Na to sme sa boli pozrieť priamo v centrále tohto systému v Dome futbalu v Banskej Bystrici.

Systém VAR je pomocný systém, ktorý pomáha rozhodcovi lepšie posúdiť niektoré sporné situácie. Príkladom je udelenie žltej alebo červenej karty, nariadenie pokutového kopu, posúdenie ofsajdu a pod.

Podpora rozhodovania pri ofsajde pomocou grafického znázornenia situácie
Podpora rozhodovania pri ofsajde pomocou grafického znázornenia situácie

Technologickým partnerom je v tomto prípade operátor Orange, ktorý zabezpečuje pripojenie systému kamier umiestnených na všetkých zapojených futbalových štadiónoch do tohto centra. Počet kamier umiestených na štadióne je minimálne 7 a signály z kamier sa prenášajú s nízkym oneskorením po optickej linke do centrály. V miestnosti VAR sedia vyškolení rozhodcovia, ktorí posudzujú sporné situácie a v prípade potreby komunikujú s hlavným rozhodcom na štadióne. Ten má možnosť pozrieť si situáciu z pohľadu viacerých kamier, vždy však konečné rozhodnutie zostáva len na ňom samotnom. Pri prezeraní má možnosť spomaleného alebo zrýchleného prezerania a má možnosť si pozrieť aj pohľad štyroch kamier naraz.

Katarína Boledovičová z Orange vysvetľuje ako sa spracováva signál z kamier na štadiónoch
Katarína Boledovičová z Orange vysvetľuje ako sa spracováva signál z kamier na štadiónoch

Orange zaisťuje aj zálohovanie prepojenia, je na to využité samostatné pripojenie. Videli sme aj samostatnú serverovú miestnosť, ktorá je hneď vedľa pracoviska VAR a je to kompletné výpočtové centrum.

Doterajšie skúsenosti s využitím systému VAR sú pozitívne, k tejto technológii sa pripojili všetky futbalové kluby na Slovensku. Počas návštevy sme mali možnosť hovoriť aj s futbalovým rozhodcom Ivanom Kružliakom, ktorý potvrdil výhody systému VAR pri presnejšom rozhodovaní. Ako nám povedal, úloha rozhodcu zostáva nezastupiteľná, umelá inteligencia síce vyhodnotí niektoré situácie, ale konečné posúdenie stále zostáva na človeku.

Z predstavenia systému VAR pripravujeme aj samostatné video.

Zdroje: vlastné, Orange

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.