Otázka čitateľa: Rada by som sa opýtala, či je možné obnovovať vymazané dáta v mobilných telefónoch. Mám Samsung Galaxy J5, ktorý je stále ešte v záruke, pričom som omylom niečo potvrdila a vymazali sa mi aj fotky aj videá. Je ešte nejaká šanca vrátiť ich späť?

Na vašom telefóne môžu byť fotky, videá a iné dáta uložené v základe na dvoch rozdielnych úložiskách. Tým prvým je interná pamäť, ktorú reprezentuje NAND flash čip osadený napevno na základnej doske smartfónu, tým druhým je doplnková pamäťová karta typu microSD (takisto obsahuje NAND flash čip, avšak obvykle značne pomalší). Tú si môžete dokúpiť a do telefónu dodatočne zasunúť pre zvýšenie dostupnej úložnej kapacity.

Ak sa vymazané dáta nachádzali na microSD karte, dá sa to považovať za šťastie v nešťastí. Kartu treba z telefónu okamžite vybrať, nič na ňu už nezapisovať a vložiť ju pomocou adaptéra z microSD na SD do čítačky kariet notebooku či desktopu (ak ste adaptér nedostali spolu s kartou, dá sa kúpiť zhruba za 1 euro). Karta sa na počítači otvorí tak ako USB kľúč, pričom jej bude priradené písmeno jednotky.

Následne si stačí na počítač nainštalovať nejaký program na obnovu dát, a fotky a videá si obnoviť. Plne bude stačiť aj bezplatná Recuva, ktorú stačí nainštalovať, zadať, že chcete obnoviť dáta z konkrétnej jednotky (písmeno priradené karte, čo bude napríklad „D:“) a spustiť skenovanie. Po pár minútach potrebné súbory nájdete a budete si ich môcť uložiť na počítač.

Pamätajte, že na kartu nikdy nič nezapisujte skôr, ako si z nej obnovíte všetko to, čo potrebujete. Zapísaním nových dát si totiž tie zmazané (ale stále neviditeľne prítomné) dáta môžete nevedomky prepísať a navždy o ne prísť. Systém totiž dané miesto považuje za prázdne.

Nástroj Recuva je možné použiť na obnovu z microSD kariet

V prípade, že dáta sa nachádzali na internej pamäti telefónu, situácia je značne horšia. Nejde o to, že by bola táto pamäť nejaká iná. Z interného flash čipu telefónu sa dáta obnovujú rovnako ľahko, ako z pamäťovej karty, SSD či pevného disku. Problémom je, že Android v základe funguje pre používateľa s veľmi obmedzenými právami a aplikáciám na obnovu dát (alebo iným) tak neumožní dostatočný prístup k obsahu a uloženým dátam. Príčinou tohto stavu nie je to, že by sa výrobcovia snažili obnove dát zabrániť, ale snaha robiť zariadenia čo najodolnejšie voči útokom škodlivého softvéru, akými sú napríklad vírusy, trójske kone či ransomvér. Niektorým typom súborov toto obmedzenie obvykle neprekáža a obnoviť sa dajú aj tak, pri iných ide o neriešiteľnú situáciu, pri ktorej vám takto obmedzený prístup obnovenie skrátka neumožní.

K súborom, ktoré sa obvykle dajú obnoviť aj na takto limitovanom zariadení patria hlavne fotografie. Obvyklý postup je použitie aplikácie, ktorá je na zariadení už nainštalovaná a má teda k jej obsahu aký-taký prístup. Medzi najpopulárnejšie programy tohto typu patrí DiskDigger Photo Recovery, ktorý sa dá stiahnuť v Obchode Play, pričom je celkom zdarma. Problémom pravdaže je, že jeho dodatočným nainštalovaním si niektoré zmazané dáta môžete nechcene prepísať. Nanešťastie, ak ste si zmazali množstvo fotografií, šanca na prepis nejakých je takmer nulová, pretože aplikácia má len 2,5 MB.

Ak sa fotky rozhodnete obnoviť touto cestou, program po nainštalovaní spustite a ťuknite na tlačidlo „Start basic photo scan“. Skenovanie bude trvať pár desiatok sekúnd až minút, pričom sa vám obvykle zobrazí veľké množstvo súborov. Aby ste sa nimi nemuseli všetkými prehrabávať, môžete kliknúť na ikonku ozubeného kolieska a zadať rozpätie dátumov, v ktorých viete, že ste fotky odfotili. Následne stačí vybrať tie ktoré vám chýbajú a ťuknutím na tri bodky a možnosť „Recover this file“ ich obnoviť po jednej, alebo označiť viacero naraz a stlačiť tlačidlo Recover.

Je dôležité, aby ste fotky neukladali späť na zariadenie. Ak v ňom máte pamäťovú kartu, uložte ich tam. Alternatívou je nahratie fotiek na Google Disk alebo iné cloudové úložisko, prípadne ich poslanie e-mailom či cez komunikačný program Skype, čo vám program všetko ponúkne. Až v momente, ako si obnovíte všetko čo potrebujete, začnite na telefón znovu dáta ukladať.

Aplikácia DiskDigger pre Android na záchranu zmazaných fotografií

Ak potrebujete obnoviť iné dáta, ako napríklad videá, SMS či kontakty, je už potrebný trošku pokročilejší postup, konkrétne prostredníctvom vývojárskeho režimu pripojenia smartfónu k počítaču. Ten sa od bežného pripojenia mierne líši, pričom poskytne aplikáciám viac voľnosti, vďaka čomu môžu obnoviť omnoho viac dát. Na telefóne však takýto režim komunikácie musíte najprv povoliť.

Urobíte to tak, že otvoríte Nastavenia a v sekcii venovanej Informáciám o zariadení otvoríte časť s informáciami o softvéri. Tu začnite rýchlo ťukať prstom na číslo zostavy, pričom po siedmom ťuknutí sa aktivujú vývojárske nastavenia telefónu. Vráťte sa následne späť do Nastavenia, otvorte novú sekciu pre vývojárov a zapnite ladenie zariadenia cez USB (tento režim po skončení obnovovania dát zas vypnite). Následne si na počítač nainštalujte špecializovaný program, ktorý cez tento režim dokáže dáta obnovovať. Prakticky všetky aplikácie tohto typu sú platené. Medzi tie, ktoré sa dajú odporučiť patrí jednoznačne program Dr.fone toolkit, ktorý si tlačidlom „Try it free“ môžete stiahnuť zadarmo.

Program po nainštalovaní spustite, otvorte sekciu Data Recovery, pripojte telefón a preskenujte si s ním vnútornú pamäť telefónu. Môžete pritom zaškrtnúť len tie typy súborov, ktoré naozaj hľadáte, aby ste proces urýchlili. Už počas skenovania budete vidieť, ako sa súbory objavujú zatriedené do rôznych kategórií. Až v momente ako uvidíte, že potrebné dáta program naozaj našiel, si licenciu v prípade záujmu zakúpte (45 eur) a dáta obnovte. Vyhnete sa tak zbytočnému plateniu v prípade, že program dáta nenájde.

Program Dr.fone, umožňuje obnovu dát cez vývojársky režim prepojenia

Ak program vaše dáta nenájde, zostáva už len možnosť prevzatia plných práv Superusera. Tento proces sa bežne označuje ako tzv. root zariadenia, pričom pre začiatočníka môže ísť o veľmi komplikovanú záležitosť, s mnohými rizikami (jedným z nich je potenciálna strata záruky či možnosť znefunkčnenia zariadenia). Pri správnom postupe a obozretnosti však nejde o nič nezvládnuteľné aj pre menej skúseného používateľa, pričom pomoc ponúka aj spomenutý dr.fone toolkit, ktorý celý proces vykoná automaticky na požiadanie. S plnými administrátorskými právami už následná obnova obvykle nie je žiadny problém, pričom ju zvládnu aj lacnejšie programy, ako napríklad Undeleter Recover Files & Data v cene 5 eur.

Ak sú stratené dáta mimoriadne cenné, do úvahy prichádza pravdaže aj profesionálna záchrana špecializovaným strediskom (firmy obvykle umožňujú zariadenia poslať aj poštou). Kalkulácia je obvykle zadarmo a až následne sa rozhodnete, či vám dáta za obnovu stoja alebo nie.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.