografií. Ešte pripomeňme, že všetko sme fotili vo vopred nastavených predvoľbách presne tak ako to výrobca ponúka svojim záujemcom.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nočná fotka centra Viedne s Huawei nova 9. Umelá inteligencia pridala na štruktúre fasády veľmi výrazne
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nočná fotka časti Prater. Veľmi pekné podanie svetlých častí na tmavom pozadí. V skutočnosti bola scéna menej farebne výrazná ako je na tejto fotke
Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka v automatickom režime hlavným fotoaparátom v časti Prater. Využili sme podsvietené časti kolotoča. Celkovo veľmi pekné poadanie
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka v automatickom režime ultraširokouhlým fotoaparátom. Pri dennom svetle sa tento fotoaparát dobre uplatní. Obloha je trochu primyslená umelou inteligenciou
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka so selfie fotoaparátom je počas dňa použiteľná. Detaily vo fotke chýbajú hlavne pri časti v pozadí
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Asi najlepšia fotografia z prechádzky po Viedni s hlavným fotoaparátom. Detaily tu výnimočne nechýbali
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
V tomto prípade sa umelá inteligencia rozbehla naplno. Kvety sú oveľa viac farebnejšie ako boli v skutočnosti a na ich lupeňoch je zvýraznený kontrast
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka širokouhlým fotoaparátom s veľmi dobrým výsledkom. Nič nie je umelo prifarbené, detaily tu ale opäť nenájdete.
Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka legendárneho Wiener Schnitzelu si celkom zachovala pôvodnú atmosféru

Vyhodnotenie

Huawei nova 9 stojí 499 eur, s tým treba počítať v prvom rade. Výrobca ho prezentuje ako vlajkovú loď pre mladšiu generáciu s polovičnou cenou, ako stoja skutočné vlajkové lode. Konštatujeme, že niečo pravdy na tomto vyhlásení je. Fotky sú naozaj pekné, farebné a na Instagram sú viac ako vhodné.

Ale ak porovnáte výsledky fotografií, prídete na to, že v nich chýbajú detaily. Huawei použil RYYB snímač, ktorý má takpovediac rád farby a na výsledných fotografiách je to vidieť. Sú plné farieb a efektne to vyzerá na naozaj veľmi dobrom displeji. Umelú inteligenciu na vylepšenie fotografií si môžete vypnúť, ak chcete viac zachovať pôvodnú atmosféru.

Hlavný fotoaparát s 50 MPx snímačom je pomerne kvalitný aj pri nižšej úrovni svetla. Ultraširokouhlý a macro objektív sú v noci o niečo horšie, prejavuje sa tu oveľa nižšie rozlíšenie. Už sme konštatovali, že sú tak trochu do počtu. Samozrejme, treba spomenúť, že ide o telefón bez Google služieb s vlastným aplikačným obchodom Huawei AppGallery (HMS).

V nasledovnom článku sa budeme venovať aj realizácii videa pomocou telefónu Huawei nova 9.

Zdroje: Huawei, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.