Je tu leto a je to skvelá príležitosť kedy si urobiť pekné video. Ak to má byť naozaj plynulé video bez toho, aby bolo vidno trasenie rúk, treba na to príslušenstvo. Práve o tom je tento článok.

Hovoríme o gimbale, ktorý vám dáva stabilitu pri pohybe kamery. Gimbal je skvelé zariadenie, dokáže účinne odstrániť trasenie rúk pri pohybe a výsledné video vyzerá veľmi dobre. Urobíte s ním zábery, ktoré naozaj vyzerajú ako od profesionála.

Ešte pripomienka – naozaj naplno využijete potenciál gimbalu len vtedy, ak použijete k nemu dodávanú aplikáciu. Teda nie systémovú aplikáciu Fotoaparát, alebo náš obľúbený FilMiC Pro. Náš prehľad však začneme špeciálnou selfie paličkou.

Huawei Selfie Stick Pro CF15

Ak premýšľate nad kompaktnou sefie paličkou a myslíte to vážne, toto je to pravé riešenie. Je vyhotovená mimoriadne kvalitne a najlepšie si pri inštalácii ale aj použití poradí s Huawei telefónmi. Dobre však využijete vlastnosti tejto selfie paličky aj s inými telefónmi. Pripojenie je cez Bluetooth, palička má v sebe integrovanú aj trojnožku, a teda dokážete ju použiť aj ako statív. To aj v praxi často využívame.

Smartfón v selfie paličke Huawei Selfie Stick ProZdroj: TOUCHIT
Smartfón v selfie paličke Huawei Selfie Stick Pro

Podstatnou časťou je však ovládací panel, ktorý je odnímateľný. Pritom drží v tele tejto selfie paličky stabilne a nestratíte ho. Pomocou neho môžete na diaľku spustiť a zastaviť video alebo fotografovať. Vzdialenosť panelu k selfie paličke je do 10 metrov a funguje to spoľahlivo. Ak máte Huawei telefón, potom funguje aj zoom či zaostrenie obrazu a prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou. Tento panel je poháňaný vlastnou batériou s dlhou dobou výdrže.

Veľkou výhodou selfie paličky je to, že sa vám zmestí kdekoľvek. V zloženom stave má na dĺžku len 18,6 cm a hmotnosť je 168 gramov. V rozloženom stave má selfie palička dĺžku 640 mm. Horná časť sa dá zmeniť z orientácie na šírku na orientáciu na výšku. Telefón drží v kolíske so špeciálnym profilom veľmi stabilne. Rovnako samotná palička má zdrsnenú časť a nešmýka sa pri fotení.

Cena: 20 €

Ovládací panel sa dá použiť aj mimo paličkyZdroj: TOUCHIT
Ovládací panel sa dá použiť aj mimo paličky

DJI OM5

Ide o šikovný gimbal, ktorý je na Slovensku asi najpopulárnejší. Dá sa dobre zložiť, a to je super pri prenášaní. Smartfón je uložený v magneticky prichytenej kolíske, ktorá sa dá kúpiť aj samostatne. Je to spoľahlivé riešenie s 3-osovou stabilizáciou a umožňuje aj použitie externého mikrofónu. Veľkou novinkou je teleskopicky vysúvateľná tyč, ktorá sa dá vytiahnuť na dĺžku 215 mm.

Gimbal DJI OM5 s magnetickým držiakom smartfónuZdroj: DJI
Gimbal DJI OM5 s magnetickým držiakom smartfónu

Výrobca vylepšil celkovú stabilizáciu a teraz je k dispozícii účinný systém zamerania na osobu – ActiveTrack 4.0. To je vhodné vtedy, ak natáčate iné osoby a nechcete, aby vám vyšli zo záberu. Ak sa mierne pohybujete, gimbal automaticky mení polohu tak, aby zameraný objekt bol stále v strede. Ďalej máte možnosť automaticky vytvoriť napr. panoramatickú fotografiu, pričom gimbal sám pohybuje smartfónom pri jej realizácii.

Aj pri vyhovení časozberného (timelapse) videa si môžete nastaviť dráhu, ako sa OM5 bude pohybovať. Výsledok je vysoko profesionálny. Tiež je tu hyperlapse video a režim ShotGuides. Vtedy si vyberiete zo šablóny príbehov a natáčate krátke sekvencie. OM5 sa vtedy sám pohybuje a vo výsledku pripraví krátke video vhodné hlavne na sociálne siete.

Celé jeho spracovanie je mimoriadne kvalitné a existuje v bielej a šedej farbe. Hmotnosť samotného gimbalu je 292 gramov, na 1000 mAh batériu funguje 6 hodín. Súčasťou dodávky je statív a napájací USB-C kábel. Ako rozširujúce príslušenstvo existuje k tomto gimbalu svetlo.

Cena: 159 €

DJI OM5 pokojne nosíte aj vo vrecku nohavícZdroj: DJI
DJI OM5 pokojne nosíte aj vo vrecku nohavíc

Zhiyun Smooth 5

Ide o 3-osový gimbal s výkonným motorom. Dokáže pripraviť hladké video s rôznymi typmi smartfónu (až do 320 gramov). Dodáva sa v šedej farbe, je vyhotovený veľmi robustne. Na batériu vydrží pracovať viac ako 13 hodín. Kalibrácia je veľmi rýchla, stačí dobre nastaviť smartfón do držiaka a dosiahnuť vyrovnanie. Aktualizáciu firmvéru dosiahnete cez dodávanú aplikáciu ZY CAMI a s ňou aj realizujete fotky a videá s plným využitím vlastností tohto gimbalu. Nabíjanie trvá cez USB-C port 2 hodiny.

Gimbal Zhiyun Smooth 5 v robustnom vyhotovení a s kolieskom na ovládanieZdroj: TOUCHIT
Gimbal Zhiyun Smooth 5 v robustnom vyhotovení a s kolieskom na ovládanie

Jeho veľkou výhodou je otočné koliesko na ľavej strane gimbalu. V aplikácii ZY CAMI pomocou neho nastavujete zoom a je to celkom plynulé. Po stlačení stredového kolieska v tomto koliesku sa funkcia kolieska prepne na zmenu zaostrenia. Takto naozaj urobíte profesionálne vyzerajúce video.

Tiež je tu špeciálne tlačidlo na spustenie a zastavenie natáčania, ďalej vyvolanie systému menu a funkčné tlačidlo. V Combo balení máte ešte peknú prenosnú tašku a zaujímavosťou je svetlo aj s farebnými filtrami. Svetlo je držané magneticky na hornej časti držiaka, podobne sú takto držané aj farebné filtre. Intenzitu svetla je možné nastaviť. Nájdete tu aj trojnožku a kartu na ročné používanie aplikácie ZY PRIME aj s uschovávaním videí do cloudu.

Cena: 176 €, combo 222 €

Svetlo s filtrom ako súčasť gimbalu Smooth 5Zdroj: TOUCHIT
Svetlo s filtrom ako súčasť gimbalu Smooth 5

Zhiyun Crane M3 a rôzne balenia

Toto je gimbal, ktorý si poradí aj s ťažším smartfónom, GoPro kamerou alebo dokonca s fotoaparátom. Navyše má zabudované svetlo, možnosť rozšírenia o mikrofónovú časť, ľahko sa kalibruje a aj používa. Je to vlajková loď medzi gimbalmi primárne pre smartfón a nie je to lacný špás.

Prichádza v kombinácii bielej a čiernej farby s červenými zvýrazneniami a hlavný spôsob ovládania je cez podsvietený 1,22-palcový dotykový LCD displej plus kombinovaný joystick.

Gimbal Zhiyun Crane M3Zdroj: TOUCHIT
Gimbal Zhiyun Crane M3

Existuje základné balenie, kde je vlastne len gimbal + k tomu podstavec, prepojovacie káble na rôzne typy fotoaparátov a farebné filtre na svetlo. Všetko zabalené v opakovane použiteľnej plastovej krabici. A potom je tu combo balenie, kde je napr. efektná prenosná taška z umelej kože s popruhom na chrbát. Plus je tu adaptér na mobilný telefón. Pro balenie obsahuje rozširujúcu časť na pripojenie XLR mikrofónu, ktorý je takisto v dodávke.

 Dotykový LCD displej ako súčasť gimbalu. Občas sa stane, že sa ho dotknete nedopatrenímZdroj: TOUCHIT
Dotykový LCD displej ako súčasť gimbalu. Občas sa stane, že sa ho dotknete nedopatrením

Gimbal sa ľahko kalibruje, je to záležitosť na pár minút. Súčasťou výbavy je lyžina na nasadenie zariadenia cez 1/4″ závit. Takým sú vybavené všetky fotoaparáty. Rovnako je v dodávke aj adaptér na mobilný telefón (v balení Combo a Pro).

Ak máte GoPro kameru, určite máte adaptér medzi skrutkovým a GoPro pripojením. Máte tak naozaj možnosť pripojiť všetky typy týchto zariadení a Crane M3 si s nimi výborne poradí. Mali sme na ňom aj APS-C kameru Sony A6600 s dlhým objektívom E2.8/16-35 G. Naozaj sa to dá použiť a v prípade smartfónu sa to dá aj vtedy, ak máte cez USB-C port pripojený externý mikrofón.

V prípade kamery môžete gimbal pripojiť cez prepojovací kábel – podporovaný je port USB-C a micro-USB a väčšinové kamery Sony, Canon, Nikon, FujiFilm, Panasonic a Sigma. Takto môžete spustiť nahrávanie videa nie stlačením tlačidla na kamere ale na gimbale. Prežijete aj bez toho.

 Na prichytenie kamery GoPro sme v tomto prípade použili špeciálny adaptérZdroj: TOUCHIT
Na prichytenie kamery GoPro sme v tomto prípade použili špeciálny adaptér

Crane M3 je vybavený batériou 1150 mAh, s ňou dokáže pracovať okolo 7 hodín. Nabitie trvá asi 2 hodiny. Súčasťou dodávky nie je napájací adaptér. Ak pomocou tohto gimbalu natáčate v mieste, kde je málo svetla, potom oceníte zabudované svetlo. Zapnete to otočným kolieskom a môžete nastaviť jeho intenzitu. K svetlu sú 4 farebné filtre pridržiavané magneticky a je to veľmi spoľahlivé. Svietenie svetla znižuje celkovú dobu prevádzky gimbalu na batériu.

Samotné používanie je výborné, gimbal sa veľmi dobre drží v ruke. Pri kvalite fotoaparátov v dnešných smartfónoch natočíte naozaj veľmi kvalitné video aj so smartfónom. Doplnkový držiak sa dá primontovať k tomuto gimbalu cez 1/4-palcový závit.

Ceny: Základné balenie – 399 €, Combo balenie – 489 €, Pro balenie – 699 €

GoPro vo vyhotovení Hollywood

A na záver ešte naše preferované riešenie – GoPro 10 kamera s novým univerzálnym držiakom Volta. Ten rieši okrem iného bežný problém kamery GoPro 10 – nízku výdrž na štandardnú batériu (1720 mAh). Hovoríme tak o pol hodine nahrávania videa vo vysokom rozlíšení, a to je málo. Bežne si tak používatelia kupujú batérií viac, ale nie je to to pravé na kontinuálnu prácu.

GoPro 10 v kombinácii so statívom Volta ako ideálna kamera do terénuZdroj: TOUCHIT
GoPro 10 v kombinácii so statívom Volta ako ideálna kamera do terénu

Príslušenstvo Volta zmení GoPro na celodenného pomocníka a pridá aj na stabilite videa. Samotná kamera má veľmi dobrú stabilitu v režime Boost, ale Volta tomu ešte pomôže. Je to vlastne trojnožka, do ktorej výrobca zabudoval Li-Ion batériu s kapacitou 4500 mAh. To dáva pri natáčaní videa v rozlíšení 5,3K výdrž na 4 hodiny. Okrem toho máte aj možnosť postaviť kameru stabilne na stôl a realizovať vlog.

Volta funguje aj ako diaľkový ovládač. Obsahuje aj tlačidlo na spustenie nahrávania a takéto spustenie a ďalšie ovládanie kamery je možné realizovať aj na diaľku (do 30 metrov), keď nie je kamera GoPro umiestnená na stojane Volta.

 Kamera GoPro 10 na statíve Volta a s MediaModom. Toto riešenie je vhodné na vlogZdroj: TOUCHIT
Kamera GoPro 10 na statíve Volta a s MediaModom. Toto riešenie je vhodné na vlog

Volta ďalej spolupracuje s Media Modom, ktorý má v sebe USB port a prináša napr. lepší mikrofón či použitie externého 3,5 mm mikrofónu. Okrem toho Volta umožňuje nabíjať aj ďalšie zariadenie cez USB-C – napr. svetlo, ktoré dodáva GoPro ako príslušenstvo.

Nabíjanie samotného zariadenia Volta trvá 2,5 hodiny. Volta sa tiež dá pripevniť na GoPro ruksaky a tašky. Má kompletnú odolnosť voči vode a ide o robustné vyhotovenie.

Cena: 130 €

Veríme, že si z nášho výberu vyberiete a natočíte naozaj pekne vyzerajúce video.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.