Iste máte smartfón a určite s ním radi fotíte a robíte videá. Slúžia na to obyčajne zabudované aplikácie, ale my predstavíme altenatívy.

Existujú teda alternatívne aplikácie, s ktorými môžete dosiahnuť možno aj viac. Dosť závisí od toho, kam až „pustí“ výrobca telefónu vývojárov týchto aplikácií, žiaľ, skoro nikdy to nie je úplne všetko. Ale funkcie, ktoré ponúkajú alternatívni výrobcovia obyčajne stoja za to.

Aplikácia primárne na video

FiLMiC Pro + FiLMiC Remote

FiLMiC Pro je našou obľúbenou aplikáciou na video cez smartfón. Musíte ale zaplatiť

FiLMiC Pro je našou obľúbenou aplikáciou na video cez smartfón. Musíte ale zaplatiť

Hlavnou výhodou tejto aplikácie je práve profesionálne zameranie. Môžete si nastaviť pevnú bielu, pevnú expozíciu a obraz vám potom „nelieta“ ako pri systémových aplikáciách. Rovnako tu veľmi jednoducho vytvoríte plynulé rozostrenie a zaostrenie obrazu ako aj plynulý zoom. Na boku hlavného displeja je šikovný stĺpcový graf s označením úrovne zvuku. Môžete si zobraziť histogram, spektrogram, nastaviť video kodek, fps, podporu HDR videa, ak je k dispozícii. Po novom FiLMiC Pro podporuje aj všetky gimbaly DJI Osmo Mobile, Zhiyun Smooth 4 a pod.

FiLMiC Pro však dokáže vyriešiť to, ako pohodlne natáčať vlog bez kameramana pomocou smartfónu. Aby ste využili kvalitu smartfónu naplno, asi budete chcieť využiť nie predný, ale zadný fotoaparát. Potom však nevidíte na displej, a teda neviete či a čo vlastne natáčate. Toto sa dá vyriešiť aj zrkadlom ale lepším riešením je druhý smartfón, na ktorom máte nainštalovanú aplikáciu FiLMiC Remote. A toto môže byť pokojne váš starý telefón, ktorý nemá nejaké super kamery, hlavne aby mal dobrý displej.

Ide pritom o bezdrôtové prepojenie medzi dvoma smartfónmi pomocou rovnakej Wi-Fi siete, pričom na smartfóne s aplikáciou FiLMiC Remote vidíte displej zo smartfónu, ktorým natáčate video. Navyše máte na ňom možnosť priamo vidieť úroveň nahrávaného hlasu, rovnako tak začať alebo skončiť nahrávanie ako aj nastavovať parametre obrazu na vzdialenom smartfóne. To je výborné, takto si dobre monitorujete to, čo natáčate.  Ak robíte video v teréne, kde nie je žiadna Wi-Fi sieť, môžete využiť prepojenie cez Wi-Fi Direct. Funguje to parádne a odporúčame to používať. Aplikácia FiLMiC Pro stojí 12,99 eura a nedá sa skúsiť zadarmo. FiLMiC Remote stojí 8,49 eura.

Google Play
App Store

Cinema FV-5

Cinema FV-5 si viete zadarmo vyskúšať a dokáže toho dosť veľa

Cinema FV-5 si viete zadarmo vyskúšať a dokáže toho dosť veľa

Ide o aplikáciu na polceste k profesionálnym, s ktorou viete natáčať videá o niečo lepšie ako so systémovou aplikáciou. Nie je to určite FiLMiC Pro, ale dá sa vyskúšať aj zadarmo. Plná cena tejto aplikácie je 2,99 eura. Monitorovať natáčanie zvuku môžete aj pomocou pripojených slúchadiel, čo sa hodí. Nastaviť môžete ISO, kompenzáciu expozície, ostrenie a expozíciu na stred, manuálne, na hlavu, na určený bod na displeji a pod. Priamo v prostredí potom vidíte dobu nakrúteného videa, kapacitu batérie a kapacitu pamäťového miesta. Výhodou je aj prostredie v slovenčine a to, že si môžete presne určiť, kam sa majú videá ukladať. To sa žiaľ, pri niektorých aplikáciách nedá urobiť a napr. nemôžete presmerovať videá z vnútorného priestoru v smartfóne na SD kartu. V aplikácii sa dá meniť zdroj zvuku a teda ako mikrón môžete využiť napr. drôtové či bezdrôtové slúchadlá s mikrofónom. Takto získate oveľa lepšiu kvalitu zvuku napr. pri vlogoch.  Rovnako existuje aj aplikácia na fotografovanie, ale to len v plnej verzii tohto programu.

App Store

Protake – Mobile Cinema Camera

Protake vám dokáže, že zaplatiť sa oplatí, ale vystačíte si aj s bezplatnou verziou

Protake vám dokáže, že zaplatiť sa oplatí, ale vystačíte si aj s bezplatnou verziou

Aplikácia samotná je zadarmo a evidentne dokáže viac ako väčšina systémových možností. Hlavné používateľské prostredie je veľmi prehľadné a zamerané na to, čo chcete natočiť. Môžete si zvoliť medzi jednoduchým a profesionálnym rozhraním. Vidíte a dotykom môžete zmeniť, v akom rozlíšení a s akým fps točíte. Vynikajúca je možnosť nastavenia konkrétneho fotoaparátu, s ktorým sa bude realizovať video aj s nastavením mierky. Špecialitou je prispôsobenie na nakrúcanie videa na šírku, ale aj na výšku, čo iným aplikáciám chýba.

Protake je v skutočnosti platforma na to, ako využiť profesionálne funkcie – napr. režim Log C, nastavenie presetov, cinematických efektov a pod. Tieto funkcie už vyžadujú ročné predplatné za 9,99 eura. Určite stojí za to túto aplikáciu nainštalovať, zadarmo totiž ponúka dosť veľa z toho, za čo chce napr. FiLMic Pro peniaze.

App Store

Aplikácie primárne na foto

FirstLight

FirstLight je jedna z najlepších aplikácií na fotenie, ideálne za prvého svetla

FirstLight je jedna z najlepších aplikácií na fotenie, ideálne za prvého svetla

Toto je aplikácia na fotografovanie predovšetkým statických objektov. Zaostrenie a expozíciu fotky môžete s Firstlight nastaviť pohybom prsta po displeji. Pohybom prsta doľava a doprava sa mení zaostrenie. Pritom zvýraznenými zeleným hranami presne dobre vidíte, kedy je ten správny okamih zaostrenia (peaking). Pohyb prsta smerom hore a dole na displeji zase mení expozíciu. Pred očami máte histogram, Zebra vám zase zobrazuje presvetlené časti obrazu.

Šikovná funkcia je lupa. Klepnete prstom niekde na displeji a prst podržíte. Zobrazí sa pritom krúžok so zväčšeným pohľadom na fotografiu. Ďalší ovládací prvok prepína medzi dostupnými prednými a zadnými fotoaparátmi na vašom zariadení.

V nastavení aplikácie sa dajú robiť ďalšie divy. Formát obrázka môže byť JPEG alebo HEIC (v Premium edícii za 7,99 eura aj DNG či TIFF). Nájdete tu aj režim sériového fotenia, časovač, režim blesku, zobrazenie mriežky, pomery strán fotografie a pod. Ovládač hlasitosti smartfónu môže fungovať ako hardvérové tlačidlo spúšte.

Firstlight umožňuje vylepšiť vaše fotografie počas fotenia pomocou zaujímavých filtrov. Niektoré sú zadarmo, iné v Premium verzii. Platená verzia umožňuje tiež nastaviť konkrétne hodnoty rýchlosti uzávierky a hodnoty ISO.

Open Camera

Open Camera prichádza s ideálnymi možnosťami voľby

Open Camera prichádza s ideálnymi možnosťami voľby

Ďalšia aplikácia primárne na fotografie, ale zvládne aj video. Open Camera prináša do vášho smartfónu niečo ako profesionálny režim, keď si môžete nastaviť napr. kompenzáciu expozície, vybrať si fotografický režim zameraný na ostrenie. Je tu automatika, zamknutie zaostrenia, zaostrenie na nekonečno, čisto manuálny režim ostrenia, ale je tu aj priebežné zaostrovanie napr. na hlavu foteného. Tiež môžete použiť HDR, potlačenie šumu, panoramatické fotky, viacnásobná expozícia a pod. Ak máte smartfón, ktorý má dve úrovne clony (napr. Samsung Galaxy S20), Open Camera vám umožní zvoliť, s ktorou chcete fotiť. Samozrejmosťou je pomocná mriežka pri fotení, nastavenie bielej a pod. Podobné voľby sú k dispozícii aj pri realizácii videa. Open Camera je aplikácia zadarmo a odporúčame vám ju vyskúšať, ak máte chuť fotiť v režime, ktorý si sami detailne nastavíte.

App Store

CameraMX

CameraMX opäť ide smerom k tomu, aby ste nakoniec zaplatili

CameraMX opäť ide smerom k tomu, aby ste nakoniec zaplatili

Ďalšia aplikácia zadarmo zameraná na profesionálne fotky. Má podporu pre HDR, detailné nastavenie blesku, je tu aj pohyblivá mriežka, ktorá vám pomôže udržať smartfón vo vodorovnej polohe. K dispozícii je aj časové prehliadanie celého procesu fotenia, keď sa môžete vrátiť k okamihom tesne pred začiatkom fotenia. Je to celkom zaujímavá funkcia v istých situáciách. Rovnako sú k dispozícii zaujímavé živé efekty, ktoré si buď odblokujete na týždeň používania za pozretie reklamného videa, alebo si ho kúpite. Tieto efekty sa dajú aplikovať aj na fotky v galérii, ktoré ste urobili mimo tejto aplikácie. V skutočnosti je účelom tejto aplikácie ukázať vám, že ak chcete niečo zaujímavé, musíte si to kúpiť, samotná aplikácia neprináša nič podstatné, čo by ste nemali v systémovej aplikácii na fotenie.

Google Play
App Store

Veríme, že z nášho prehľadu si vyberiete aplikáciu, ktorá vám prinesie želané funkcie. My osobne využívame na realizáciu videí FiLMiC Pro.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.