Na Slovensku začínajú vznikať siete pre Internet vecí.

Vo vydaniach magazínu TOUCHIT sme sa už viackrát venovali téme Internetu vecí. Tá v posledných týždňoch rezonuje čoraz viac a dokonca aj na Slovensku sa objavujú prvé náznaky IoT infraštruktúry. V tomto článku v rýchlosti zrekapitulujeme aktuálny stav.

Bez toho, aby sme sa zbytočne opakovali – Internet vecí predstavuje prirodzenú evolúciu informačných technológií. Princíp IoT spočíva v tom, že do internetu budú pripojené objekty, ktoré dokážu medzi sebou komunikovať. Či už v domácnostiach alebo v továrňach. Každý z nás si vie predstaviť jednoduchý príklad Internetu vecí, ako je inteligentné osvetlenie, ktoré môžete na diaľku kontrolovať pomocou smartfónu. Svetlá máte pripojené do domácej Wi-Fi siete a smartfón je online vďaka mobilnému internetu od telekomunikačného operátora.

Jeden internet, niekoľko štandardov

Lenže, IoT je aj o tom, že niekde v lese je uložený senzor, ktorý sníma svoje okolie a v prípade požiaru spustí alarm. V tomto prípade je viacero spôsobov, ako objekt pripojiť do internetu. Nie je náhoda, že aj vo svete Internetu vecí existuje niekoľko štandardov, ktoré sú súbežne vyvíjané a zatiaľ nikto nevie, ktorý bude mať na trhu vedúce postavenie. Samozrejme, každá firma si nájde svojho favorita a aj v rámci našich diskusií sme často počúvali názory, prečo je práve ten konkrétny štandard správnou voľbou.

Aktuálne sa hovorí najmä o týchto štandardoch.

SIGFOX je francúzska spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2009 a vytvorila sieť pre Internet vecí (IoT). Túto sieť v niektorých krajinách aj priamo buduje, v iných štátoch sa o rozširovanie ekosystému starajú partnerské spoločnosti. SIGFOX chce zaujať využiteľnosťou v širokom spektre aplikácií pri veľmi nízkych energetických nárokoch a prevádzkových nákladoch. SIGFOX komunikuje v bezlicenčnom pásme ISM 868 MHz. Využíva sa voči rušeniu signálu odolná technológia Ultra Narrow Band (UNB). Poplatky za konektivitu sa pohybujú v rozmedzí 1 až 10 eur na rok v závislosti od počtu komunikujúcich zariadení.

LoRaWAN alebo skrátene LoRa je ďalší štandard pre Internet vecí. Poskytuje jednoduchú prepojiteľnosť medzi inteligentnými zariadeniami bez nutnosti komplexnej inštalácie. Zariadenia komunikujú so serverom, pričom dátové prenosy sa pohybujú od 0,3 kbps do 50 kbps. Aj v tomto prípade je snaha o maximálnu výdrž batérie v zariadeniach. LoRa sa využíva aj v priemysle, v rámci M2M (machine-to-machine) inštalácií.

NB-IoT spoločne tvoria spoločnosti ako Huawei, Ericsson, Qualcomm a Vodafone. Štandard sa stále vyvíja a môže byť nasadený v rámci existujúcich GSM a LTE sietí. V tejto súvislosti sa spomína štandard NB-LTE-M. Aj v prípade NB-IoT sa kladie dôraz na pokrytie budov, nízke prevádzkové náklady, vysokú výdrž batérie a množstvo kompatibilných zariadení. Tento štandard je stále vo vývoji, takže na ďalšie informácie si musíme počkať.

Niektorí operátori sa pripravujú, iní čakajú

Na Slovensko vstupuje nový operátor, ktorý chce vybudovať IoT sieť pre štandard SIGFOX

Na Slovensko vstupuje nový operátor, ktorý chce vybudovať IoT sieť pre štandard SIGFOX

V posledných týždňoch sme sa rozprávali so zástupcami spoločnosti SimpleCell, ktorá chce na Slovensku vybudovať sieť pre štandard SIGFOX. Oslovili sme aj ostatných operátorov, aktuálny stav je nasledovný:

Telekom zvažuje možnosti, ako priniesť pre zákazníkov najvhodnejšie riešenie s ohľadom na kvalitu a dostupnosť signálu, náklady spojené s inštaláciou a prevádzkou, ako aj bezpečnosť prenášaných dát. Významnú úlohu budú hrať nové technológie, ktorých 3GPP štandardizácia sa očakáva v najbližšom období ako napríklad už spomenutý štandard NB-IoT.

Orange využíva technológiu LoRa a otestoval ju v Banskej Bystrici. Internet vecí nie je tento rok pre operátora prioritou, hoci, tohtoročné spustenie IoT siete nie je vylúčené, ak bude záujem zo strany partnerov. Mimochodom, Orange má dnes svoje SIM karty už vo viac ako 100 tisíc strojoch na Slovensku.

O2 dlhodobo poskytuje služby M2M na Slovensku. V tomto roku plánuje najvyššiu investíciu do sietí v histórii spoločnosti. Jej súčasťou je posilnenie a dobudovanie vlastnej LTE siete vo všetkých okresných mestách a blízkom okolí a zároveň príprava na konektivitu k Internetu veci.

Aj SWAN podrobne sleduje trend IoT, pričom je v úzkom kontakte s dodávateľmi ohľadom riešení v tomto segmente. O podrobnejších informáciách bude včas informovať.

Slovanet v apríli 2016 spustil do testovacej prevádzky prvú sieť typu IoT v Košiciach,  Poprade a Trenčíne. Operátor aktuálne s vybranými partnermi testuje technické parametre siete a prvé zariadenia a aplikácie. Slovanet využíva štandard LoRa.

sigfox_2_web2016_3_nowat

ANTIK chce v najbližších 18 mesiacoch vybudovať národnú bezdrôtovú sieť SmartWorld na riadenie inteligentných zariadení vo všetkých mestách, kde poskytuje svoje služby. Pre tento účel využije frekvenciu 868MHz, ktorá umožní zber údajov z inteligentných snímačov v prevádzke operátorov infraštruktúry, ako je napríklad elektrina, voda a plyn, správcovských spoločností či komunálnych služieb. Rovnaká frekvencia zabezpečí aj riadenie domácich zariadení ako je osvetlenie, kúrenie či klimatizácia. Snímače pohybu, úniku vody či plynu zasa zvýšia bezpečnosť domácností. Ako prvé budú pokryté Bratislava a Košice. Vysielače má už dnes doma aj 10 tisíc klientov Antiku. Spoločnosť zároveň vyrába celý sortiment smart snímačov.

SimpleCell je nováčik na trhu. Na Slovensku chce do roka vybudovať 200 až 300 základových staníc pre štandard SIGFOX, čo zabezpečí 85 % pokrytie v budovách a 93 % pokrytie vonku.

Tému budeme naďalej podrobne sledovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Čo prinesie Internet vecí (IoT)?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit