Spoločnosť Nikon naďalej inšpiruje fotografov a nadšencov fotografie. Po zaujímavých témach, akými boli Fotografovanie v podomácky vyrobenom štúdiu, Abstraktné makro alebo Fotografovanie jedla, predstavuje už v poradí siedmu tému.

Fotografovanie domácich zvierat

Pes je najlepším priateľom človeka a neraz aj právoplatným členom rodiny. Fotografka a milovníčka zvierat Lucia Drietomská (TaraWillow Photography) sa s nami podelila o niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu na ceste za krásnymi fotografiami vašich štvornohých priateľov. Že nemáte psíka? Nevadí! Mnoho z uvedených tipov môžete aplikovať aj na mačky, zajačiky, fretky a veľa iných domácich miláčikov.

Klasický portrét (z úrovne očí)

Portrét zvieraťa a človeka má veľa spoločných zásad. Tou najzákladnejšou je fotenie z úrovne očí. Je to azda ta najbanálnejšia rada, no práve ona vám dopomôže k vytúženým a krajším fotkám – vnímate zvieratká tak, ako vidia oni seba navzájom, nepozeráte sa na ne zhora. Obraz má zároveň väčšiu hĺbku. Ak chcete dosiahnuť, aby aj malý psík viac vynikol, foťte z mierneho podhľadu. Tým bude zvieratko pôsobiť akýmsi heroickým dojmom.

Objektív

Je objektív pri portréte dôležitý? Aký si mám vybrať, ak chcem dosiahnuť krásne rozostrené pozadie? Samozrejme pod slovom portrét nerozumieme len fotku hlavy “na občiansky”, ale aj postoj či pózu v peknom prostredí. Pri fotení zvieracieho portrétu zohráva práve kvalitný objektív tu najvýznamnejšiu úlohu. Najčastejšie používanými a zároveň najkvalitnejšími portrétnymi objektívmi sú “pevné sklá” (od 50 mm až do 300 mm) s vysokou svetelnosťou (f/1.4, f/1.8, alebo f/2.8). Vďaka svetelnosti dosiahnete malú hĺbku ostrosti, ktorá dáva obrazu pocit hĺbky.

Polopatisticky technicky povedané, čím menšie clonové číslo, tým rozostrenejšie pozadie. 🙂 Nemáte vo svojej výbave pevné ohnisko, alebo radšej uprednostňujete univerzálnejší zoom? Nevadí, vieme samozrejme využiť aj svetelný zoom objektív. Pre ma mňa je to jeden z najlepších všestranných objektívov od Nikonu, 70-200 mm f/2.8. Tento zoom využijete ako na portréty, tak aj na pohyb.

Pokiaľ máte nízky rozpočet a vlastníte len málo svetelné zoomy (napríklad f/4-6,3), tu je rada, ako dosiahnuť čo najviac rozostrené pozadie. Posaďte psa čo najďalej od pozadia, ktoré by
mohlo vytvárať svojim členením rušivé prvky. Nazoomujte na najdlhšie ohnisko vášho objektívu (ak máte objektív 70-300 mm, nazoomujte na 300 mm) a vy sami sa od psíka vzdiaľte len tak ďaleko, aby ste vyplnili fotku portrétom. Zvoľte na danom ohnisku najmenšie clonové číslo a fotografujte. Takým jednoduchým postupom dostanete najväčšie možné rozostrenie, aké váš objektív ponúka.

Ešte raz v skratke: čo najjednoduchšie pozadie, najdlhší zoom, najmenšie clonové číslo, čo najmenšia vzdialenosť fotografa od psíka (vyplniť záber).

Ďalšou jednoduchou ale veľmi podstatnou radou je, aby ste vždy ostrili na oči zvieraťa. Oči podtrhujú osobnosť. Preto, kým nejde o zámer, vyhnite sa ostreniu na nos, labu alebo iné časti
tela.

Jednoduchý príklad ako nechať vyniknúť psie oči a osobnosť každého jedinca.

Jednoduchý príklad ako nechať vyniknúť psie oči a osobnosť každého jedinca.

