Slováci si užívajú priemerne 13 dní dovolenky, za jeden rok podnikajú aj viac kratších ciest. Najobľúbenejšie destinácie počas zimného obdobia sú slnkom zaliate krajiny, ako je Thajsko, Maledivy, Srí Lanka, Spojené Arabské Emiráty či Zanzibar. Takto vyzerá typický dovolenkový profil typického Slováka, aspoň to tvrdí spoločnosť Asiana. Táto spolupracuje so svetovou jednotkou v rámci globálnych rezervačných systémov, ktorým je Amadeus. Asiana pritom nemá nič spoločné s rovnomennou leteckou spoločnosťou. 

Asiana prevádzkuje klasický webový portál Superletuška.sk a aktuálne predstavuje revolučný portál Mapaleteniek.sk. Práve tento zaručuje efektívne a pohodlné vyhľadávanie leteniek kdekoľvek do sveta so servisom špičkovej kvality a so zárukou vysokej starostlivosti.

mapaleteniek-5

Jozef Trejbal, CCO spoločnosti Asiana usúdil, že na Slovensku nás čaká dobrá zimná sezóna. September už totiž priniesol oživenie trhu a predaje leteniek vzrástli o 15 % v porovnaní s minulým rokom. Situácia sa po júlových atentátoch upokojila a slovenskej ekonomike sa darí.

Najväčší záujem teraz Slováci prejavujú o Thajsko, Mauritius, Bali, Dubaj a niektoré portugalské destinácie.

Dovolenky Slovákov v číslach

  • priemerná dĺžka ucelenej dovolenky – 8 dní
  • tri až štyri kratšie cesty za rok
  • na dovolenke v cudzine sú celkovo 13 dní do roka
  • v roku 2014 boli v zahraničí len 9 dní, v roku 2015 to bolo 11 dní

Ceny leteniek klesajú, ale nevieme ako dlho

Kvôli zvýšenej konkurencii ceny leteniek klesajú, v priemere sú o 10 % nižšie ako vlani. Výrazný vplyv na ďalší vývoj cien leteniek bude mať cena ropy, pričom v burzovom svete cena ropy už vzrástla a tiež došlo k zníženiu ťažobných objemov krajín vyvážajúcich ropu.

mapaleteniek-8

Letenky by mali Slováci kupovať s dostatočným predstihom, najlepšie je to 3 mesiace pred odletom. Ako uvádza Jozef Trebal, lacná letenka sa dá nájsť aj deň pred odletom, ale tento výber hlavne z hľadiska cieľovej destinácie je výrazne obmedzený.

Revolúcia – Mapaleteniek.sk

Unikátna novinka na slovenskom trhu je mapaleteniek.sk. S týmto projektom si Slováci môžu vyhľadať jednoducho a rýchlo akúkoľvek destináciu na svete s odletom z letísk v strednej Európe. Hneď pritom aj uvidia finálnu cenu. Je to iný spôsob hľadania na rozdiel od klasického, skoro excelovského, kedy viete kedy a kam letíte. Toto je iný spôsob – zadáte okruhy termínov a vyberáte si destinácie podľa ceny a zaujímavosti. Viac v našom videu.

Vyhľadanie leteniek na tomto portáli potom trvá len dve sekundy, systém spracováva 4 milióny rôznych kombinácií, cien a destinácií. GDS Amadeus obsahuje ponuky 639 leteckých spoločností vrátane nízkonákladových, viac ako 87 000 hotelov, 30 autopožičovní a stovky ďalších partnerov.

mapaleteniek-12

Starostlivosť je nadštandardná – ak pasažier z rôznych príčin zostane na cudzom letisku napr. kvôli zrušenému letu, dostane adekvátnu alternatívu, aby sa dostal do cieľovej stanice.

mapaleteniek-13

Svoje pozitívne skúsenosti s letenkovým systémom Mapaleteniek.sk prezentovala aj cestovateľka Marta Rajková z blogu Travelistan.sk. Navštívila Zanzibar, dokonca letela v triede biznis.

mapa-leteniek_nowat

Ako povedala, Zanzibar má pekné pláže, je tu exotika, pohodlie a všetko si naplno užila. A vybrala si ho skoro náhodne.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.