Apple, mnohými nenávidený, inými milovaný, je spoločnosťou, ktorá si vo svojom počiatku prešla ťažkými časmi, ale už dlhé roky je na výslní. Nie každý tento fakt prijíma pozitívne, ale je to tak.

Apple vďačí za svoj úspech hardvéru a softvéru, ktorý vyvíja a napokon sú to hlavne používatelia týchto zariadení, ktorí ich oddane požívajú na prácu alebo zábavu a sú ochotní za produkty tejto spoločnosti platiť relatívne vysoké sumy. Je známe, že Apple má tých najlojálnejších zákazníkov.

Neexistuje žiadna iná spoločnosť s týmto zameraním, ktorá by mala takúto silnú základňu používateľov a fanúšikov, ktorí sú častokrát označovaní ako „ovce“.

Je to však iba o peknom produkte, ktorým sa často vyjadruje nejaký status alebo majú tieto zariadenia hlbší význam, resp. funkčnosť a výhody, ktoré žiadna iná spoločnosť neponúka? Áno, tá najväčšia konkurenčná výhoda je ekosystém, ktorý je ukážkový a každé jedno zariadenie s logom nahryznutého jablka dokáže komunikovať s tým ďalším veľmi efektívne.

Apple je jedna z mála spoločností, ktoré vyrábajú rôzny hardvér a zároveň preň vyvíjajú softvér, ktorý majú pod vlastnou kontrolou. Tým je jednoduchšia optimalizácia, prepojenie, aktualizácia zariadení a celková starostlivosť o komfort používateľov.

Základ musí byť pevný a bezpečný

Základom bezproblémového fungovania celého ekosystému je vaše osobné Apple ID, vďaka ktorému máte prístup na súkromné úložisko – iCloud. Aby všetko fungovalo, ako má a za každých okolností, je potrebný prístup na internet a pri určitých funkciách, ktoré uľahčujú pracovné „workflow“ aj pripojenie na (totožnú) Wi-Fi sieť a aktivovaný Bluetooth.

Veľmi dôležitým faktorom je aj bezpečnosť, ktorá patrí medzi silné stránky Applu. Zameriava sa na zabezpečenie všetkých údajov, ktoré tejto spoločnosti poskytujete. Zväčša dobrovoľne. Netreba zabúdať, že nielen Applu, ale aj iným spoločnostiam poskytujeme veľmi dôležité biometrické údaje, ktoré by mali byť maximálne zabezpečené.

Číselný kód alebo heslo si zmeníte, ale tvár, očnú sietnicu a odtlačok prsta nie. Na toto netreba zabúdať! Základným krokom, ktorý by mali všetci urobiť a týka sa celého ekosystému, je aktivácia dvojzložkovej autorizácie.

Apple má viacero operačných systémov, ktoré sa odlišujú podľa zariadení: iOS, macOS, tvOS a WatchOS

To je pridaný stupeň zabezpečenia vášho Apple ID, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby sa do vášho účtu nedostal nikto iný okrem vás, a to ani v prípade, že pozná vaše heslo. Prístup k účtu môžete získať iba prostredníctvom zariadení, ktorým dôverujete (napríklad váš iPhone, iPad alebo Mac).

Ak sa chcete prvýkrát prihlásiť na novom zariadení alebo v novom prehliadači, je potrebné poskytnúť dva údaje: heslo a šesťmiestny overovací kód, ktorý sa automaticky zobrazí na dôveryhodných zariadeniach. Zadaním kódu overujete, že novému zariadeniu dôverujete. Ak kód nezadáte, do účtu sa nedostane. Aby ste mohli využívať dvojzložkovú verifikáciu, tak budete musieť pri jej aktivácii zadať aj dôveryhodné telefónne číslo, ideálne to vaše alebo niekoho blízkeho.

Ako funguje a čo všetko ponúka iCloud

Za mnohými funkciami a prepojením zariadení stojí iCloud, ktorý zariadenia spája a zároveň je to vaše súkromné úložisko dát. Aby ste ho mohli využívať, potrebujete mať vlastné Apple ID. Ak používate Apple zariadenia, tak ho už musíte mať. Ak nie, pri prvej aktivácii zariadenia si ho musíte založiť. Bez neho nemajú tieto zariadenia význam.

Pri zakladaní si môžete rovno aktivovať aj dvojzložkovú autorizáciu, aby ste mali váš účet v maximálnom bezpečí. Od tohto momentu môžete využívať celý ekosystém. Samozrejme, záleží na tom, aké zariadenia a akým spôsobom používate. Po založení automaticky získate 5 GB úložisko na iCloude zdarma pre vaše súbory, zálohy a pod. Ak vám to nestačí, môžete si dokúpiť viac miesta – 50 GB (0,99 €/mesiac), 200 GB (2,99 €/mesiac) alebo 2 TB (9,99 €/mesiac).

Ak nechcete platiť za úložisko navyše, tak je potrebné si jasne definovať, čo sa na iCloud zálohovať bude a čo nie. V nastavení každého systému je položka iCloud, kde si nastavíte všetky podrobnosti zálohovania.

Jeho výhodou je aj to, že ak máte malú internú pamäť, tak si môžete aktivovať funkciu – optimalizovať úložisko, ktorá sa postará o to, aby sa súbory presúvali rovno na iCloud, čím sa ušetrí miesto v zariadení bez toho, aby ste museli niečo riešiť. K takýmto súborom máte vždy prístup, akurát je nutné pripojenie na internet.

Súbory a aplikácie, ku ktorým máte vďaka iCloudu prístup z akéhokoľvek zariadenia, stačí sa prihlásiť

V prípade iOS zariadení sa vykonávajú aj priebežné zálohy celého systému a dát, ktoré sú veľmi dôležité. Zálohy sa týkajú aj dát aplikácií a osobných údajov. Ak zariadenie stratíte alebo si kúpite nové, jednoducho ho zapnete a obnovíte zo zálohy, ktorá bude 1 : 1, vrátane rozloženia ikon a pod.

Ak aktivujete nové Apple zariadenie, stačí ho položiť vedľa starého, s ktorým bude komunikovať a po nasnímaní obrazového kódu sa do nového zariadenia prenesú všetky údaje. Je to rýchla a kompletná obnova zo zálohy (z iCloudu), nie bezdrôtový prenos údajov z jedného telefónu do druhého.

Ďalšia užitočná funkcia je Find My iPhone/Mac a pod. Ide o vzdialené vyhľadávanie zariadení v prípade straty alebo odcudzenia. Stačí sa prihlásiť cez hocijaký počítač, aj so systémom Windows, do vášho iCloud konta a zariadenie lokalizovať.

To sa vám podarí za predpokladu, že je online. Môžete ho lokalizovať, prehrať zvuk alebo zapnúť režim stratené, ktorý telefón zamkne a dostanete sa doňho iba cez vaše Apple ID. Posledná možnosť je úplné vymazanie zariadenia a všetkých dát. Ak je telefón vypnutý, nič z toho sa neudeje, ale akonáhle sa zapne, vykonajú sa všetky povely. Zariadenie automaticky ukladá poslednú polohu aj pri rizikovej kapacite batérie.

Neodmysliteľnou súčasťou ekosystému je iCloud Drive, teda spomínané úložisko, na ktoré ukladáte alebo zálohujte údaje/súbory zo všetkých zariadení a rovnako k nemu máte zo všetkých zariadení prístup. Ak sa prihlásite do iCloudu cez akýkoľvek iný počítač, tak môžete všetky súbory spravovať. Z iPhonu tak máte prístup k súborom z Macu a pod.

Toto je veľmi cenná funkcia ekosystému. To platí aj o fotkách, ak používate iCloud Fotky, tak sa všetky vaše fotografie, zo všetkých zariadení synchronizujú naprieč iCloudom a vy k nim máte prístup zo všetkých zariadení, ktoré sú prihlásené pod totožným Apple ID. Aktivácia je priamo v aplikácii fotky.

Ak máte málo miesta v zariadení, môžete využiť optimalizáciu fotiek/úložiska, čo znamená, že sa budú automaticky odosielať na iCloud a nebudú zaberať miesto v zariadení. Tam budú iba náhľady s nízkym rozlíšením. Ak chcete originál, tak si ho kliknutím na fotku stiahnete.

Extra tip – ak využívate túto funkciu, ale máte fotky, ktoré by mali byť stále dostupné v plnej kvalite, tak ich stačí označiť ako obľúbené (piktogram srdiečka). Takto budú dostupné aj na iCloude, ale aj v zariadení v plnom rozlíšení.

iCloud Drive je neodmysliteľnou súčasťou ekosystému. Vďaka nemu máte prístup ku všetkým zálohovaným dátam z akéhokoľvek Apple zariadenia alebo cez webový prehliadač

Prepojenie a komunikácia Apple zariadení

Hovory a správy na zariadeniach v dosahu – ak používate viacero zariadení, tak na každom z nich môžete vybaviť hovor alebo odpovedať na správu. Stačí, ak budete mať SIM kartu iba v jednom. Funguje to za predpokladu, že máte všetky zariadenia registrované pod totožným Apple ID. Ak vám zvoní iPhone, ktorý je v spálni, tak zvoní aj iPad alebo Macbook, ktorý máte pri sebe.