Širokouhlé ohnisko verzus klasický objektív Kým teleobjektív “stláča” perspektívu a vie extrémne rozostriť pozadie, širokouhlý objektív ukazuje mnoho z okolia a vťahuje do obrazu. Fotografie zo širokáča sú bližšie až intímnejšie, keďže z obrazu je cítiť, že ste boli blízko pri fotografovanom zvieratku. Medzi širokáčmi mám rada jedno špecifické sklo – rybie oko (fisheye). Tento objektív tvorí súdkovito deformovaný obraz, vďaka čomu je vhodný na fotenie kreatívnych a často aj zábavných fotografií. Práca so širokáčmi je náročnejšia. Musíte dávať väčší pozor na pozadie a zároveň vedieť komunikovať so zvieratkom. Tu chcem upozorniť, aby ste podobné fotografické pokusy nerobili pri psoch a zvieratách, ktoré majú radi svoj osobný priestor. Pre podobnú fotku sa musíte s fotoaparátom extrémne priblížiť, čo niektorým psom a obzvlášť mačkám môže vadiť. V takom prípade by sa zviera mohlo cítiť ohrozené a môže dôjsť ku konfliktu.

Na fotke pod príspevkom som bola prednou šošovkou objektívu od psa vzdialená asi len 0,5 cm, čiže “na dotyk”. Ak však máte tolerantného psíka alebo veselé šteniatko, neváhajte fisheye použiť a tešte sa z netradičných záberov.

Zaostrovanie pri portréte

Pri portréte, alebo statickej fotke volíme najčastejšie zaostrenie na jeden ostriaci bod (Single Shot), ktorý sa označuje ako AF-S. Pozor pri tomto type fotenia nezabudnite vybrať ten bod, ktorým mierite na oko psa. Najnovšie mirrorless fotoaparáty majú špeciálnu funkciu detekcie zvieracieho oka, ktorá vie v obraze rozoznať oči portrétovaného zvieratka a automaticky zaostriť na ne.

Fotografovanie pohybu

Fotografovanie pohybu psa je pomerne náročné a trvá nejaký čas, kým fotograf nadobudne takú zručnosť a cit, aby mal z 10 fotiek napríklad 7-8 ostrých. Ak chcete začať s fotením pohybu, pre začiatok zvoľte fotenie zboku, kedy pes beží, alebo na začiatok len kráča z jednej strany na druhú. Väčšie psy sú spravidla pomalšie – relatívna zmena vzdialenosti k telu je menšia. Ak si môžete vybrať, pri pohybe začnite radšej s väčším a pokojnejším psíkom.

Priamy beh na fotoaparát je omnoho náročnejší aj pre fotografa, aj na techniku. Je to asi to najnáročnejšie fotenie, aké môžete so psom fotiť (ak nerátam fotenie na frisbee súťažiach). Rýchly pohyb sa žiaľ nedá zachytiť bez kvalitnej a rýchlej techniky. Ideálne je mať svetelný zoom objektív (bežné pevné sklá nie sú na pohyb úplne najvhodnejšie, keďže neumožňujú zmenu uhla záberu a neostria tak rýchlo, ako reportážny zoom) a rýchly fotoaparát s rýchlou pamäťovou kartou. Osvedčil sa Nikon D500, ktorý zvládne 10 obr./s. Ďalšie tipy sú napríklad D780 so 7 obr./s alebo lacnejší D7500 s 8 obr./s. Ak aj nemáte “najmodernejšiu” techniku, nemusíte zúfať, učiť sa dá aj tak a skúsim vám to uľahčiť niekoľkými radami ako na to.

Zaostrovanie pri pohybe

Zvoľte si správne zaostrovanie. V prípade pohybu to je automatické zaostrovanie so sústavným sledovaním (označuje sa ako AF-C / continuous). Ako sa objekt pohybuje, tento typ ostrenia sa ho snaží po celú dobu udržať zaostrený. Pokiaľ si nie ste istí, či zvládnete udržať ostriaci bod na psovi a váš fotoaparát to umožňuje, môžete skúsiť nastaviť 3D Focus Tracking zaostrovanie v režime AF-C. V tomto režime sa automaticky prepínajú zaostrovacie body v závislosti od toho, ako sa objekt pohybuje. Osobne používam kontinuálne zaostrovanie na jeden bod, zdá sa mi že mám nad fotením väčšiu kontrolu. Ak už máte vo fotení pohybu prax, môžete sledovať psa kontinuálnym zaostrovaním počas celého behu k prekážke a ľubovoľne počas pohybu fotiť. Opäť je dobré nastaviť rýchle sekvenčné snímanie. Získate tak viac záberov a môžete si vybrať ten najlepší z nich.

Skok cez prekážku

Ak vás zaujali fotky psov skáčucich cez prekážky, odporúčam staticky nastaviť záber a zaostriť najskôr na prekážku. Vo chvíli, kedy pes vyskočí, stlačiť spúšť, ktorú máte nastavenú na sekvenčné snímanie. Pre istotu začnite snímať o sekundu skôr a vydržte, až kým psík zo záberu nevybehne. Vyberte najlepší záber.

Napriek všetkým poučkám a pravidlám vedzte, že najlepší spôsob je skúšať, skúšať a skúšať. Celé fotenie pohybu je veľakrát o obrovskom šťastí a fúre nevydarených záberov. Ak začnete fotiť a z 50 fotiek budete mať len 2 ostré, nezúfajte! Už to je prvý úspešný krok a vy by ste sa z nich rozhodne mali tešiť. 🙂

Ako dostať psíka do pohybu

Ideálne je, aby ste na toto fotenie boli dvaja, prípadne až traja. Vy budete fotiť a majiteľ korigovať psa. Pes dostane povel ostaň, majiteľ odíde a psa si privolá. Môže mu hádzať hračku a vy ho budete fotiť vo chvíli, kedy pobeží pre ňu. Ak nechcete fotky psa s hračkou v puse, je vhodné mať dvoch ľudí, ktorí si ju budú na určitú vzdialenosť hádzať medzi sebou a pes tak bude behať od jedného k druhému. Pozor však, aby psík dostal šancu hračku chytiť a pohrať sa s ňou, aby sa na fotenia tešil. Pes má fotenie vnímať ako super čas strávený hrami.

Jednou z možností, ako fotiť psí pohyb úplne prirodzene, je vziať na prechádzku dvoch psích parťákov. Psíci sa budú naháňať a vy môžete bez starostí fotiť 🙂

Pomalší pohyb zo strany je ideálny pre tréning začiatočníkov. Pri zrýchlenom pohybe či skoku (vpravo) sa výraz psa významne odlišuje a z jeho napätého tela je jasné, aký pohyb ste sa na fotke snažili zachytiť.

Pomalší pohyb zo strany je ideálny pre tréning začiatočníkov. Pri zrýchlenom pohybe či skoku (vpravo) sa výraz psa významne odlišuje a z jeho napätého tela je jasné, aký pohyb ste sa na fotke snažili zachytiť.

Pes veľmi rád hľadá čuchom rôzne predmety či odmeny. A tak je ešte jeden osvedčený spôsob, ako prísť k pekným fotkám. Nepotrebujeme pritom ani asistenciu. Vytvorte voňavú pachovú stopu krížom krážom po lúke (záhrade). Použiť môžete čokoľvek, čo psík obľubuje, čo mu chutí.

Vráťte sa k psovi, pustite ho a prikážte mu aby hľadal. Pes bude pobehovať s nosom pri zemi, občas zdvihne hlavu, aby zavetril a vy tak máte šancu trénovať a urobiť pár skvelých záberov.

Najkrajšie a najžiadanejšie sú zábery psov, ktoré smerujú na vás s nosom pri zemi a očami upretými na vás. Tento záber krásne vynikne pri psoch zo svetlými očami a fotografi to poznajú ako “vlčí pohľad” či “vlčí záber”.

Prostredie a čas

Pokiaľ idete fotiť skoro ráno do hmly alebo neskoro večer (golden hour), môžete jednoduchou hrou obrysov a línií v protisvetle vytvoriť úchvatné portréty vašich miláčikov. Protisvetlom vnesiete do fotografie jemný až snový nádych, ktorý fotku ozvláštni a zatraktívni. Pri fotení „choďte s otvorenými očami“. Či v prírode alebo v meste, nezačnite hneď fotiť. Najskôr sa pokochajte okolím, poobzerajte sa po zákutiach a obíďte stromy. Nikdy neviete, čo vám napadne, alebo ktoré miesto vás osloví a dá tak psovi vyniknúť. Mojim najobľúbenejším štýlom fotenia je fotenie psov v exteriéri. Tu sa môže zviera prirodzene prejavovať či už pri hre, objavovaní, alebo len pobehovaní hore dolu. Sú to najautentickejšie zábery, pri ktorých psa do ničoho netlačíte. Avšak aj tu je občas fajn, ak sa psík zastaví a na nejakom peknom mieste vie posedieť alebo poležať.

Niekedy je fajn spestriť si deň fotením v meste. Tu máte skvelú príležitosť precvičovať so psom poslušnosť tak, aby sedel na rôznych miestach a povrchoch (schody, lavička, pri fontáne, za predmetmi a pod.). Avšak pozor, aby psík neobťažoval ľudí, ktorí v meste okolo neho chodia.

