Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lexus sa neustále snaží vyrábať svoje autá čo najudržateľnejším spôsobom prostredníctvom výrobných procesov šetrných k životnému prostrediu, využívania obnoviteľných zdrojov energie a používania recyklovaných a prírodných materiálov. Od roku 2008 používa značka bambusové drevo vo svojich konceptoch vozidiel a v súčasnosti hrá tento materiál obrovskú rolu pri výrobe automobilov.

Počas Japan Mobility Show 2023 bol predstavený koncept Bamboo CMF. Išlo o ilustráciu pokroku spoločnosti Lexus pri dosahovaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Kľúčovým materiálom použitým v koncepte LF-ZL (Lexus Future Zero-emission Luxury) bol bambus – rastlina, ktorá vďaka svojmu veľmi rýchlemu rastu absorbuje značné množstvo CO2 a zároveň je dobrým materiálom na vytváranie krásnych predmetov, ktoré Japonci používali po stáročia. Na dosiahnutie mimoriadneho efektu luxusu a krásy použil Lexus rôzne remeselné techniky. Napríklad kombinácia bambusových vlákien s tkaninami umožnila vytvorenie rafinovaných dekoratívnych prvkov, ktorých vlastnosti boli zdôraznené atmosférickým osvetlením.

„Okrem čo najširšieho používania trvalo udržateľných materiálov zostáva naším cieľom poskytovať zákazníkom značky Lexus najvyššiu kvalitu a schopnosť prispôsobiť prvky ich životnému štýlu,“ uviedol Momoko Okamoto, manažér skupiny Lexus.

Perfektný materiál pre automobilový priemysel

Bambus rastie desaťkrát rýchlejšie ako ostatné stromy a po troch rokoch môže byť rastlina použitá na výrobu rôznych materiálov. Okrem rýchleho rastu má bambus vysokú schopnosť absorbovať CO2, vďaka čomu má veľký potenciál v udržateľných procesoch. Preto si Lexus vybral na výrobu svojich áut práve bambus.

Aby bolo bambusové drevo vhodné na použitie v automobiloch, muselo byť testované na odolnosť voči záťaži, teplu a vlhkosti. Výsledkom je, že Lexus vyvinul sériu procesov, pri ktorých sa bambus suchou destiláciou a parou upraví, aby bol vhodný na použitie. Následne sa spracuje do laminátov, ktoré sa pred lepením agregujú rovnobežne so smerom vlákien.

Proces potvrdil dôležitosť stabilných zdrojov bambusu. Lexus získava drevo Mousouchiku, ktoré rastie v prefektúre Koichi na ostrove Šikoku. Bambusový les má rozlohu viac ako 4,5-tisíc hektárov, no v posledných rokoch v dôsledku zvýšeného používania plastov a industrializácie poľnohospodárstva klesol dopyt po dreve a firmy z regiónu sa dostali do krízy. V súčasnosti spoločnosti Miroku Techno Wood a Tokai Rika Group vďaka spolupráci so spoločnosťou Lexus zvýšili zamestnanosť a neustále zlepšujú svoje procesy získavania a spracovania dreva. Značka používa okrem iného bambus aj na výrobu dverných výplní alebo volantov.

Prototypy Lexus s inovatívnymi riešeniami

Lexus sa pripravuje na predstavenie novej generácie automobilov, ktoré budú vyrobené s použitím inovatívnych materiálov a jeho prototypy prezentujú najnovšie technológie. LF-ZL je koncept, vlajková loď SUV s batériovým elektrickým pohonom, ktorý umožní komunikáciu medzi vodičom a automobilom na dovtedy nepoznanej úrovni a zároveň uľahčí personalizáciu vozidla v danom momente. Vytváranie interiérových prvkov z bambusu je nielen odkazom na japonskú tradíciu, ale aj výrazom trvalo udržateľného rozvoja – priemyselné využitie tejto rýchlo rastúcej rastliny je kľúčové na zamedzenie jej nadmerného rastu a pomáha chrániť prírodu.

Vodíkový ROV Concept dostal čelné sklo vyrobené z nízkoemisnej živice s ultra tvrdým jednovrstvovým náterom, ktorý ako prvý na svete spĺňa požiadavky normy UN/ECE R43 triedy L, navyše tlmiče používajú biologicky odbúrateľnú kvapalinu, predný nárazník a kapota sú vyrobené z kombinácie recyklovaného plastu a biomateriálu CNF a sieťové vlákna použité v opierkach operadiel sú vyrobené z recyklovaných materiálov.

Lexus tiež predstavuje inovatívne riešenia šetrné k životnému prostrediu pre modely, ktoré už sú v ponuke značky. V elektrickom Lexuse RZ a v najmenšom mestskom crossoveri LBX si môžete objednať čalúnenie interiéru z ekologického semišu Ultrasuede. Pomocou sálavého vykurovania alebo fotochromatickej strechy značka zase ukazuje, ako efektívne znížiť energetickú náročnosť elektromobilov.

Video, ako značka Lexus pristupuje k udržateľnosti nájdete TU.

Značky: