Payme je nová služba, ktorú môžete použiť  na zjednodušenie posielania peňazí a podporujú ju rozhodujúce banky na Slovensku. Napr. ste dlžný niekomu pár eur za to, že vám priniesol kávu, obed alebo urobil nákup.

Určite nechcete odovzdať na papieriku napísané dlhočizné IBAN číslo účtu a nútiť vášho kamaráta, aby ho zadával do svojho mobilného bankovníctva. Áno, môžete využiť vaše mobilné bankovníctvo a vygenerovať kód, ktorý sa dá zase iným mobilným bankovníctvom načítať, ale existuje aj jednoduchšia cesta. U niektorých bánk môžete využiť VIAMO alebo po novom siahnete po Payme. Pomocou Payme totiž môžete posielať platbu tak jednoducho, ako dnes posielate správy.

Môžete použiť Messenger, WhatsApp, SMS, mail, jednoducho to, čo používate najčastejšie a takto pošte odkaz, pomocou ktorého sa vášmu priateľovi v ideálnom prípade priamo otvorí v jeho bankovej aplikácií už vyplnený platobný príkaz. Váš priateľ ho potvrdí bežným spôsobom a ľahko zrealizuje platbu. Vôbec vás priateľ môže zaplatiť, aj keď má účet v úplne inej banke ako máte vy. A zaplatí z ľubovoľnej banky. Podrobnosti vysvetlíme nižšie.

Ak chcete použiť Payme na zadanie platby, musí vaša banka podporovať tento systém. Zapojené baky sú nasledovné: ČSOB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka.

Takto funguje Payme

Vytvorenie odkazu. Ten vytvoríte na stránke www.payme.sk alebo v mobilnom bankovníctve banky zapojenie do systému Payme. My sme vyskúšali viacero prostredí bánk na Slovensku.

Poslanie vytvoreného odkazu.  Payme odkaz pošlete priateľovi napr. SMS, mailom alebo v nejakej četovacej aplikácii

Zaplatenie. Platba závisí od toho, či váš priateľ používa banku zapojenú do Payme.

My sme vyskúšali spôsob poslania odkazu cez Messenger. Po kliknutí na odkaz v mobile sa nám v prostredí Messengera zobrazilo hlásenie o tom, že pravdepodobne nemáme podporu pre systém Payme. Po zvolení možnosti Otvoriť v aplikácii a voľby použitého mobilného bankovníctva sa dostanete priamo do prostredia na platbu.

Pokiaľ váš priateľ nepoužíva banku zapojenú do systému Payme, použije vygenerovaný platobný QR kódom – PAY by square. Platbu teda uhradí jednoducho jeho naskenovaním pomocou mobilného bankovníctva. Platba cez QR kód sa realizuje aj vtedy, ak na zaslaný link kliknete v počítači a nie v mobile.

Výhodou celej služby je to, že sa do nej nemusíte nijako registrovať, stačí ju len použiť. Nikde nezadávate osobné údaje, čo je nevídané. Služba je pre klientov bánk zúčastnených v systéme payme zadarmo, za jej použitie sa nič neplatí. Je rýchla a pohodlná.

Payme v Tatra banke

My sme sa s otázkami o tejto služby obrátili na Tatra banku, ktorá obyčajne prichádza s technologickými novinkami ako prvá. Prinášame odpovede na naše otázky.

Q: Aký je dôvod toho, že sa Tatra banka prihlásila k systému Payme?
A: Veríme, že klientom zjednoduší zadávanie platieb a tým prinesie vyšší komfort a ušetrí ich čas. Službu považujeme za klientsky veľmi atraktívnu, keďže klienti budú mať možnosť využiť službu aj mimo bankových aplikácií a vyhnú sa prepisovaniu dlhého IBAN čísla.

Q: Nakoľko je tento systém bezpečný, keď sú to toho zapojené četovacie aplikácie?
A: Platobný príkaz vytvorený prostredníctvom platobného odkazu je pri platbe autorizovaný rovnakým spôsobom, ako bežný platobný príkaz zadaný v mobilnom bankovníctve. Službu Payme považujeme za bezpečnú.

Q: Z istého pohľadu je to konkurencia voči službe VIAMO. Tá zostane naďalej v prevádzke?
A: VIAMO slúži primárne na rýchle platby na telefónne číslo. Payme preto vnímame ako komplementárnu službu, nie ako konkurenčnú.

Viac o systéme Payme

Slovenská sporiteľňa spúšťa digitálnu novinku Payme: Za kávu či obed zaplatíte aj pomocou správy v čete

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.