Samsung prichádza s rôznymi zaujímavými produktami. Jedným z nich je nový prezentačný nástroj Flip v druhej vylepšenej verzii. Flip2 je v podstate dotykový veľkoformátový displej so 4K Ultra HD rozlíšením (3840 × 2160 bodov), 60 Hz obnovovacou frekvenciou, odozvou 8 ms, jasom 350 cd/m2, kontrastom 4000:1. Toto zariadenie je určené na prevádzku každý deň po dobu až do 16 hodín.

Ako porty tu nájdeme HDMI 2.0, USB, súčasťou tohto displeja je aj dva reproduktory (10 W). 55-palcová verzia sa dodáva spolu s podstavcom, ktorý umožňuje pomocou systému koliesok ho ľahko prenášať na iné miesto (ideálne na podlahe bez kobercov). Samotná dodávka obsahuje dve veľké krabice – v jednej je displej, druhý tvorí spomenutý podstavec. Celková váha zariadenia je takmer 30 kg a pri jeho pohybe tak naozaj oceníte kolieska.

Kolieska podstavca Flip2

Kolieska podstavca Flip2

Súčasťou výbavy je aj adaptér, ktorý umožňuje prepojovacie porty vyviesť na prednú stranu tak, aby sa k displeju dali rýchlo pripájať rôzne zdroje informácií. Okrem toho je možný HDMI výstup na ešte väčšiu zobrazovaciu plochu.

Modul na prepojovacie porty orientované smerom na používateľa

Modul na prepojovacie porty orientované smerom na používateľa

Použitie zariadenia

Flip 2je o modernej skupinovej spolupráci a prezentácií myšlienok. Predstavte si pracovnú schôdzku s viacerými ľuďmi. Na nej hlavný prezentujúci zobrazí svoju prezentáciu napr. z mobilného telefónu. Prepojenie je prirodzene možné aj pomocou Wi-Fi a Bluetooth a spojenie medzi smartfónom a FLIP2 sa v tomto prípade ľahko realizuje zrkadlením. Stačí byť s oboma zariadeniami na rovnakej Wi-Fi sieti a funguje to na prvé zapojenie. Podobne jednoducho prepojíte Flip2 aj s notebookom s operačným systémom Windows. Tiež môžete jednoducho pripojiť USB kľúč s prezentáciou v PPT formáte.

Zrkadlenie plochy z telefónu na displeji

Zrkadlenie plochy z telefónu na displeji

K zobrazenej prezentácií je možné potom kresliť poznámky a toto všetko navyše paralelne zobrazovať aj na veľkej obrazovke napr. v prednáškovej sále. Spojenie je možné aj na Microsoft 365 a cez používateľské konto sa tak dostanete napr. k svojím prezentáciám uloženým na cloude OneDrive.

Spojenie s Microsoft kontom

Spojenie Flip2 s Microsoft kontom, VMware a NAS serverom

Rukou písané poznámky k prezentácii sú zatiaľ najrýchlejšou formou komentovania a tu sa dajú realizovať dodávaným dotykovým perom, prípadne perom z telefónu Galaxy Note a tiež prstom. Všetko, čo urobíte na Flip 2 je možné uložiť, poslať mailom účastníkom stretnutia alebo aj kompletne vymazať.

Kresba pomocou olejomaľby na FLip2

Kresba pomocou olejomaľby na Flip2 a jej možný export

Flip2 je tiež výborný nástroj na umelecké nasadenie – napr. pre olejomaľbu je toto zariadenie ako stvorené.

Testujeme

Špecialitou je aj možné otáčanie tohto displeja z horizontálnej do vertikálnej polohy a opačne. Flip2 pritom existuje v 65- a 55-palcovej veľkosti, my sme testovali zariadenie s kódovým označením WM55R. Pri teste sa nám veľmi páčil systém prirodzeného používania, ako keby šlo o školskú tabuľu či papierový flipchart. Veľmi jednoducho sa na Flip2 píše prstom, rovnako sa dajú nákresy ľahko mazať napr. dlaňou. Mazanie je pritom flexibilné – ak chcete, zmažete veci, ktoré vznikli ako poznámky a základnú prezentáciu ponecháte.  Ak si však prajete, mažete všetko až do bielej plochy.

Naraz môžu písať na tabuľu až 4 ľudia s dotykovým perom. Časti obrázkov sa dajú ďalej upravovať, napr. použijete len výrez toho, čo ste našli na internete a tiež môžete obrázok rôzne zväčšovať či spájať s inými obrázkami. Prezentáciu tiež môžete chrániť 6-ciferným kódom na zabránenie úniku informácií. Prezentácia môžete mať niekoľko strán, medzi ktorými sa ľahko listuje napr. dotykom prsta.

Prezentáciu pokojne môžete začať aj zobrazením živej web stránky a robiť úpravy priamo na nej. Tiež sa dá začať diskusiu o dokumente, v ktorom môžete počas prezentácie listovať. Hotovú prezentáciu môžete nielen poslať mailom, ale tiež vytlačiť alebo bezpečne uložiť na NAS server.

Celkovo hodnotíme Filp2 od Samsungu ako zaujímavý prezentačný nástroj, ktorý sa uplatní hlavne v obchodnom prostredí vo väčších firmách.

Zapožičal: Samsung Slovakia

Cena aj s podstavcom: 2790 eur

 

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.