Je tu čas letných festivalov a určite vás zaujíma, ako budú v tejto dobe prebiehať.

Celý svet zažíva kvôli ochoreniu COVID-19 už druhé pandemické leto. Uvoľňovanie epidemiologických opatrení síce vedie k čiastočnému návratu k časom pred niekoľkými rokmi, stále však vo vzduchu visí otázka bezpečnosti a prevencie voči šíreniu koronavírusu.

Slovenská technologická firma Vacuumlabs je partnerom mini-festivalov Pohoda on the Ground. Pomocou svojho projektu, Rýchlotest-Covid, prináša na trenčianske letisko efektívny systém testovania na COVID-19 pre návštevníkov aj partnerov festivalu. Koncept registrácie testovania, ktorý pre festival vytvorila, spočíva v tom, že negatívny test automaticky „zaktívni“ festivalovú vstupenku.

Online registrácia na pohodlnejší príchod na festival

Registrácia na festival je povinná pre každého jedného účastníka festivalu – organizátor totiž musí evidovať informáciu o každom človeku v areáli, odhliadnuc od toho či je očkovaný alebo nie. Organizátori preto odporúčajú všetkým návštevníkom využiť možnosť registrácie online, ktorá im výrazne zjednoduší príchod na festival.

Testovanie je určené pre všetkých návštevníkov mini-festivalov, pričom pre nezaočkovaných je povinné a pre očkovaných návštevníkov, ako aj tých, ktorí COVID-19 prekonali v posledných 180 dňoch (podľa Úradu verejného zdravotníctva SR) je odporúčané.

Partner festivalu očakáva, že v priebehu piatich dní otestuje takmer 4000 návštevníkov a viac ako 1000 účinkujúcich a partnerov, pričom náklady na testovanie nie sú zahrnuté v cene vstupenky. Vacuumlabs ich poskytuje zadarmo v rámci partnerskej spolupráce s festivalom Pohoda.

Bezpečný festival 

Projekt Rýchlotest-Covid pôvodne vznikol z internej potreby vo firme, ktorá chcela počas pandémie zabezpečiť pre svojich zamestnancov bezpečné a zdravé pracovné prostredie. Preto ich od jari 2020 začala pravidelne testovať na COVID-19. Neskôr služby interného projektu začali využívať aj iné slovenské firmy, ako Pixel Federation, Dedoles či KIA. Podobnú formu testovania, ktorú zažijú návštevníci Pohoda on the Ground, zažili aj účastníci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC, ktorá sa konala v júni 2021 v Bratislave.

Päť základných faktov o epidemiologickej bezpečnosti festivalu Pohoda on the Ground

  1. Testovanie na COVID-19 je POVINNÉ pre všetkých účastníkov, produkciu a účinkujúcich na festivaloch Pohoda on the Ground, s výnimkou očkovaných návštevníkov a tých, ktorí za posledných 180 dní prekonali COVID-19 (podľa Úradu verejného zdravotníctva SR).
  2. Aj napriek výnimkám organizátori odporúčajú, aby sa na test objednali aj zaočkovaní účastníci, čím prispejú k vyššej epidemiologickej bezpečnosti podujatia a ku lepšej kolektívnej ochrane.
  3. Pre účastníkov je platný test vykonaný LEN v rámci testovacieho centra pred vstupom do areálu Pohoda on the Ground v deň, kedy navštívia festival – v čase medzi 11.00 a 14.00 hod.
  4. Testovanie účastníkov bude vykonávať spoločnosť Vacuumlabs štandardnými antigénovými testami. Personál, organizátori a účinkujúci budú opakovane testovaní kombináciou AG a PCR/LAMP testov. Výsledky testov z iných laboratórií nebudú akceptované.
  5. Testovanie bude pre účastníkov festivalov zadarmo.

Ako to bude prebiehať?

Bezpečný vstup na festival KROK za KROKOM

Pred festivalom

  1. Online registrácia na: pohoda.vacuumlabs.com pre všetkých.
  • Odporúča sa registrovať sa ešte pred festivalom.
  • Registrácia je možná od 29. júna 2021.
  • Registrovať sa musí každý návštevník festivalu – kvôli epidemiologickým opatreniam.
  • Registrovať sa je možné na deň príchodu a presnú hodinu – testovanie prebieha vždy od 11.00 – 14.00 hod.
  1. Pre očkovaných účastníkov.
  • Odporúča sa kontrola, či očkovaný návštevník spadá do zoznamu výnimiek (podľa Úradu verejného zdravotníctva SR).
  • Treba si vytlačiť očkovací certifikát s QR kódom, o ktorý si je možné požiadať na tejto webovej stránke.
  • POZOR: Iné potvrdenie o očkovaní, napr. od lekára nie je akceptované.

V deň konania festivalu

  1. Informácia pre testovaných účastníkov.
  • Príchod musí byť v objednanom čase.
  • Návštevník sa preukáže (ideálne vytlačenou) vstupenkou na daný deň festivalu a preukazom totožnosti.
  • Počká na test vo vyznačených priestoroch pred vstupom na letisko.
  • Po otestovaní počká na výsledok vo vyhradenej zóne.
  • Výsledok antigénového testu príde SMS, aj e-mailom – do 15 až 25 minút od otestovania.
  • V prípade negatívneho testu bude automaticky aktivovaná účastníkova vstupenka na festival.
  • V prípade pozitívneho testu bude účastník otestovaný ešte raz – kloktacím LAMP testom.
  1. Informácia pre očkovaných návštevníkov.
  • Príchod v deň festivalu medzi 11.00 a 14.00 hod.
  • Účastník prichádza s pripravenou vstupenkou (ideálne vytlačenou), s preukazom totožnosti a s (ideálne vytlačeným) očkovacím certifikátom s QR kódom, o ktorý môže v predstihu požiadať na tejto webovej stránke.
  • Účastník prichádza k info kiosku s nápisom “Kontrola očkovaných” pri testovacom centre.
  • Po overení očkovacieho certifikátu v centrálnej databáze sa lístok na festival aktivuje.

Dôležitá informácia:

  • V prípade opustenia areálu festivalu nebude možné sa doň späť vrátiť.
  • V prípade, že účastník prichádza na viacero festivalových dní, každý deň ráno do 10.00 hod. areál opustí a medzi 11.00 a 14.00 doň po kontrole/testovaní bude môcť opäť vojsť.

Zdroj: Vacuumlabs

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.