Sú prípady, keď potrebujete pri zverejnení ilustračnej fotografie rozmazať tvár osoby na fotke. Hlavne po platnosti nariadení GDPR to môže byť v istých prípadoch nevyhnutné. V tomto článku si povieme, ako pritom postupovať.

Počas výstavy IFA sme realizovali fotografiu spolu s ľudskou ikonou tejto výstavy – Miss IFA. Ešte pred realizáciou fotky sme si od nej pýtali súhlas na možné zverejnenie a dostali sme ho. Predpokladajme, že takýto súhlas nemáme a potrebujeme rozmazať tvár na fotografii.

Prvý spôsob je použitie rozmazania tváre. Najprv otvoríme fotografiu v programe Zoner Photo Studio X (ZPS X) a prejdeme do režimu Editor. Z palety nástrojov na pravej strane rozhrania vyberieme Nástroje na prácu s výberom. Z ponuky vyberieme Elipsový výber (O) a pomocou neho prekryjeme tvár modelky. Teraz z menu vyberieme položku Vylepšiť/Rozmazať (Ctrl+6).

Takto prekryjeme tvár modelky v ZPS elipsovým výberom

Nezabudnite nastaviť dostatočne účinnú silu rozmazania, aby sa tvár skutočne nedala rozmazať. Ako typ rozmazania môžete použiť napr. Gaussovské, Plošné, Rotácia alebo Zoom. Upravenú fotografiu následne uložíte a v tejto podobe ju môžete publikovať napr. na internete.

Druhý spôsob je založený na rozpixelovaní tváre a pritom sa postupuje trochu inak. Fotku opäť otvoríme v režime Editor v ZPSX a nástrojmi na výber označíme tvár. Následne kliknite na tlačidlo Úpravy a nájdite v zozname položku Efekty. Práve tu sa nachádza Pixelizácia a na dosiahnutie nášho cieľa budete potrebovať dobre trafiť veľkosť pixelov. Tvár by nemala byť rozpoznateľná, ale stále by to mala byť fotka, ktorá prináša atmosféru chvíle.

Zakrytie tváre modelky pomocou pixelizácie

Ďalšie metódy ako prekryť tvár je pretrieť oči čiernou páskou, pričom v ZPS X využijete kresliaci nástroj Štetec (B), ktorému priradíte čiernu farbu a dostatočnú šírku na to, aby ste dobre prekryli oči. Rovnako sa dá prekryť tvár aj nejakým iným obrázkom, napr. textom na bielom pozadí. Ako text môžete použiť formuláciu o tom, že tvár ste museli prekryť kvôli ochrane súkromia. Spôsobov, ako to dosiahnuť je veľa a takto sa môžete jednoducho vyhnúť možným problémom.

Prečítajte si aj:

Ako na fotografie kvetín s programom Zoner Photo Studio?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.