Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

AppGallery, oficiálny obchod s aplikáciami od Huawei, zaznamenal za posledný rok výrazný nárast v počte aplikácií, používateľov aj vývojárov. Nezaostáva však ani pokiaľ ide o bezpečnosť. AppGallery zaručuje vysokú úroveň ochrany súkromia aj bezpečnosť sťahovaného obsahu.

AppGallery, oficiálny obchod s aplikáciami pre smartfóny Huawei, prešiel za pomerne krátky čas veľký kus cesty. Od globálneho uvedenia v apríli 2018 sa stihol vypracovať na tretí najpopulárnejší obchod s aplikáciami na svete. Aktuálne má viac ako 530 miliónov používateľov v 170 krajinách sveta.

Používatelia si môžu stiahnuť viac ako 120 000 aplikácií, plne prispôsobených pre potreby ekosystému HMS (Huawei Mobile Services – mobilné služby Huawei), ktorý v nových modeloch tohto výrobcu nahrádza služby od Googlu. Počet registrovaných vývojárov sa za posledný rok zvýšil na 2,3 milióna.

AppGallery rastie vo všetkých smeroch, no nezabúda ani na svoj záväzok voči ochrane súkromia a vysokej úrovni bezpečnosti. Ako obchod pracuje s dátami používateľov a ako je na tom bezpečnosť aplikácií?

Štyri kroky k vyladenej aplikácii

AppGallery obsahuje komplexný systém ochrany, ktorý sa skladá z niekoľkých samostatných krokov. Kombinuje overenie identity vývojára, proces kontroly aplikácie v štyroch krokoch, ochranu pri sťahovaní a inštalácii a nechýba mechanizmus na prevenciu pred vírusmi a ďalšími potenciálnymi hrozbami.

Pred zaradením aplikácie do ponuky AppGallery platforma vyžaduje overenie totožnosti vývojára a skontroluje jeho registračné licencie. To znamená, že v prípade problémov je možné jednoducho identifikovať a “vystopovať” autora aplikácie.

Následne každá aplikácia prechádza procesom kontroly v štyroch krokoch. Zahŕňa detekciu škodlivého správania, kontrolu zabezpečenia a kontrolu ochrany súkromia. Posledným krokom je záverečná manuálna kontrola zabezpečenia, počas ktorej hodnotí aplikáciu špecializovaný tím na rôznych zariadeniach v reálnych situáciách. Tieto testy prebiehajú na všetkých zariadeniach Huawei, rovnako ako na všetkých verziách operačného systému. Práve širokospektrálne testovanie má zásadný podiel na bezproblémovej kompatibilite aplikácie.

Ďalší stupeň bezpečnosti sa dostáva k slovu počas sťahovania aplikácie do smartfónu. Na prenos údajov z a do aplikácie sa používajú šifrované kanály. Huawei AppGallery využíva systém detekcie hrozieb na báze umelej inteligencie. Tento krok bráni škodlivému malwaru, aby napadol zariadenie. Práve vďaka umelej inteligencii ide o účinný spôsob, ako eliminovať nielen známe hrozby. Systém totiž detekuje a rozoznáva aj nové varianty už existujúcich vírusov v reálnom čase.

Nezaostáva ani ochrana údajov, ktoré do aplikácie zadáva používateľ. Huawei zaručuje, že všetky aplikácie, uvedené v obchode AppGallery, sú systémovo izolované, čo znamená, že k nim nemôžu získať prístup iné aplikácie. Znamená to, že dáta, ktoré aplikácii poskytnete, nezíska nikto iný okrem samotného vývojára.

Nielen ochrana dát, ale aj kontrola nevhodného obsahu

AppGallery je bezpečné prostredie aj pre mladších používateľov – obsahuje totiž systém hodnotenia aplikácií podľa veku. Táto funkcia má na starosti blokovanie obsahu, ktorý môže byť nevhodný pre určité vekové skupiny.

Všetky predvolené aplikácie Huawei zodpovedajú európskym požiadavkám na ochranu osobných údajov. Používatelia majú úplnú kontrolu nad povoleniami. To znamená, že keď používateľ zariadenia napríklad požiada o zamknutie aplikácie (AppLock), vyžaduje sa overenie totožnosti. Takto sa overí, že je skutočným vlastníkom zariadenia.

K dispozícii je aj súkromný priestor na šifrovanie obrázkov, zvukových súborov či videí. Citlivé údaje používateľov, vrátane biometrických údajov, odtlačkov prstov a rozpoznávania tváre, sú bezpečne uložené v jadre operačného systému priamo v zariadení.

Podobne ako iné obchody s aplikáciami, aj Huawei AppGallery zhromažďuje a spracováva iba údaje potrebné na vyhľadávanie, inštaláciu a správu aplikácií. Na prístup do obchodu nie je potrebné vytvárať účet – je možné využiť tzv. mód návštevníka (Visitor Mode).

Služba Huawei ID, ktorá je vstupenkou do ekosystému Huawei Mobile Services, vrátane obchodu AppGallery, získala minulý rok Európsku pečať ochrany súkromia (EuroPriSe). Ide o osvedčenie, ktoré potvrdzuje, že metódy, ktoré používa, sú v súlade so zákonmi a normami o ochrane súkromia, platnými na území Európskej únie a Európskeho hospodárskeho spoločenstva.

Značky: