V šetrení nákladov sa kreativite medze nekladú. V KC Dunaj sa bude diskutovať o tom, ako nízkonákladovo cestovať.

Chcete spoznávať svet a pritom nezruinovať svoju peňaženku? Dá sa nešetriť na zážitkoch a zároveň ušetriť? Chcete vedieť, ako na to? Na tieto otázky bude reagovať zaujímavé prednáška zo série SmartTalk v utorok 11. decembra v KC Dunaj. O tom, ako cestovať bez veľkého zaťaženia rozpočtu bude návštevníkom rozprávať cestovateľ Martin Lipinský. Prezradí tipy a triky ako si výhodne zabezpečiť cestovanie i ubytovanie a pridá aj vlastné zážitky, ktoré nazbieral na potulkách svetom. Po prednáške bude nasledovať diskusia.

Keď sa povie „nízkonákladové cestovanie“, čo si máme pod tým predstaviť?

Pre každého to môže znamenať niečo iné. Ale v princípe ide o to, ako ušetriť peniaze a minúť ich zábavnejším spôsobom. Napríklad na vstupy na atrakcie, alkohol alebo suveníry.

Čo je základné pravidlo, ktoré treba nasledovať, ak si chce človek užiť dovolenku za lacný peniaz?

V šetrení nákladov sa kreativite medze nekladú (úsmev). V zásade platí rovnica, čím pomalšie sa pohybujete, tým je to lacnejšie. Chôdza či bicykel je to najlacnejšie, čo existuje, avšak odporúčam to ľuďom, čo majú množstvo času. My ostatní striehneme na lacné letenky, zháňame ubytko cez couchsurfing, pýtame sa na rady, kde sa dá voľne stanovať, hľadáme zľavy a podobne.

Na čo si treba dávať pozor, aby sa výlet nezmenil na katastrofu?

Kým sú straty len finančné, buďte radi. Zdravie je len jedno. Tu sa ozvú zase jednotlivci, že prečo sa trepať do zabudnutých kútov sveta, veď ma zastrelia, upália alebo zjedia. Takým to nevysvetlím, ostatným to vysvetľovať nemusím. Nedá sa byť pripravený na úplne všetko, ale potom máte super príhodu, keď sa vám z toho podarí vyviaznuť, je z toho super príhoda, keď z toho vyviaznete bez ujmy.

Ako ste sa k cestovaniu s nízkymi nákladmi dostali?

Asi genetika, veď to je klasická povaha Slováka – ušetriť kde sa dá.

Aký je záujem ľudí o takýto spôsob cestovania?

Myslím, že každý rád ušetrí peniaze. Ľudia reagujú, ak vedia, že za rovnakú službu niekto zaplatil tretinovú sumu. Aj oni by následne chceli vedieť, ako na to.

Nízkonákladové cestovanie prináša aj nespočetné množstvo zážitkov. Aké zábavné ste zažili vy?

Ťažko vybrať len jeden, ale najlepšie sú príhody, keď je človek najviac v “sračkách” a nejak sa z toho kreatívne dostane. Z takých situácií spomeniem napríklad pokus o znásilnenie v Gruzínsku, ktorému som sa našťastie ubránil. Alebo, ako som prišiel o všetky peniaze v Albánsku či nepodarený puč v Turecku, ktorý som zažil na vlastnej koži. Z pozitívnych sú na nezaplatenie tie z autostopu. Napríklad to, ako som viackrát prespal u dotyčných, ktorí ma viezli a pohostili aj napriek jazykovej bariére.

Martin Lipinský

momentálne pracuje ako sprievodca. Kedysi ho vystihovalo spojenie nízkonákladový extrémista. Prešiel stopom už vyše 30-tisíc kilometrov a navštívil 60 krajín sveta. “Stopol som už všetky sociálne skupiny od kňazov a robotníkov cez kamionistov až po manažérov a športovcov. Mapoval som ulice v Google street car. Stanoval som na benzínke, ale aj pred kostolom. Raz som spal v mešite, ale iba chvíľu. Pýtajú sa ma, či sa nebojím, že si na cestách ublížim. Štyri stehy na ruke som si spôsobil doma v kúpeľni,” hovorí Martin.

Kedy: 11. 12. 2018(utorok)

Štart: 19:00 hod.

Lístky: bit.ly/AkoNizkonakladovoCestovat

Značky: