Katastrofy a nešťastie rôzneho charakteru je živná pôda ľudí so zanedbateľným množstvom morálky.

Bolo otázkou času kedy podvodníci zareagujú na zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Podľa magazínu Bleeping Computer už majú pripravené falošné zbierky vydávajúce sa za najlepšie úmysly pripravené prijať finančné dary cez PayPal. Zneužitý je aj Twitter. Pozor aj na rôzne kryptomenové účty. Nateraz použite radšej bežné transakcie.

Zdroj: Bleeping Computer
Podvodné konto Turkey Relief na Twitteri

Funguje je to formou odkazovania sa na legitímne organizácie, napríklad spravodajské agentúry, avšak darcovské príspevky sú použité na „inú vec“, než si darujúci myslel. Darovaný sa rozhodne o akú vec ide a na čo ich použije, ako obvykle.

Zaujímavé na tom je, že sám zakladateľ pridal do zbierky vlastných 500 USD. Bežnou praktikou je ukazovanie stránky, na ktorých sa robia zbierky, aj s legitímnym odkazom na PayPal.com.

Postupne sa darí falošné účty na Twitteri blokovať, aj samotný PayPal upozorňuje na to, aby ľudia využili radšej stránky oficiálnych organizácií. Zákernosť oproti bežným podvodom je v tom, že sa tieto zbierky dejú na legitímnych platformách. Takto utrpí dôveryhodnosť PayPalu samotného, prípadne iných organizácií. Založiť si zbierku môže každý, no je tu otázka viery či overenia tých najlepších úmyslov zakladateľa zbierky.

Ľudia znalí problematiky upozornili aj na to, že v Turecku PayPal od roku 2016 neposkytuje platobný styk. Aj toto bude znakom toho, že ide o podvod. Naproti tomu sú tu ale účty platformy Venmo, ktoré tiež deklarujú pomoc pri katastrofe a zbierajú peniaze.

Nedá sa ale overiť, či ide o pravé účty alebo podvod. Jedným z takých je napríklad účet patriaci UC Berkeley’s Turkish Student Association. Keďže sa ťažko overuje legitímnosť a dobrý charakter, je skutočne najlepším riešením použiť overené účty zavedených organizácií so svetovou pôsobnosťou.

Overené účty finančných zbierok

Jedným zo spôsobov, ako sa zapojiť do finančnej zbierky, je urobiť do cez účty týchto organizácií. Kliknutím na tieto odkazy sa dostanete priamo na ich stránky s informáciami o účtoch a ďalších detailoch.

Slovenská katolícka charita

Človek v ohrození

Magna

SMS v tvare MAGNA na číslo 836.
Vašich 10 € smeruje v 100% výške na pomoc pre Sýriu a Turecko, ako sa uvádza priamo na stránke Magna.org. SMS môžete poslať cez všetkých operátorov. Po odoslaní dostanete potvrdzujúcu správu. Informácie o darcovských SMS uvádzajú na svojich stránkach O2, Orange aj 4ka. Službu podporuje aj Telekom.

Zdroj: Bleeping Computer, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.