Hovor tak môžete prevziať a vybaviť aj na týchto zariadeniach. Takýmto spôsobom dokážete odpovedať a vytvárať správy alebo uskutočňovať hovory.

Rodina a zdieľanie – ak členovia vašej rodiny používajú Apple zariadenia, tak môžete využívať zdieľanie rôznych funkcií a aplikácií. Funguje to na základe pozvánky, ktorú vy prijímate alebo posielate. Výhodou tejto funkcie je zdieľanie nákupov v AppStore a platby z jedného účtu, možnosť využitia rodinného balíka Apple Music pre 6 členov za zvýhodnenú cenu, zdieľanie iCloud úložiska, polohy členov rodiny alebo funkcie – čas pred obrazovkou.

Ak vytvoríte konto pre vaše dieťa, tak pomocou nej dokážete sledovať, čo na svojom zariadení a aký čas robí, pričom viete aj vzdialene obmedziť používanie rôznych funkcií a aplikácií. Nepotrebujete tak žiadne riešenia tretích strán, všetko je integrované priamo v systéme.

iCloud kľúčenka je perfektná funkcia, bez ktorej by nebolo používanie týchto zariadení také jednoduché a efektívne. Všetky heslá, resp. prihlasovacie údaje sa môžu automaticky alebo manuálne ukladať do tejto utility, ktorá je synchronizovaná naprieč iCloudom, teda všetkými zariadeniami pod totožným Apple ID.

Ak sa prihlasujete do mailu alebo účtu aplikácie na novom/inom zariadení, automaticky sa vám ponúknu prihlasovacie údaje, ktoré sa vložia po overí identity – touchID/faceID. Ak si zakladáte v nejakej aplikácii alebo na webe nový účet, kľúčenka vám dokáže v určitých prípadoch vygenerovať heslo, ktoré môžete alebo nemusíte použiť. Všetky údaje v kľúčenke sú šifrované a nemá k nim prístup nikto, iba vy.

Funkcie ekosystému, ktoré vám pomôžu byť efektívnejší

Rýchly import alebo skenovanie dokumentov – toto je novinka, ktorá opäť rozširuje možnosti ekosystému. Ak potrebujete skenovať dokument alebo rýchlo dostať do systému macOS nejakú fotografiu, stačí vo Finderi alebo v konkrétnej aplikácii vyvolať možnosti a prejsť na položku – import z iPhonu alebo iPadu.

Na vybranom zariadení sa automaticky spustí kamera, pričom môžete vytvoriť fotku alebo skenovať dokument, ktorý sa okamžite uloží v systéme alebo danej aplikácii.

AirDrop je systémová utilita na rýchly prenos rôznych súborov, ktorá sa nijak špeciálne nenastavuje – jednoducho funguje. Aktivuje sa v nastaveniach, pričom máte k dispozícii 3 možnosti prijímania – prijímanie vypnuté, len kontakty a všetci. Ak pomocou funkcie AirDrop prenášate obsah na svojich zariadeniach, tak sa nezobrazí možnosť prijatia alebo odmietnutia súboru.

Ten sa automaticky prijme a uloží. Ak prijímate súbory z iných zariadení, mimo vášho Apple ID, príjem súborov treba potvrdiť. Ak prenos potvrdíte, súbor sa automaticky uloží alebo zobrazí v príslušnej aplikácii.

Na využívanie tejto funkcie je potrebné mať aktivovanú Wi-Fi a Bluetooth. Internet na to však nepotrebujete. Vďaka kombinácii týchto technológií je aj prenos väčších súborov rýchly.

Na podobnom princípe funguje aj AirPlay, čo je funkcia, vďaka ktorej je možné zdieľať, zrkadliť alebo prenášať obraz a zvuk do kompatibilných zariadení (aj iných značiek), napr. do Apple TV. V prípade AirPlay 2 je výhodou aj podpora multiroom audio.

