Televízor Samsung z modelového roku 2016 sme testovali už v minulom vydaní.

Bol to 65-palcový televízor so zakriveným displejom a pochvaľovali sme si kvalitu obrazu pri rozlíšení 4K a tiež sa nám páčila podpora formátu HDR vo videu. Teraz sme dostali na test ďalší z televízorov z modelového roku 2016 ale z plochým displejom – 55-palcový model KS8002.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je v tomto prípade rovnaká ako u minulého modelu – mimoriadne vysoká. Displej má zvýšenú svietivosť a podporuje HDR. Plochý televízor sa pritom viac hodí na sledovanie športových udalostí. Zakrivený displej je zase výhodný na sledovanie filmov a seriálov.

V tomto článku nás zaujímalo hlavne to, ako funguje nové univerzálne diaľkové ovládanie. Je zjednodušené a pri našom teste sme sa snažili pomocou neho okrem televízora ovládať aj ďalšie dve zariadenia – satelitný prijímač od firmy LG a tiež najnovší Ultra HD Blu-ray prehrávač Samsung, ktorý podporuje rozlíšenie 4K a tiež HDR. Práve na ňom sme si naplno vyskúšali kvalitu obrazu testovaného televízora. Všimli sme si výborný dynamický kontrast pri výbuchoch v akčných trhákoch, pri rýchlych scénach a tiež pri záberoch na prírodu, ktoré vyzerajú fantasticky. Ak nemáte takýto prehrávač, 4K videá už nájdete v hojnom počte na YouTube a na satelite už v 4K vysielajú tri stanice.

Univerzálne diaľkové ovládanie

Na toto diaľkové ovládanie (DO) si ihneď zvyknete. Má len niekoľko tlačidiel, základom je nastavenie hlasitosti a prepínanie kanálov. Po čase prídete na to, ako sa s ním dá zobraziť programová ponuka, ako sa zadávajú  čísla kanálov alebo používajú farebné tlačidlá z klasického DO. Všetko je s ním možné realizovať, aj keď to na prvý pohľad nevyzerá.

Jednoducho univerzálne diaľkové ovládanie

Jednoducho univerzálne diaľkové ovládanie

Spojiť Samsung TV a Ultra HD Blu-ray prehrávač bolo úplne jednoduché. Hneď ako pripojíte HDMI port do Connect boxu od televízora, systém rozpozná zariadenie a nastaví mu aj správnu ikonu.  Razom môžete tento prehrávač ovládať univerzálnym DO. To sme aj očakávali, obe zariadenia sú od Samsungu.

Hneď po pripojení Samsung Ultra HD prehrávača sa v TV objavila jeho ikona

Hneď po pripojení Samsung Ultra HD prehrávača sa v TV objavila jeho ikona

Iná situácia bola so satelitným prijímačom, ktorý bol jednak poriadne starý a od konkurenčnej firmy. Systém rozpoznal, že do HDMI portu bolo pripojené nové zariadenie, ale nevedel, čo to je. Po tom, ako sme určili jeho rolu satelitného prijímača si vypýtal názov poskytovateľa služieb – zadali sme Skylink. Prešli sme na test ovládania tohto zariadenia, pričom tu už systém potreboval pomoc – zadali sme označenie prijímača a našli sme ho v jeho databáze. Odvtedy už bolo možné ovládať satelitný prijímač univerzálnym DO od televízora. Vyskúšali sme aj situáciu s ďalším satelitným prijímačom, ktorý nebol v databáze systému. Vtedy je treba viac experimentovať, pričom skúšate niekoľko variantov ovládania a v našom prípade sme sa trafili na tretí raz.

Takto si vyberáte poskytovateľa satelitného vysielania

Takto si vyberáte poskytovateľa satelitného vysielania

V širokej databáze nájdete aj konkurenčné modely

V širokej databáze nájdete aj konkurenčné modely

Inteligentný SmartHub

SmartHub pomáha pri ovládaní televízora a pripojených zariadení. Ponuku vyvoláte na DO stlačením tlačidla s domčekom. Spodnú tretinu obrazovky potom prekryje lišta SmartHub, v ktorej si vyberáte zdroje signálu a ďalšie voľby. Spodný riadok pritom obsahuje ikony zdrojov – napr. TV naživo (DVB-T), satelitná TV (Skylink), Netflix, YouTube a ďalšie aplikácie ako aj Blu-ray prehrávač. V rámci TV naživo a satelitnej TV si tiež vyberáte obľúbené kanály a ich poradie.

SmartHub 2016 je konečne spôsob ako si naozaj jednoducho vyberať z ponuky

SmartHub 2016 je konečne spôsob ako si naozaj jednoducho vyberať z ponuky

Konštatujeme, že nový SmartHub je vynikajúci systém, ktorý zrovnoprávňuje televízne vysielanie a obsah získaný z externých zdrojov, aplikácií či služieb. Z hľadiska ovládania TV aktuálne neexistuje nič jednoduchšie.

Samsung Ultra HD Blu-ray prehrávač

Prehrávač Samsung UBD-K8500 sa hodí aj k televízorom so zakriveným displejom. Prehráva obraz v 4K rozlíšení a má svoj vlastný systém SmartHub, ktorý umožňuje aj do neho napr. inštalovať aplikácie. Pripája sa cez HDMI pripojenie a aj k nemu sa dajú pripojiť USB zariadenia.

samsung_ubd_k8500_web2016_3_nowat

Celkovo sme si testovanie televízora Samsung 55KS8002 užili. Sledovali sme na ňom európske majstrovstvá vo futbale a bol to naozaj zážitok.

Cena: 2359 Eur, cena Ultra HD Blu-ray prehrávača – XXX Eur
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.