Pri takomto “city” fotení, kde je fúra pachov a psík s musí naozaj sústrediť, veľakrát nie je núdza o veselé a zábavné fotky. V dnešnej dobe sa dostalo do módy tzv. sezónne fotenie. To znamená, že na jar každý fotí psy v rozkvitnutých čerešniach, zlatom daždi, púpavách a tulipánoch… Na prelome s letom to sú vlčie maky a levanduľa. V lete, keď býva horúco, je internet plný plávajúcich psov, či zvierat bežiacich a skáčucich cez vodu, alebo naopak psy niekde v hustých lesoch. Na jeseň prichádza vres a naše obľúbené opadané lístie. Zima je tradičná svojim snehom a tak sa na verejnosť dostávajú vskutku unikátne fotky zo zasneženého prostredia lesov, lúk a záhrad.

Buďte kreatívni, keď uvidíte zaujímavé prostredie, v ktorom by váš psík vynikal. Niekedy sa oplatí napríklad aj preparkovať auto, ktoré poslúži ako pódium, aby ste psíka dostali medzi nádherné kvety stromu, ako tomu bolo v nasledujúcom prípade.

Buďte pohotoví a pripravení na detail i náhodu

Veľakrát si to neuvedomujeme, no niekedy aj malinké detaily či náhodné zábery vyrozprávajú veľký príbeh. Foťte teda aj bez prípravy a bez ideálneho objektívu. Toto je záber vyfotený rýchlou automatikou za použitia vstavaného blesku (bolo to ráno o druhej) fotoaparátom Nikon D7100 s nasadeným základným objektívom. Aj keď fotka nie je technicky dokonalá, o to väčší príbeh vypovedá. Fotka ukazuje prvý krok do života prvého šteniatka, ktoré sa tejto fenke prvorodičke narodilo. Šteniatko netradične šlo von prv ako jeho plodový obal, a vďaka tejto náhode mohla vzniknúť fotka malinkej nožičky na tej veľkej maminej. Šteniatko sa narodilo zdravé a bol to silný malý chlapík! Keď ste teraz so svojimi miláčikmi doma, nikdy foťák neodkladajte ďaleko. Vždy si ho nechajte po ruke, hoc aj s nastavenou automatikou, pretože nikdy neviete, kedy na vás tá vysnená fotka vykukne. 🙂

Čo kuchyňa dá, alebo pár trikov navyše

Foťte úplne od zeme cez kvety, trávu, alebo lístie. Ak sa vám nelení a ak vám to podmienky dovolia, ľahnite si a foťte s foťákom doslova položeným na zemi. Pokiaľ fotíte v nízkej tráve, alebo na nerovnomernom pieskovom/kamenistom podklade, materiál ktorý sa pred objektívom nachádza, vytvorí zaujímavý prechod medzi zemou a foteným objektom. Obdobný efekt poskytnú kvetiny či tráva. Zjemnia snímku a pridaním ďalšej roviny jej dodajú väčšiu hĺbku.

Neodhaľte všetko

Čo tak urobiť z portrétu niečo tajomnejšie? Tak ako si v niektorých krajinách zahaľujú ženy časť tváre, zahaľte aj vy časť svojej fotky. Posaďte psa napr. za skalu, strom, záhon kvetov a odfoťte
mu len časť hlavy, zvyšok nechajte ukrytý. Môžete tak vytvoriť fascinujúce zábery, ktoré vás vtiahnu do deja.

Vyfoťte odraz

Odrazy a zrkadlenie môžu ozvláštniť váš záber. A nepotrebujete k tomu ani veľkú plochu. Napríklad táto fotografia je fotená pri obyčajnej väčšej kaluži po daždi. Stačilo len správne zvoliť uhol pohľadu a teleobjektív, ktorý urobí výrez z celku a rozostrí pozadie.

Podeľte sa s nami o svoje fotografie domácich miláčikov

Inšpirovali sme vás na nafotenie vášho domáceho miláčika? Tak to skúste a zdieľajte vaše fotografie s nami na sociálnych sieťach. Použite tagy #CreateYourLight #PetPhotographyAtHome a nezabudnite označiť našu stránku @nikon_cz_sk.

Autorka: Fotografka a grafička Lucia Drietomská (TaraWillow Photography), www.tarawillow-photo.eu

 

Značky: