Inštalovať aplikácie aj mimo obchodu Google Play je stále možné.

Na výber máte možnosť použiť priamo APK súbory, alebo špecializovanú aplikáciu F-Droid. Ide o alternatívu k obchodu Google Play, ktorý máte v telefóne. Používanie telefónu mimo služieb Google je bezpečnejšie z pohľadu súkromia, avšak máte aj viac obmedzené možnosti. Na to, aby ste nesťahovali aplikácie APK z neoverených zdrojov, čo prináša značné riziko, je tu F-Droid.

Ide o obchod patriaci pod filozofiu FOSS (Free and Open Source Software) a združuje aplikácie, ktoré sú zadarmo a nie sú naviazané na Google. Je to zaujímavá alternatíva, ak chcete napríklad galériu obrázkov, bezpečnostné nástroje, aplikácie na cvičenie alebo na poznámky. Je z čoho vyberať a sú tu zadarmo. Autorov však môžete podporiť cez obchod.

Aplikácia je vhodná na to, aby ste mali dostupné aktualizácie takto nainštalovaných aplikácií. Všetky, ktoré si stiahnete cez tento alternatívny obchod, sa budú dať cez F-Droid aktualizovať. Je to podobné ako cez Google Play. Výnimkou je to, že ide o upravené verzie, ktoré nemajú potrebu využívať služby Googlu.

To je dôležité napríklad pri používaní operačných systémov Lineage OS alebo Graphene OS. Tie totiž v sebe podporu služieb Google v štandardnej inštalácii nemajú. Všetky aplikácie je potrebné získavať cez APK alebo ako sme uviedli cez F-Droid ako lepšou a bezpečnejšou alternatívou. Nenájdete tu ale všetko. Je celkom prirodzené, že tu nie sú Google Mapy, alebo Gmail.

Avšak máte tu napríklad aplikáciu NewPipe, ktorá slúži na pozeranie YouTube bez reklám. Pred jej inštaláciou sa dozviete, že pointa súkromia je mierne narušená tým, že pristupuje na YouTube kanál. To vám ale v praxi nemusí prekážať.

Aplikácie, ktoré nemajú od vývojárov alternatívu bez Google služieb sa tu nenachádzajú. S tým treba počítať. Je to skôr alternatíva, nie náhrada za oficiálny obchod od Googlu. Odporúčame minimálne vyskúšať.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.