Vyskakovacie okná či notifikácie s upozorneniami na vykonanie aktualizácie operačného systému používatelia často ignorujú.

Podľa odborníkov na kyberbezpečnosť však robia chybu, ak tento krok dlhodobo ignorujú. Hrozí totiž riziko útoku hackerov, ktorí využívajú slabé zabezpečenie týchto zariadení. Prísť tak môžete o cenné dáta, no môže vám byť tiež ukradnutá identita či v horšom prípade tiež financie, či prístup k vašim kontám.

Používať zastaraný softvér, aplikáciu alebo operačný systém prirovnávajú odborníci k životu v dome bez zámkov na dverách. „Ak ignorujete aktualizácie v počítači či mobilnom zariadení, nechávate počítač otvorený pre hackerov. Tí sa môžu dostať k vašim citlivým dátam, ovládať zariadenia vo vašej domácnosti, vidieť obraz z bezpečnostných kamier alebo vám napríklad ukradnúť financie či identitu, pod ktorou môžu napáchať nemálo škôd,“ upozorňuje Palečka zo spoločnosti Aliter Technologies.

Aktualizovať svoje zariadenie či softvér v ňom by ste preto mali hneď z niekoľkých dôvodov, a to:

1.) Aktualizácia obyčajne prináša niekoľko nových vecí

Aktualizácia softvéru ponúka množstvo výhody. Okrem opravy objavených bezpečnostných dier často pridávajú nové funkcie a odstraňujú tie neefektívne, resp. zastarané. Môže sa ale stať, že aktualizácia miektoré funkcie aj odstráni. Stáva sa to výnimočne, ale nie je to vylúčené.

2.) Aktualizácie pomáhajú opraviť chyby zabezpečenia

Hackeri doslova milujú bezpečnostné chyby softvéru – tzv. zraniteľné body. Zraniteľnosť softvéru je bezpečnostná diera alebo slabina nájdená v programe, prípadne v operačnom systéme. Hackeri môžu využiť túto slabinu napísaním kódu, ktorý sa na túto slabú stránku presne zameriava. Kód potom zabalia do malvéru, ktorý slúži ako dopravný prostriedok pre spomínaný kód do vášho počítača. Malvér na nás môže číhať takmer všade, pri prehliadaní webu, sťahovaní súborov alebo otváraní emailov.

3.) Aktualizácie softvéru pomáhajú chrániť vaše dáta

Vo svojich zariadeniach pravdepodobne máte veľa dokumentov a osobných informácií. Je ale lepšie, keby ste ich mali v spoľahlivom cloude. Kybernetickí zločinci považujú za cenné vaše osobné identifikovateľné informácie – od e-mailov, kontaktov až po informácie o bankových účtoch. Môžu ich použiť na spáchanie trestného činu vo vašom mene alebo ich predať na dark webe.

4.) Zvýšená produktivita a lepšia podpora

V neposlednom rade je novší softvér efektívnejší a lepšie si rozumie s procesorom, pamäťami, Wi-Fi sieťami a ostatným hardvérom. Takisto, spätnú kompatibilitu so staršími verziami operačného systému udržujú výrobcovia len isté časové obdobie, preto niektoré staršie verzie OS nepodporujú nové funkcie a tie sú následne dostupné až s novou aktualizáciou.

Odborníci preto radia, že aj napriek tomu, že aktualizácia softvéru môže trvať desiatky minút, je dobré ju absolvovať.  Ideálne je nastavenie na čas, kedy svoje zariadenie aktívne nevyužívate, napríklad v noci.

Zdroj: Aliter Technologies, vlastné

Prečítajte si aj:

Ako sa chrániť na internete?