Toto je častá požiadavka, hlavne ak vytvárate videá. Vtedy si potrebujete tak trochu pomôcť prebratím iných videí a pri krátkych úsekoch to nemusí vadiť.

Otázka je, ako to vlastne urobiť čo najefektívnejšie. Existuje na to veľa nástrojov, my vám ukážeme jeden skutočne komplexný. Je to program HD Video Converter Factory Pro a jeho účelom je stiahnuť videá z webovej stránky a konvertovať ich. Okrem toho dokáže aj nahrávať dianie na obrazovke (obraz aj zvuk), tiež môžete vytvoriť animovaný GIF obrázok či využiť šikovné utility.

Konverzia videa

Toto je hlavné zameranie programu a pri konverzii videa máte viaceré možnosti. Do výsledného videa môžete pridať vodoznak, titulky, efekty, ale hlavne si ho môžete prispôsobiť pre konkrétne zariadenia ako sú telefóny iPhone, Samsung, Huawei a pod. Video sa takto prispôsobí na konkrétnu veľkosť displeja. Program celkovo podporuje viac ako 500 rôznych formátov a zariadení.

HD Video Converter Factory Pro

K dispozícii sú aj rôzne detaily ako použitý kodek obrazu (vrátane H.265) a zvuku, zmena rozlíšenia a pod. Do výsledného videa si tiež môžete prevziať len malú časť z originálu, obraz otočiť o 90° či zrkadliť horizontálne alebo vertikálne. Medzi ďalšie možnosti patrí vybratie len časti pôvodnej scény (Crop) a efekty ako monochromatický obraz, rozmazanie, doostrenie a pod. Na konverzii sa podieľa aj hardvérová akcelerácia s využitím technológie NVIDIA alebo Intel. Program si poradí aj s videom v 8K rozlíšení a video v nízkom SD rozlíšení dokáže prepočítať do vyššieho HD rozlíšenia.

HD Video Converter Factory Pro pri konverzii videa

HD Video Converter Factory Pro pri konverzii videa

Tiež môžete spojiť dve alebo viac rôznych videí do jedného výsledného.

Stiahnutie videí

Videá je tiež možné sťahovať z rozličných serverov, asi najčastejšie to bude YouTube. Pritom si link na želené video uschováte do schránky a prenesiete do políčka pre zadanie adresy videa. Následne sa tento link analyzuje a zistia sa parametre videa. V prípade, že je v rozlíšení 4K, dá sa stiahnuť aj v tomto rozlíšení. Preferovaným formátom pre stiahnutie je WEBM, s ktorým si však niektoré video editovacie programy nevedia poradiť. Je tu aj voľba s formátom MP4, to však len do rozlíšenia 19020 × 1080.

HD Video Converter Factory Pro po analýze sťahovaného videa

HD Video Converter Factory Pro po analýze sťahovaného videa

Následne si len určíte cestu pre stiahnutie videa a celý proces môžete odštartovať. Závisí hlavne na vašej rýchlosti internetového pripojenia, koľko to bude trvať.

Videá sa dajú sťahovať tiež z Vimeo, Facebooku a ďalších 300 stránok.

Nahrávanie obsahu obrazovky

Áno, toto sa môže hodiť pri on-line prezentáciách, ale aj pri tvorbe videa. Niekedy totiž potrebujete ukázať, ako sa niektoré procesy robia. Pri nahrávaní obsahu obrazovky sa môžete rozhodnúť medzi celou plochou alebo je to len jej vybraná časť. Okrem obrazu môžete zaznamenávať aj systémové audio alebo aj zvuky zachytené mikrofónom.

Ak sa rozhodnete pre časť obrazovky, určujete myšou obdĺžnik na displeji, ktorý sa bude nahrávať. Súčasne vidíte rozmery obdĺžnika (nedajú sa neskôr meniť po štarte záznamu) a tiež dobu doterajšieho záznamu. Na výslednom zábere vidieť aj pohyby myšou po vybranej časti. Video sa nahrá do formátu MP4 s frekvenciou 25 záberov za sekundu. Ukončenie nahrávania sa realizuje skratkou Ctrl-F1 alebo myšou.

Vytvorenie obrázku v GIF formáte

GIF obrázok môžete vytvoriť buď z videa alebo z fotografií. V prípade tvorby GIFu z videa si ho vyberiete, následne určíte, aká časť sa má konvertovať, v akom rozlíšení to bude a proces spustíte.

Tvorba GIF súboru z videa

Tvorba GIF súboru z videa

Ak sa rozhodnete pre GIF formát z fotografií, potom si ich vyberiete, určíte, aké je oneskorenie medzi jednotlivými zábermi a spustíte proces tvorby GIFu.

Tvorba GIFu z fotiek

Tvorba GIFu z fotiek

Upozorňujeme, že proces tvorby GIF formátu celkom trvá, s tým počítajte. Bude to niekoľko minút v lepšom prípade ale celý proces tvorby GIFu sa dá zastaviť.

Skrinka s nástrojmi

Toolbox obsahuje šikovné možnosti. Napr. z fotiek si vytvoríte video, môžete si tiež vytvoriť unikátne zvonenie pre smartfón, prevziať z videa len titulky alebo z viacerých videí vytvoriť jedno výsledné s tým, že si vyberáte šablónu, ako majú byť videá usporiadané.

Video zložené z viacerých videí na jednej ploche

Video zložené z viacerých videí na jednej ploche

Ako je to s používaním programu?

Program HD Video Converter Factory Pro kúpite na rok za 29,95 eur. Aktuálne platí Halloween akcia na časovo neobmedzenú verziu so zľavou 50 % plus darček DVD Ripper Pro. Tento balík teraz stojí 34,95 eur. Ak chcete program využívať na viacerých zariadeniach, je tu pre vás rodinné balenie za 59,95 eur. Vtedy môžete program legálne používať na troch rôznych zariadeniach a to bez časového obmedzenia. Časovo neobmedzené verzie obsahujú aj podporu pre nasledovné upgrady tohto programu. Pri prechode na iný počítač treba program zo staršieho počítača odregistrovať a zaregistrovať na novom, licencia je teda plávajúca.

HD Video  Converter Factory Pro sa dá bezplatne vyskúšať, pričom platia isté obmedzenia. Napr. pri konverzii sa pracuje len s 5 minútovou dĺžkou videa, stiahnuť môžete len 5 videí napr. z YouTube, vytvorený GIF má v sebe vodoznak a rýchlosť konverzie a sťahovania videa je umelo znížená. Na tieto obmedzenia ste upozornení ale program sa stále dá dobre použiť a vyskúšať. Detaily obmedzenia trial verzie uvádzame nižšie.

Limitácie tiral verzie HD Video Converter Factory Pro

Limitácie trial verzie HD Video Converter Factory Pro

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.