To, že má Apple ukážkový ekosystém, ktorý je veľkým lákadlom pre používateľov, určite viete. Každé zariadenie s tým ďalším spolupracuje excelentne, bez akýchkoľvek problémov, čo sme si vyskúšali na „vlastnej koži“.

Je to ako lego, všetko do seba zapadá. Platí to aj v prípade smarthome riešenia Apple HomeKit, ktoré je jednoducho konfigurovateľné, intuitívne a ovládateľné z viacerých Apple zariadení. Samozrejme, keďže je to Apple, má svoje obmedzenia a nájdu sa aj nedostatky, ktoré ale súvisia s použitou technológiou, nie s funkčnosťou. Na začiatok je dobré vedieť, že HomeKit spolupracuje s operačnými systémami iOS, WatchOS a tvOS, podpora pre macOS stále chýba.

Apple je špecifická spoločnosť, ktorá nefunguje tak, ako je to bežné, a preto si precízne vyberá, komu udelí licenciu na výrobu, resp. podporu zariadení a modulov, ktoré budú s Apple HomeKit spolupracovať. V aktuálnej dobe je podporovaných zariadení množstvo, ale nebolo to vždy tak. To bolo aj príčinou, že HomeKit sa reálne nepoužívalo.

Napokon, ani cena kompatibilných zariadení nebola najnižšia. To sa však zmenilo, zariadení je teraz viac než dosť a sú aj cenovo dostupné. HomeKit certifikáciu majú produkty rôznych značiek, ako napr. Fibaro, D-link, Logitech, Honyewell, Philips, Netatmo, Withing a mnohé iné.

 

 

Základom HomeKit je predinštalovaná iOS aplikácia, do ktorej pridávate kompatibilné zariadenia. Tie musia mať označenie „Works with Apple HomeKit“. Na túto skutočnosť si treba dávať pozor, nakoľko existujú aj úplne identické zariadenia totožnej značky, pričom jedno s HomeKit spolupracuje a druhé nie.

Presne takéto zariadenia máme aj my. Sú to produkty od spoločnosti Fibaro, ktorá má vlastné smarthome riešenie, pričom vyrába aj produkty kompatibilné s Apple HomeKit. V našom teste sme mali dva senzory – dverový (door sensor) a pohybový (motion sensor). Oba majú jedinečný dizajn, rozšírenú funkčnosť a napájanie batériou s výdržou jeden rok.

 

 

Dverový senzor sa skladá z dvoch častí, ktoré sú podlepené obojstrannou 3M páskou, aby sa dali pohodlne prilepiť na dvere alebo okno. Okrem monitorovania aktuálneho stavu (otvorené/zatvorené) má senzor aj teplotný snímač, ktorý neustále meria aktuálnu teplotu v danej miestnosti.

Druhý, pohybový senzor, alebo jednoducho „oko“ je taktiež multifunkčný. Sleduje pohyb v miestnosti, meria aktuálnu teplotu, intenzitu svetla v miestnosti a má integrovaný akcelerometer. Ten dokáže detegovať manipuláciu so zariadením alebo aj zemetrasenie. „Oko“ má v prednej časti integrované LED diódy, ktoré vizuálne zobrazujú narušenie priestoru, poplach alebo teplotu v miestnosti.

Jedinou nevýhodou je, že ak máte iba tieto dva senzory, smarthome to celkom určite nebude. Budete síce informovaní o pohybe, teplote a pod., ale žiadnu ďalšiu akciu nespustíte. Ak chcete vytvoriť použiteľné smarthome riešenie, budete potrebovať kompatibilné svetlá, zásuvky, zámky, termostat atď. Samozrejme iba to, čo reálne využijete.

Aplikácia HomeKit

Nájdete ju pod názvom Domácnosť a je predinštalovaná v každom iOS zariadení. K správnej funkčnosti nepotrebujete nič aktivovať, iba pridať zariadenia a používať. Pridávanie zariadení je jednoduché, stačí kliknúť na znak (+), kde budete následne vyzvaní, aby ste zadali alebo zoskenovali špeciálny kód zariadenia, ktorý je unikátny a vytvorený na tento účel.

Kód nájdete na zariadení alebo v príručke. Druhou možnosťou je pridať príslušenstvo priložením k telefónu, podobne ako funguje NFC. Proces pridávania je rýchly a zariadenia sú okamžite aktívne. Ak ide o špecifické zariadenia, ako napr. termostaty, budete pokračovať v rozšírenom nastavení konkrétneho príslušenstva v domácej aplikácii alebo budete presmerovaní na aplikáciu od výrobcu zariadenia.

 

Základné zobrazenie aplikácie a pridaných zariadení

 

Aplikácia Domácnosť je rozdelená do troch častí – domácnosť, miestnosti a automatizácia. V prvej položke máte k dispozícii obľúbené príslušenstvo a celkový stav domácnosti. Položka miestnosti je jasná, tu si vytvoríte jednotlivé miestnosti, ktoré máte v domácnosti a priradíte k nim zariadenia, ktoré sa tam nachádzajú. Miestnostiam môžete určiť názov, zónu alebo vybrať vlastné pozadie. Výhodou je to, že ak chcete napr. zhasnúť svetlá, neurobíte tak v celom byte, ale iba v požadovanej miestnosti.

Z jednotlivých zariadení môžete vytvoriť rôzne podmieňovacie scény. To znamená, že na základe jedného zariadenia sa spustí ďalšie a ďalšie, pričom vykoná to, čo mu nastavíte. Napríklad: otvoríte dvere > spustí sa svetlo v celom byte > aktivuje sa termostat na nastavenú teplotu > zatiahnu sa žalúzie. Takýchto možností je veľa.

Ak chcete byť o všetkom informovaní, pri každej položke si môžete aktivovať oznámenia/notifikácie alebo zistiť jej aktuálny stav, názov, umiestnenie a kapacitu batérie. Prístup k rýchlemu ovládaniu získate aktiváciou widgetu, pričom na rôzne podnety môžete reagovať aj zo zamknutej plochy iPhonu.

 

Prehľad možností aplikácie Domácnosť

 

Vzdialené ovládanie, automatizácia a komunikácia medzi zariadeniami

Položku automatizácia, a tiež vzdialené ovládanie je možné konfigurovať iba vtedy, ak máte doma Apple TV 4. generácie alebo iPad s iOS 10 a vyšším. Tu narážame na podstatnú nevýhodu, na ktorú má Apple jednoduchú odpoveď – bezpečnosť. Všetko máte vo vlastnej réžii a neposielate dáta na neznámy server, všetko je interné, riešené cez váš iCloud.

Okrem samotného zariadenia potrebujete iCloud účet, ktorý je totožný na oboch zariadeniach, aktivovanú kľúčenku a dvojfaktorovú verifikáciu. V iPade je potrebné nastaviť zariadenie ako domáce centrum a taktiež musí byť iPad neustále zapnutý a pripojený k Wi-Fi sieti.

V Apple TV by malo byť nastavenie automatické. Až v tomto kroku môžete vašu domácnosť a zariadenia ovládať mimo domova a tiež používať možnosti automatizácie. Ak tak neurobíte, zariadenia môžete ovládať iba z domova, pričom samotná komunikácia prebieha cez Bluetooth pripojenie.

 

Automatizácia je položka, v ktorej umožníte zariadeniam, aby sa správali podľa toho, kde sa aktuálne nachádzate, teda na základe vašej polohy, ktorú poskytuje iPhone. Vzdialite sa z okolia domova, všetko vami nastavené sa vypne a aktivuje sa alarm.

Prichádzate domov, alarm sa vypne, zapne sa kúrenie a svetlá. Kreativite sa v tomto prípade medze nekladú. Poslednou položkou je možnosť pozvať ľudí, ktorí môžu z iOS zariadenia ovládať vašu domácnosť. Táto funkcia je dobre použiteľná, nakoľko môžete rôznym členom domácnosti alebo návšteve prideliť prístup k jednotlivým zariadeniam a taktiež prideliť k jednotlivým zariadeniam privilégiá a obmedzenia.

Jednotlivých členov pridáte na základe ich iCloud účtu, pričom oni musia vaše pozvanie prijať. V aplikácii si môžete vytvoriť aj viacero samostatných domácností a vzdialene ich spravovať, napr. ak máte víkendový dom, chatu a pod.

Spomenúť treba aj Siri, teda virtuálnu asistentku spoločnosti Apple, ktorá s HomeKit aplikáciou výborne spolupracuje. Ak nechcete ovládať domácnosť cez iPhone alebo iPad, ohláste sa Siri a zadajte jej príkaz hlasom. Siri sa o všetko postará a vaše želania splní. V prípade ovládania domácnosti pomocou Siri bude zaujímavou možnosťou použiť nový inteligentný reproduktor – Apple HomePod.

Ten bude slúžiť ako domáce centrum a zároveň ako hlasový asistent s možnosťou ovládania domácnosti na základe rôznych podnetov.

Verdikt

HomeKit je riešenie inteligentnej domácnosti, ktoré je výhradne pre používateľov Apple zariadení. Výhodou je bezproblémová funkčnosť, bezpečnosť, jednoduchá konfigurácia a ovládanie. Certifikovaných zariadení je viac než dosť a Apple si vyberá iba tie najlepšie spoločnosti.

Nevýhoda spočíva v komunikácii zariadení cez Bluetooth, čím sa znižuje dosah. Ak chcete ovládať zariadenia mimo domova, potrebujete umiestniť do domácnosti ďalšie Apple zariadenie, ktoré vám bude robiť riadiacu jednotku. Má to aj svoje výhody, ale každopádne je to finančne náročnejšie. Treba však povedať, že funkčnosť Apple HomeKit je výborná a možnosti konfigurácie obsiahle.

Cena: Motion sensor – 59,99 EUR Door sensor – 49,99 EUR
Fibaro produkty zapožičal: www.westech.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE