Investovanie do fondov je jeden zo spôsobov, ako efektívne zhodnotiť svoje úspory. Atraktívne je najmä z toho hľadiska, že ponúka možnosť dosiahnuť zisk niekoľkonásobne prevyšujúci úroky na bankových vkladoch. Ak si chcete vyskúšať investovanie, postačí vám prístup do internetu a minimálne 15 eur.

Dnešné technológie umožňujú investovať do fondov jednoducho, a to aj priamo cez internetbanking. Takúto službu ponúka mBank, nazýva sa mFondy a využíva ju už viac ako 3 000 jej klientov, ktorí zhodnotili svoje peniaze v priemere o 6,93 % p. a.

Dostupnosť služby tak otvára dvere do sveta investícií veľkému množstvu ľudí. Ako však správne investovať a na čo nezabudnúť?

Investovanie nie je komplikované a nie je iba pre bohatých

Mnoho ľudí si myslí, že investovanie je komplikované a iba pre bohatých. Nie je to pravda a nemusíte byť ani expert na financie, aby ste mohli začať s investovaním. Je však potrebné, aby ste si investície rozumne naplánovali a zorientovali sa v tom, čo je naozaj dôležité, na čo sa nesmie zabudnúť a na čo si musíte dať pozor.

Pred investovaním si preto treba dať odpoveď na tieto otázky:

  1. Aký je môj cieľ?

Každý investičný produkt smeruje k inému cieľu, a preto je dôležité vedieť, čo chcete získať. Chcete si vytvoriť finančnú rezervu, zhodnotiť si úspory na dôchodok alebo by ste chceli extra peniaze na dovolenku o pol roka? Podľa týchto kritérií treba vyberať, kam svoje financie vložíte.

  1. Koľko môžem investovať?

S mFondmi môžete začať investovať už od 15 eur. Investujte však iba časť peňazí, ktoré máte z výplaty k dobru a môžete sa ich tak bez obáv pokúsiť zhodnotiť. Zvyšok si nechajte ako rezervu na nečakané udalosti, ktorú môžete využiť aj v prípade poklesu trhu na výhodnú investíciu.

  1. Kedy uvidím výsledky?

Čím dlhšie budú vaše peniaze pracovať vo fondoch, tým viac vám zarobia. Dlhodobé investície sa lepšie vyrovnávajú s rizikami a rizikovejšie investície majú potenciál vysokých výnosov. Záleží len na vašom cieli. Vopred si prepočítajte, za ako dlho sa s daným typom fondu dostanete na vytúžený zisk a obzvlášť pri dlhodobých investíciách musíte zohľadniť infláciu.

  1. Jednorazová, alebo pravidelná investícia?

Oboje má svoje výhody – pri jednorazovom investovaní sa oplatí vložiť do fondu väčšiu sumu a počkať si pár rokov, než sa patrične zhodnotí. Pre dlhodobejšie sporenia sú vhodné skôr rizikovejšie fondy, teda také, ktoré majú vo svojich hodnotách veľké výkyvy, napríklad akciové.

Ak zo svojho pravidelného príjmu zvládate odkladať určitú časť na sporenie, môžete ju rovnako tak pravidelne investovať, aj keď je to len malá suma. K jednoznačným plusom pravidelného investovania patrí predovšetkým nižšie riziko nesprávneho načasovania investície. Keď ukladáte pravidelne, priemerujete tak nákupnú cenu akcií v čase. To znamená, že nakupujete počas rastu i poklesu trhov.

  1. Aký fond je najvhodnejší?

Treba si zvážiť všetky predchádzajúce otázky a tie by vám mali dať priamu odpoveď na to, ktorý fond sa vám najviac hodí. Nemusíte sa však obmedzovať len na jeden fond, je lepšie rozložiť svoje financie do viacerých investičných fondov a v prípade poklesu finančných trhov sa tak vyhnúť riziku zníženia celej hodnoty vašej investície. Používatelia, ktorí využívajú službu mFondy, investujú v priemere do 4 fondov.

Ako investovať v mBank cez internet

Na využívanie produktu mFondy je potrebné, aby ste boli klientom mBank, teda mali otvorený bežný účet a aktívny prístup do internetbankingu. Otvorenie investičného účtu prebieha priamo cezeň.

Najskôr je potrebné kliknúť na žiadosť a vyplniť investičný dotazník. Na jeho základe mBank posudzuje, aké investičné fondy sú pre vás primerané z pohľadu rizika a investičného horizontu. Po odoslaní žiadosti dostanete takmer okamžite pripravenú zmluvu, ktorú jednoducho podpíšete autorizačnou SMS správou. Od tohto momentu je už účet aktívny a môžete ho plnohodnotne využívať.

mBank aktuálne ponúka viac ako 20 investičných fondov s rôznym zameraním. K dispozícii je tak veľa možností diverzifikácie, teda rozdelenia investícií, a to nielen vzhľadom na druh cenných papierov, ale aj vzhľadom na geografické hľadisko.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit