Spoločnosť LG zorganizovala pre nás návštevu špeciálne vybaveného domu, ktorý je kompletne zariadený technológiou tejto firmy. LG Home sa nachádza v Španielsku v neďaleko Madridu. My sme z návštevy tohto domu pripravili aj redakčné video. 

Pri jeho prehliadke sme začali pod úrovňou zeme, kde boli umiestnené najnovšie NanoCell televízory a audio zariadenia. Na prízemí sme videli nové mobilné telefóny, konkrétne V50 ThinQ a tiež LG G8 ThinQ. Novinka G8 napr. prináša možnosť ovládania telefónu gestami a to prakticky všetkých dôležitých funkcií.

Novinky od LG v oblasti smartfónov by sme veľmi radi mali na recenziu

S hlasovým pomocníkom na všetko

Najväčšiu časť domu zaberá obývačka s OLED televízormi zameraná aj na systém ovládania prepojených svetiel s využitím asistenta od Google. Na prízemí je ďalej kuchyňa, ktorá je vybavená modernými mikrovlnkami, najnovšou umývačkou riadu s využitím pary a tiež je tu luxusná chladnička. Hlavnou výhodou LG chladničky je vytváranie tepelnej steny, ktorá zabraňuje zmene teploty chladených potravín pri otvorení dverí.

Veľkou špecialitou bola aj domáca pivárnička LG HomeBrew, ktorá pripravuje viaceré typy piva z trojice kapsúl. Celkový proces domáceho varenia piva trvá 2 až 4 týždne a potom máte pivo podľa svojej chuti, vrátane plzenského.

HomeBrew je pivárnička, ktorá dokáže pripraviť napr. aj pivo plzenského typu

Nahliadli sme aj do práčovne a našli tu nové pračky a sušičky. O čistotu a sviežosť ošatenia sa v tomto dome stará LG Styler, čo je v podstate skriňa na košele, kabáty, ale aj nohavice. Styler produkuje paru a doslova trasie ošatením tak, aby sa odstránilo pokrčenie a žmolky. Novinkou je možnosť hlasového ovládania Stylera v otvorenej reči (angličtina a kórejčina).

Pračka (vľavo) a sušička (vpravo) LG vedľa seba vedia spolupracovať a ich ovládanie zvládne aj muž. Všimnite si v spodnej časti zásuvky, ktoré umožňujú vyprať a vysušiť menší objem ošatenia

Styler je vec na nezaplatenie. Toto je už tretia verzia a v Kórei patrí medzi produkt, ktorý musíte mať. Občerství vaše košele a kabáty a zbaví vás nutnosti ich žehliť

Audio produkty z radu XBOOM využijete všade, kde chcete poriadny zvuk, napr. na diskotéke

Tepelná stena na chladničkách od LG

Celkom hore na poschodí tohto domu budúcnosti sa nachádza aj OLED televízor s rozlíšením 8K (model 88Z9), počítačový monitor a notebook. Tiež sme tu videli aj produkty zo série LG SIGNATURE.

LG chladničky umožňujú pozrieť sa do ich vnútra bez otvorenia dverí. Postačí len poklepať po ich presklenených dverách

Nás prirodzene najviac zaujímajú televízory a v tejto oblasti je LG lídrom. Zaujímavá bola hlavne možnosť priameho porovnania televízorov tejto značky s konkurenciou.

OLED LG televízory

Nový modelový rad televízorov sa zameriava predovšetkým na poskytnutie vyššej kvality obrazu a zvuku, ale aj plnú integráciu hlasového ovládania. Rad LG televízorov štartuje vlajkovou loďou OLED televízorov na čele s radom W9 (model 77/65W9), ďalej E9 (model 65/55E9), nasleduje C9 (model 77/65/55C9) a B9 (model 65/55B9).

LG vo svojom dome prirodzene prezentovalo aj najnovšie OLED televízory. Toto je obývačka domu, kde nájdete OLED televízor s napojením na lampu s nastaviteľnou farbou. Tiež je tu najnovšia čistička vzduchu a klimatizácia

Umelá inteligencia

Vďaka vylepšenému algoritmu LG TV poskytujú teraz ešte lepšiu kvalitu s využitím umelej inteligencie na rozpoznanie obrazu. Televízor teda pomerne presne vie, čo bude zobrazovať a podľa toho aj upraví obraz. LG TV exkluzívne kombinujú podporu hlasového ovládania tak cez Google Assistant ako aj Amazon Alexa. V modelovom roku 2019 sa tiež objaví podpora Apple AirPlay 2 a Apple HomeKit (očakávame v júni vo forme softvérovej aktualizácie).

LG televízor s rozlíšením 8K a technológiou LED

Špičkový procesorový základ

Procesor α9 druhej generácie je použitý v OLED TV radu Z9, W9, E9 a C9 a tento zabezpečuje úpravu obrazu, na starosti má aj zvuk. Využíva pritom algoritmus deep learning s databázou vizuálnych informácií, rozpoznáva kvalitu zvuku a aplikuje najlepšiu metódu na optimalizáciu obsahu. Pritom zohľadňuje aj to, ako predmety vníma ľudské oko pri rôznom osvetlení. Tento procesor tiež meria vonkajšie osvetlenie a podľa toho mení jas obrazu. Prirodzene, spracováva aj informácie z formátu HDR a Dolby Vision a poradí si aj s presvetlenými či úplne tmavými scénami.

LG si pri televízoroch trúflo aj na priame porovnanie s konkurenciou. Do ruky sme dostali aj lupu a chodili sme okolo televízora, aby sme sledovali kvalitu obrazu pri rôznych pozorovacích uhloch

V prípade zvuku tento procesor dokáže vytvoriť efekt virtuálne 5.1 surround zvuku a to s využitím stereo reproduktorov. Procesor α9 nastavuje zvuk podľa reprezentovaného obsahu, preto je napr. pri filmoch lepšie rozumieť hlasu a pri hudobných klipoch zvýrazňuje celkovú akustiku. Vlajkové lode od LG používajú realistický zvuk Dolby Atmos.

NanoCell televízory

V tomto dome sme mali výber najnovších NanoCell TV s vylepšenou kvalitou obrazu. NanoCell totiž prináša teraz širší farebný gamut a rozšírený kontrast. NanoColor používa priame podsvietenie (Full Array Local Dimming – FALD), NanoAccuracy garantuje presné podanie farieb a kontrastu a to pri širokých pozorovacích uhloch. NanoBezel znamená ultratenké rámčeky okolo displeja.

Najnovšie televízory LG NanoCell TV

NanoCell TV sú dostupné v uhlopriečkach od 49 do 86 palcov, vlajkovou loďou je model 75SM99, nasledovaný 65/55SM95 a 86/75/65/55SM90.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.