Stratený alebo ukradnutý telefón je celkom problém. Je ale šanca, že ho nájdete.

Ako obvykle, je potrebné na to viac faktorov a splnených podmienok. Telefón sa musí pripojiť do internetu. Google je totiž ako Správca zariadenia a vy tak môžete cez stránky My Account Google nájsť svoje zariadenie. Nemusí v ňom byť SIM karta, je však nutné, aby sa pripojilo na nejakú Wi-Fi sieť.

V čase, keď zistíte stratu telefónu, sa treba cez uvedenú stránku prihlásiť do svojho účtu na Googli. Tu budete vidieť všetky vaše zariadenia, aktuálne používané aj tie z minulosti.

Vyberte zariadenie, ktoré ste stratili a môžete ho prezvoniť alebo zistiť jeho polohu. Zariadenie bude zvoniť na najvyššej hlasitosti, aj keď má vypnuté vyzváňanie.

Telefón sa dá na diaľku uzamknúť, odhlásiť sa z neho alebo kompletne vymazať. Je síce možné, že sa telefón uzamkne po čase neaktivity, no niekedy môže byť telefón zámerne držaný s rozsvietenou obrazovkou, aby sa zabránilo uzamknutiu. Preto sa dá na diaľku zamknúť heslom, ktoré zadáte priamo na stránke Google profilu k vášmu smartfónu.

Ak sa vám nedarí nijakým spôsobom lokalizovať smartfón, je tu veľké riziko, že sa dostal do nepovolaných rúk. Spoliehať sa na to, že má vybitú batériu a preto je off-line, nie je dobrý nápad.

Istejšie je nechať na diaľku vymazať obsah smartfónu. To spravíte cez poslednú z dostupných možností.

google my phone

Možno máte v smartfóne nainštalovaný softvér ako napríklad ESET Mobile Security alebo Kaspersky Mobile Antivirus. Vtedy môžete využiť cloudový prístup k smartfónu cez tieto aplikácie.

Prečítajte si aj:

Ako správne nabíjať telefón či smartfón?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.