Na výstave IoT Expo Bratislava 2016 sme sa rozprávali s Jánom Masarykom zo spoločnosti SOFTEC.

Ján Masaryk pracuje v SOFTECu ako riaditeľ pre inovácie a vývoj produktov. Okrem toho je koordinátorom slovenskej komunity Internetu vecí a preto práve naňho smerovala naša otázka, ako je na tom Slovensko z hľadiska IoT.

Internet vecí je totiž aktuálne horúca téma s veľkým potenciálom a v tomto segmente začínajú byť u nás aktívni aj samotní telekomunikační operátori.

Masaryk otvorene hovorí, že na Slovensku chýba komunikačná platforma, ktorá by umožnila jednotlivým firmám lepšie sa prezentovať. Práve to chce zmeniť lokálna IoT komunita – snahou je vytiahnuť viac komerčných firiem a univerzít do Internetu vecí. Masaryk je sám zvedavý, „ako to pôjde„. Komunita každopádne aktuálne rozbieha vlastnú LoRa sieť, ktorá bude slúžiť ako prototyp a umožní firmám testovať v Bratislave technológie Internetu vecí. Takisto funguje spolupráca s viedenskou IoT komunitou a výmena know-how.

softec_masaryk_nowat

Ján Masaryk je koordinátorom slovenskej komunity Internetu vecí

Na našu otázku, ako vníma prístup firiem v rámci Slovenska v rámci IoT, odpovedal: „Sú 2 druhy firiem. Jednou z nich je napr. IPESOFT, čo sú energetici, ktorí optimalizujú všetko, čo sa týka spotreby energie a merania odberov.“ Práve meranie odberov energie je jedno z hlavných priemyselných využití Internetu vecí. V Čechách v segmente energetického poradenstva výborne funguje firma Domat, ktorá vyrába aj vlastné zariadenia pre Internet vecí.

Druhou kategóriou sú podľa Masaryka firmy, ktoré neboli primárne zamerané na IoT, avšak vidia, že sa tieto technológie začínajú rozvíjať napr. v doprave alebo v životnom prostredí. Príkladom takej firmy je aj SOFTEC, ktorý pred 2 rokmi zvažoval, akým smerom sa bude uberať a voľba padla na digitalizáciu a IoT. Dnes hľadá partnerov pre riešenie konektivity a senzorov v rámci IoT.

Pozrite si videá niektorých z predstavených projektov, ktoré nás zaujali na konferencii IoT Expo.

Prečítajte si aj:

Téma: Internet vecí prichádza aj k nám

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit