Počas našej návštevy spoločnosti SAP v USA sme boli aj vo vzdelávacom centre v Silicon Valley, konkrétne v mestečku San Ramon. Je to miesto, kde sa vzdelávajú špecialisti. SAP Academy je zároveň krásny priestor na multifunkčné využitie.

SAP vzdelávanieZdroj: SAP
Takto to vyzerá v SAP Academy v San Ramon. Veľmi príjemné a inšpiratívne prostredie

Krásne prostredie plné energie

Okrem toho, že je to veľmi príjemná budova ležiaca blízko jazera a v novembri je tu počasie ako u nás v máji, je postarané o to, aby sa vývojári mohli aj uvoľniť. Nájdete tu tak športoviská, vo vnútri je stolný tenis, sú tu priestory pre telefonovanie, reálne si môžete oddýchnuť.

SAP vzdelávanieZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Počas vzdelávania si tu môžete aj zašportovať

IT špecialistov je aj v USA zúfalý nedostatok

Ako nám povedal Maxwell Wessel, Chief Learning Office SAP, toto je priestor, kde sa nájdete miesto pre každého. Nerozhoduje vek, národnosť, rasa, politická či sexuálna orientácia. Rozhoduje len talent a toho je v USA obrovský nedostatok. Priemerný plat vývojára v USA je okolo 134 000 dolárov ročne, s čím sa dá v pohode žiť aj v Kalifornii.

SAP vzdelávanieZdroj: SAP
Maxwell Wessel pri svojej prednáške o vzdelávaní

Na to, aby ste sa mohli dostať do programu SAP Academy musíte prejsť cez vstupné testy, ďalej pracujete na vašom talente a priebežne sa testy realizujú každý týždeň. Tieto slúžia hlavne na to, aby sa zistilo, ako intenzívne na sebe pracujete. SAP sponzoruje špecialistov, ktorí sa zaviažu pracovať pre túto firmu, rovnako poskytne prístup k najlepším špecialistom. Vzdelávací proces je hybridný, osobné stretnutie so špecialistami je nevyhnutné, ale veľká časť sa dá vybaviť aj on-line. Existujú aj čisto on-line programy.

SAP vzdelávanieZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto vyzerá pracovné miesto pre vzdelávanie

Veľa pracovných pozícií zanikne a veľa nových vznikne

Pre SAP je takéto vzdelávanie nevyhnuté. V najbližších rokoch sa celosvetovo transformuje vyše jedna miliarda pracovných miest na niečo úplne iné. Týka sa to hlavne tých zamestnaní, ktoré sa dajú nahradiť automatizáciou a robotizáciou. Na druhej strane, aj také zamestnanie ako je skladník, si bude vyžadovať vysoké odborné IT vzdelanie. Celosvetovo až 75 % firiem už dnes hlási nedostatok IT zamestnancov a veľkou otázkou je radikálny vstup žien do oblasti IT.

SAP vzdelávanieZdroj: SAP
Dôkaz prepojenia SAP a Coursera pri on-line vzdelávaní. Vysvetľuje Rich Jacquet, Chief People Officer v Coursera

On-line kurzy s najlepšími

SAP Academy má ambíciu vychovať 2 milióny špecialistov. SAP pritom bude plne sponzorovať vzdelávanie asi 10 000 ľuďom. Veľký potenciál má spojenie s firmou Coursera. Ide o amerického špecialistu na on-line vzdelávanie, jej technológie a zručnosti využíva napr. Univerzita Standford, Imperial College London či Google. Celkovo je to viac ako 275 univerzít a firiem. Ohlásený program vzdelávania v spolupráci SAP-Coursera predstavuje čisto on-line kurzy.

SAP spolu s Coursera vytvorí priestor pre viac ako 110 miliónov vyučovaných. Úplne vstupné testy pre SAP pritom nevyžadujú žiadne odborné znalosti. Svoju kariéru ako špecialista SAP si môžete explicitne naplánovať. A nejde len o IT špecialistov, veľká požiadavka je napr. na dátových analytikov, ktorí majú v USA priemerný ročný plat 80 000 dolárov a technologických konzultantov, ktorý v USA zarábajú 94 000 dolárov ročne.

Po IT špecialistoch sa len tak zapráši

SAP Academy sa môže pochváliť aj tým, že až 80 % jej absolventov vzdelávacieho programu si nájde prácu okamžite po zložení záverečnej skúšky.

SAP vzdelávanieZdroj: SAP
Pri našej prehliadke SAP Academy v San Ramon

Jedna z najdôležitejších výziev pre firmy v súčasnej situácii je vytvorenie nového vzťahu k dodávateľskému reťazcu. Doterajší model, založený pre viacero firiem skôr na tradícii je pri súčasnej situácii s polovodičmi, energiou a surovinami už neudržateľný. Mnoho špecialistov je tak orientované na integrované obchodné plánovanie s využitím platformy SAP. Čím viac zákazníkov SAP, tým je táto platforma širšia a dá sa lepšie použiť.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.