Zatiaľ najrýchlejšie nabíjanie smartfónu, aké sme na Slovensku a v redakcii mohli vyskúšať.

Prišlo so smartfónom Xiaomi 11T Pro a priamo v balení je nabíjačka s výkonom 120 W. Výrobca teda plní želanie väčšiny používateľov a pridáva super rýchlu nabíjačku. Nemusíte za ňu extra priplácať, ako to rád robí Samsung alebo Apple. Na to, aby ste zariadenie využili naplno, stačí vybrať celý obsah škatuľky. Aj by sme zatlieskali. Nuž taká je doba, niekdajšia samozrejmosť, dnes výsada hodná obdivu. #ironia

27 W

Xiaomi svoju púť za postupným a skutočne citeľným navyšovaním rýchlosti rýchleho nabíjania začalo už pri modeli Mi 9. tu bola podpora až 27 W nabíjania. Jedno z rýchlych nabíjaní, ktoré sme si preverili v praxi bolo takisto pri tejto značke a to s výkonom 67 W. Takúto rýchlosť podporuje viacero modelov, medzi nimi aj Mi 11. Verzia Lite má „len“ 33 W nabíjanie.

120 W

Výhodou toho celého nie je len rýchla nabíjačka pre váš smartfón. S touto nabíjačkou sa dá nabíjať aj notebook alebo iný typ zariadenia. Stále s ňou môžete nabíjať aj iné smartfóny bez podpory takto rýchleho nabíjania a tiež slúchadlá alebo iné príslušenstvo. Podporuje rôzne výstupné napätie a štandardne neposkytne najvyšší výkon. Ten poskytne až po overení, že dané zariadenie je schopné ho prijať. Preto sa nemusíte báť zapojiť slúchadlá a nabíjať ich.

Xiaomi na to ide tzv. duálnym spôsobom. Nabíja dva samostatné bloky batérií a tak je možné zvýšiť celkový výkon bez vysokého rizika prehrievania. Nabíjanie je tak stabilnejšie a každá 2500 mAh batéria používa samostatné rozdelenie výkonu.

Xiaomi Dual Pump nabíjanie

Ako to vyzerá v praxi?

Vyskúšali sme si tento proces zmerať. Výrobca tvrdí, že nabíjanie trvá 17 minút, čo je pravda. Je to skutočne rýchle nabíjanie a čas 17 minút je z úplného vybitia na hodnotu 100 %. V praxi máte teda smartfón nabitý o 60 % len tým, že si idete spraviť kávu zastavíte sa na malú potrebu, doslova, vyskúšané.

Celá pointa je o tom, že za 5 minút si nabijete telefón o taký skok, na ktorý by ste v prípade iných telefónov potrebovali pol hodiny. Aký by však bol percentuálny skok pri iných telefónoch, keby ste ich pripojili na 5 minút? Bolo by to 7 % či mierne viac. No, záviselo by aj z akej hladiny ich nabíjate.

Tu funguje nabíjanie tak, že sa pomaly rozbieha. Nám sa podľa meracieho prístroja podarilo dostať na hodnotu 97,6 W zhruba po 30 sekundách. Na to, aby ste využili plné nabíjanie, musíte mať vypnutý displej. Akonáhle zapnete displej, bude tu pokles rýchlosti nabíjania z akejkoľvek hladiny vyššej ako cca 27,8 W zhruba 4 W za sekundu. Na spomínanej hladine sa zastaví aj keď budete telefón používať. Po vypnutí displeja sa nabíjanie prepne na vyšší výkon a bude stúpať v krokoch po približne 4 W.

Je tu ešte jedna zaujímavosť a to kolísanie rýchlosti, je postupné no hýbe sa v určitom rozsahu. V našom prípade sme tento jav zaznamenali medzi 45 ÷ 78 W. Nemáme preverené, či je dlhodobo kolísanie stanovené na nejakú kapacitu batérie alebo ide o kolísanie v uvedom rozsahu. Zaznamenali sme ho len v ňom a je možné, že je podmienené práve kapacitou nabitia.

Tak či onak, v praxi na tom nezáleží, na tieto pokusy sme mali menej ako 17 minút. Smartfón sme totiž nabíjali od úrovne mierne presahujúcej 10 % nabitia batérie.

Záver

Z nášho praktického pohľadu hodnotíme 120 W nabíjanie ako revolúciu. Je to neskutočne pohodlné a prakticky zabudnete na niečo také ako nabíjanie telefónu. V čase, keď sme telefón testovali išlo o rôzne životné situácie, kedy si človek uvedomí rýchlosť nabíjania.

Stále sa bavíme o 5000 mAh batérii, čo je naozaj veľmi dobrá kapacita v pomere výdrže a veľkosti tela smartfónu. Výrobca, aspoň v prípade modelu Xiaomi 11T Pro sa vás nesnaží oklamať nejakou 4000 mAh batériou a priemerným spôsobom nabíjania a argumentom, ako rýchlo ju nabijete na 100 %. Nabíjate takpovediac ozajstnú batériu.

Z našej praxe hodnotíme už 65 W nabíjanie ako postačujúce na pohodlný život s mobilom pre zaneprázdnených ľudí. Neraz sme sa pristihli pri myšlienke, že to je také rýchle, až to takto rýchle nepotrebujeme. Prichádza pomaly doba, kedy bude nabíjanie telefónu otázkou niekoľkých minút a bude to len okrajová záležitosť. Prestaneme teda potrebu nabíjania smartfónov čoskoro analyzovať a evidovať ako nejaký čas, na ktorý treba čakať?

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.