Handoff a univerzálna schránka sú funkcie, s ktorými je každá činnosť efektívna. Handoff umožňuje začať niečo robiť na jednom zariadení (macOS, iOS alebo watchOS) a následne v tom plynule pokračovať na inom zariadení. Môžete si prezerať webovú stránku v iPhone a potom v Macu pokračovať tam, kde ste prestali.

Handoff podporujú aj aplikácie iWork, kalendár, kontakty a pod. Funguje to tak, že máte napr. otvorenú webovú stránku v Macu, pričom sa automaticky zobrazí malá ikona prehliadača v prepínači aplikácií s možnosťou prevzatia práce na iPhone. Po kliknutí sa zobrazí obsah z Macu presne tam, kde ste prestali.

Podobnou funkciou je univerzálna schránka, ktorá funguje naprieč všetkými zariadeniami pod totožným Apple ID. Ak skopírujete text v iPhone, tak ho môžete prilepiť v Macu a naopak. To isté platí aj pre obrázky, ktoré môžete skopírovať napr. v iPade a vložiť do aplikácie v Macu. Táto funkcia nemá žiadne nastavenie ani možnosti, jednoducho existuje a funguje, stačí mať aktívny Handoff.

Interný Hotspot – mimo dostupnosti Wi-Fi siete príde vhod rýchly prístup k mobilným dátam z iOS zaradenia. Aby ste si zdieľali internet z iOS do macOS nepotrebujete urobiť nič špeciálne, stačí kliknúť na ikonu Wi-Fi na Macu, kde sa automaticky zobrazí možnosť zdieľania internetu z vášho iPhonu. Stačí používať identické Apple ID.

Otváranie Macu pomocou Apple Watch – ekosystém je obsiahly a pomáha aj pri otváraní Macu bez hesla, stačí mať na ruke Apple Watch. Aby to fungovalo, je nutné mať zapnutý Bluetooth, mať pripojenie na rovnakú Wi-Fi sieť a spoločné Apple ID. V hodinkách je potrebné nastaviť passcode, v Macu mať aktívnu dvojzložkovú autorizáciu a v nastaveniach povoliť odomykanie pomocou hodiniek. To je všetko, stačí ak sa dostatočne priblížite k Macu a ten sa odomkne bez zadávania hesla. Nie vždy je to však výhodou.

Do celého ekosystému výborne zapadá Apple TV a iPad, ktoré majú pridanú hodnotu. Ak vlastníte jedno z týchto zariadení, tak môže slúžiť, okrem iného, aj ako centrum domácnosti, čím máte možnosť využívať inteligentnú domácnosť v podaní Apple. S ňou spolupracujú zariadenia rôznych značiek s označením Works with Apple HomeKit. Výbornou voľbou je napr. LED osvetlenie Philips HUE, ktoré ponúka obsiahle možnosti.

S rôznymi zariadeniami tak môžete mať pod kontrolou celú domácnosť, ktorej ovládanie je možné zdieľať s rodinnými príslušníkmi alebo aj dočasne, napr. s návštevou, ktorá používa Apple zariadenia. Zariadenia v domácnosti viete vzdialene ovládať iba vtedy, ak máte doma jedno z týchto zariadení. Inak je ovládanie iba interné, v rámci Wi-Fi siete. To platí aj pre vytváranie pokročilých automatizácií.

Apple TV (4.gen) je skvelé a dobre vybavené multimediálne centrum na „hltanie obsahu“, ale aj prácu. Výborne komunikuje s ostatnými Apple zariadeniami, čo je najväčšou výhodou. Kontinuita tu funguje veľmi dobre. Ak napr. zadávate v Apple TV nejaký text, tak na iPhone/iPade automaticky vyskočí ponuka s klávesnicou, aby bolo zadávanie jednoduchšie, text sa automaticky prenáša do Apple TV.

iPhone je možné využívať aj ako ovládač. Taktiež viete pomocou nej zrkadliť obraz, vrátane prenosu zvuku, na monitor alebo TV z iOS alebo macOS zariadení. iPad, v našom prípade Pro 10,5“ s 256 GB úložiskom, je ideálnym zariadením na kreatívnu prácu a konzumáciu obsahu. Ak máte všetky zariadenia pod jedným Apple ID, tak iPad môže slúžiť ako centrála na rýchlu správu súborov a zariadení. V Apple ekosystéme má toto zariadenie mnoho pozitív a možností.

Zariadenia použité pri spracovaní témy zapožičali spoločnosti – Alza, Philips a Telekom

Prečítajte si aj:

Ako funguje Apple HomeKit?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE