Právnici, účtovníci a experti z biznisu prezradia, na čom môžu digitálne firmy získať a na čo si dať pozor.

Advokátska kancelária Highgate Law & Tax spolu s odborníkmi z biznisu organizuje konferenciu pre digitálne a tech firmy, na ktorej sa počas dvoch dní účastníci dozvedia zaujímavosti o zvýhodnených daňových režimoch, zakladaní firiem v zahraničí, regulácii „švarc systému“, vstupe investora a predaji firmy, zamestnaneckých akciách alebo softvérových zmluvách s klientmi.

Experti z oblasti daní a práva podrobne rozoberú otázku zamestnávania ľudí v IT sektore, odvodov či odmeňovania. Chýbať však nebude ani téma krypta a finančných tokov vo virtuálnych menách.

Čo digitálne firmy zaujíma

Právnici a účtovníci majú denne na stole agendu daňovo-odvodovej optimalizácie, zmlúv so zamestnancami či živnostníkmi či vstupu investora do spoločnosti. Firmy sa na nich obracajú s otázkami, ako založiť holding, riešia automatizované účtovanie, ESOP a ďalšie právne, praktické a daňové nástrahy škálovania biznisu do zahraničia alebo fungovanie s kryptom.

Práve preto sme sa rozhodli na tieto témy zorganizovať konferenciu. Ľuďom z IT segmentu chceme povedať aj o príkladoch “best practices“, s ktorými sme sa na trhu stretli, preto sme prizvali na konferenciu odborníkov z oblasti venture capitalu, účtovníctva či M&A poradenstva, aby sa podelili o svoje praktické skúsenosti,“ hovorí advokát Tomáš Demo z kancelárie Highgate Law & Tax.

Čo obnáša kúpa či predaj technologickej firmy

Jednou z najvážnejších otázok pre majiteľa technologickej či digitálnej firmy je vstup investora do jeho spoločnosti alebo naopak, jeho vystúpenie zo spoločnosti.  Preto jednou z kľúčových tém konferencie bude práve otázka predaja firmy z  právneho, daňového aj účtovného hľadiska.

Povieme si, čo investora pri vstupe do firmy zaujíma a na čo by si mali dať pozor pri plánovaní predaja firmy tak majitelia, ako aj investori, ktorí budú do spoločnosti vstupovať,“ hovorí daňový advokát z kancelárie Highgate  Law & Tax Peter Varga.

Je lepšie ľudí zamestnávať, alebo preferovať živnostníkov?

Digitálne firmy pracujú nielen so zamestnancami, ale denne uzatvárajú zmluvy aj s kontraktormi – teda živnostníkmi alebo „eseročkármi“. Na stole je preto problematika aj takzvaného „švarc systému“ a rizika nelegálneho zamestnávania.

Technologické spoločnosti totiž využívajú často skôr živnostníkov na úkor zamestnancov kvôli veľkorysému zdaňovaniu a zodvodňovaniu. „Pozrieme sa na to, ako správne nastaviť zmluvu so živnostníkom, aby to bolo obhájiteľné pred kontrolnými orgánmi, ale vzhľadom aj na ochranu jeho IT práv a práva duševného vlastníctva. Živnostníkom poradíme, ako možno získať dávky zo sociálneho systému, ako je napríklad materské alebo starobný dôchodok,“ hovoríPeter Varga.

Odmeňovanie zamestnancov

Pri aktuálnej situácii na trhu a hroziacej ekonomickej kríze môžu byť jednou z možností, ako si udržať kľúčových ľudí v tíme, aj zamestnanecké podiely a akcie. Ako ich vyplatiť, zdaniť a aké odvody z nich treba zaplatiť?

Práve pre naše skúsenosti zo štrukturovania ESOP plánov (zamestnanecké podiely) a opcií pre viac ako 30 inovatívnych spoločností sme sa rozhodli aj túto tému zaradiť na konferenciu. Budeme sa rozprávať nielen o „best practices“ a právnych možnostiach nastavenia zamestnaneckých podielov, ale povieme si aj o tom, čo obnáša vyplácanie zamestnaneckých podielov z hľadiska odvodov a daní,“ hovorí Tomáš Demo.

Krypto – fenomén s nejasnými pravidlami

Kryptomeny, platby v nich, poskytovanie rôznych benefitov vo virtuálnych menách, nepeňažné vklady v krypte a v neposlednom rade aj regulácia. To sú témy, ktoré zaujímajú mnohé technologické spoločnosti a sú dennou súčasťou práce právnikov či účtovníkov, ktorí v tejto oblasti poskytujú poradenstvo.

Organizátori konferencie pre IT firmy z kancelárie Highgate Law & Tax sú súčasťou pracovnej skupiny Ministerstva financií SR a Finančného riaditeľstva SR, kde sa venujú práve regulácii a zdaňovania krypta. Účastníci konferencie tak na mieste môžu dostať v tejto oblasti rady priamo od špičkových expertov.

Nižšie dane, väčší benefit

Spoločným menovateľom všetkých tém konferencie je daňová optimalizácia. Právnici a účtovníci na konferencii prezradia, čo sa dá legálne urobiť v rámci zahraničnej daňovej optimalizácie, napríklad pri holdingových štruktúrach či offshore spoločnostiach. Technologické spoločnosti môžu však aj na Slovensku využívať rôzne spôsoby, ako minimalizovať ich daňové zaťaženie. Odborníci teda povedia viac aj o nástrojoch a zvýhodnených daňových režimoch, po ktorých môžu naše firmy siahnuť.

Konferencia Daňová a právna optimalizácia pre digitálne / IT firmy sa bude konať v dňoch 28. 11. a 29. 11. 2022  v AC HOTEL by Marriott v Bratislave.

Registrovať sa môžete na celú konferenciu alebo iba na niektoré časti, ktoré vás zaujímajú.

Článok je uverejnený v rámci mediálneho partnerstva.

Prečítajte si aj:

Značky: