Služby typu VPN predstavujú užitočný nástroj, pomocou ktorého si môžete zvýšiť bezpečnosť pri surfovaní internetom. Platí to najmä pri používaní verejne dostupných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch či na letiskách. Dvojnásobne, ak je Wi-Fi sieť dostupná pre každého a nevyžaduje pripojenie pomocou hesla. V tomto článku vám preto poradíme, ako používať VPN služby v smartfónoch.

Smartfóny sú zariadenia, pomocou ktorých sa dnes pripájate do internetu pravdepodobne najčastejšie. Hlavne počas cestovania. VPN služby možno rozdeliť do dvoch segmentov. Prvým segmentom sú služby, ktoré vyžadujú, aby ste si manuálne nastavili server, na ktorý sa pripájate a definovali aj ďalšie parametre. Ak vám poskytuje prístup do firemnej siete váš zamestnávateľ, je veľmi pravdepodobné, že VPN si budete nastavovať práve takýmto spôsobom.

Druhý segment sú služby, ktoré sú dostupné vo forme aplikácií. Tie si stiahnete do smartfónu a aplikácie sa následne postarajú o všetko potrebné nastavovanie. Je to výhoda, nemusíte nič manuálne upravovať. Iba spustíte aplikáciu, zvolíte pripojenie cez VPN a prípadne si zadefinujete, ku ktorému VPN serveru sa chcete pripojiť.

Ako začať?

Pokiaľ chcete začať používať VPN pripojenie v smartfóne, v prvom kroku si musíte vybrať službu, ktorú budete pre tento účel používať. Na trhu je veľa rôznych služieb, mnohé z nich sú platené. Niektoré sú dostupné zadarmo, resp. ponúkajú v bezplatnej verzii aspoň čiastočnú funkcionalitu. Treba si však dať pozor na to, že niektoré služby môžu v rámci bezplatného používania zbierať používateľské dáta a tie následne anonymne používať pre ďalšie účely. Oplatí sa preto preštudovať podmienky používania alebo si túto informáciu preveriť na internete.

Pri výbere VPN služby sa budete rozhodovať aj na základe operačného systému vášho smartfónu. V prípade Androidu a iOS nebudete mať s výberom problém, avšak používatelia platformy Windows 10 Mobile si budú vyberať z menšieho počtu služieb. V prípade tejto platformy si budete musieť manuálne nastaviť parametre VPN pripojenia a to aj napriek tomu, že vo Windows Obchode nájdete niekoľko aplikácií. Tie samé o sebe nič nedokážu, avšak môžu vám pomôcť s nastavovaním.

Prečo VPN?

VPN služby vytvoria „tunel“ medzi vašim počítačom a servermi, ku ktorým sa pripájate pri surfovaní internetom. Inak povedané, ak si napr. chcete pozrieť emailovú schránku, dáta budú prechádzať cez VPN server. V praxi to znamená, že vaša emailová schránka si bude myslieť, že sa pripájate z krajiny, kde sa nachádza VPN server, ktorý používate. Toto je výhodou, ak potrebujete pristupovať k obsahu, ktorý je dostupný iba v určitých krajinách.

Netflix však mnohé VPN služby dokáže blokovať, ale iné video služby vám takýto prístup povolia. Takisto, ak ste napr. v Číne, môžete zatiaľ vďaka VPN službám pristupovať ku Google službám, ktoré v tejto krajine nie sú inak dostupné.

VPN služby ochránia vaše súkromie a môžu sprístupniť aj služby, ktoré nie sú dostupné vo vašej krajine

Z praktického hľadiska je väčším prínosom práve šifrovanie dát a ich lepšia ochrana. Ak by niekto odpočúval verejnú Wi-Fi sieť, ktorú práve používate, tak v prípade použitia VPN služby by nedokázal použiť dáta, ktoré by mohol získať počas odpočúvania. Aj preto sa oplatí VPN služby používať počas cestovania a to aj v prípade, že ich inak nepoužívate. Vo všeobecnosti platí, že vďaka VPN službám si môžete lepšie chrániť súkromie na internete a to aj v prípade, keď surfujete z domu.

To sú výhody. Nevýhoda tohto typu služieb je fakt, že väčšina VPN služieb je platená. Niektoré ponúkajú aj bezplatnú verziu, ktorú sa oplatí používať počas cestovania. Ak však chcete používať VPN služby neustále, plateniu sa asi nevyhnete. Cena mesačného predplatného obvykle začína od 4 eur, ale sem-tam môžete získať aj výhodnejšie predplatné na rok alebo dlhšie obdobie. Ďalšou nevýhodou môžu byť nižšie prenosové rýchlosti v závislosti od VPN servera, ktorý používate.

Ktoré služby?

Ak hľadáte riešenie pre Windows smartfón, VPN Unlimited stojí za vyskúšanie

Ako sme spomenuli, na trhu je dostupných viacero VPN služieb. Tento článok nie je zameraný na ich porovnanie, tomu sa možnože budeme venovať v niektorom z ďalších vydaní. Do pozornosti však dávame tieto služby:

VPN Unlimited – Toto riešenie je dostupné pre iOS, Android a taktiež aj pre Windows 10 Mobile. K dispozícii je 7-dňová bezplatná verzia. Ak máte Windows smartfón a chcete vyskúšať VPN, táto služba je vhodná pre začiatočníkov. Výhodou je, že jej mobilná Windows aplikácia vás krok za krokom prevedie procesom nastavovania parametrov VPN pripojenia.

Windscribe – Výborná služba pre iOS a Android. V bezplatnej verzii však nie je dostupná pre Android, čo je škoda. Ak potrebujete bezplatné riešenie pre počítače s Windows 10, túto VPN službu odporúčame.

Opera Free VPN – Bezplatná VPN služba je zabudovaná v prehliadačoch Opera pre počítače. K dispozícii je aj VPN aplikácia pre iOS a Android. Tá je dostupná úplne zadarmo, umožňuje výber z viacerých serverov. Nevýhodou môže byť, že Opera môže zbierať anonymné dáta z používania VPN služby.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit