Leto a jeseň sú obdobia, kedy vonku kvitnú kvety a príroda hrá farbami. V tomto článku si ukážeme, ako sa dá pomocou programu Zoner Photo Studio vylepšiť ich podanie.

Expozícia a kontrast

Editáciu a vylepšenie fotografie by ste mali začať v module Vyvolať. Zamerajte sa na panel Expozícia, v ktorom sa obyčajne realizujú tie najzásadnejšie úpravy. Začnite najprv posuvníkom Expozícia, čím fotku zosvetlíte alebo naopak stmavíte – podľa toho, čo potrebujete urobiť.

Takto vyzerá fotografia kvetiny pred úpravami

Obyčajne sa tiež hodí ľahko pridať na kontraste. Ak sú vo fotografii prepaly, uberte svetlá. Pokiaľ ste fotili do RAW formátu, obyčajne sa to dá veľmi dobre skorigovať, pri JPG fotkách je šanca na záchranu oveľa nižšia. Skúste ďalším posuvníkom ľahko rozjasniť tiene.

V prípade fotografií kvetín sa tiež vyplatí zdôrazniť kresbu snímok. Pomôže vám s tým posuvník v bloku Zreteľnosť, čím sa zvyšuje kontrast hrán objektov. Fotka takto získa väčšiu dynamiku.

Ďalej postupujte pomocou Tonálnej krivky. To je veľmi mocný nástroj, s ktorým treba trochu vedieť pracovať. Na grafe nastavte krivku v tvare písmena S, čím zvýrazníte svetlá a stmavíte tiene. Bude to chcieť trochu experimentovať, ale bude vás to baviť.

Úpravy v module Vyvolať

Farebné ladenie fotografie

Fotografie kvetín obyčajne upútajú diváka živými a sýtejšími farbami než v skutočnosti sú. Ak to chcete, ideálna cesta je využiť panel Farba v module Vyvolať a experimentujte s posuvníkmi Sýtosť a Živosť. Stačí zvýšiť ich hodnotu a farby na fotografii budú výraznejšie. Neodporúčame vám však úplne meniť farebné podanie samotnej kvetiny, to by mohlo deformovať fotografiu.

Doostrenie fotografie

Posledným krokom pred exportom fotky z modulu Vyvolať je finálne doostrenie. Zamerajte sa na záložku Ostrosť. Fotku zobrazte vo väčšej mierke a nastavte Silu doostrenia. Nepreháňajte to, práve preto máte väčšie priblíženie obrazu.

Výsledná podoba fotografie po exporte je živšia, farebnejšia a ostrejšia

To je všetko, teraz stačí fotku exportovať a môžete sa s ňou pochváliť pred svojimi známymi a na sociálnych sieťach.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.