Na tlačovej konferencii na Ministerstve zdravotníctva sa hovorilo, že použitie aplikácie GreenPass od Slovensko IT je jednoduché. Myslíme si, že to úplne triviálne nie je a dostať sa k tomu, aby ste nakoniec mali v mobile QR kód ako tzv. Digitálny COVID preukaz EÚ potrvá tak pol hodinku.

Bude dobre, ak budete mať so sebou okrem nevyhnutného telefónu a internetu aj notebook. Výsledkom bude QR kód, ktorý môžete byť zobrazený aj s ďalšími vašimi údajmi a to v slovenčine alebo v angličtine.

Na tlačovej konferencii boli zástupcovia Ministerstva zdravotníctva, NCZI a MIRRI. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Na tlačovej konferencii boli zástupcovia Ministerstva zdravotníctva, NCZI a MIRRI. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ako nám povedal šéf Slovensko IT, Pavol Miroššay nie je správne, keď si ľudia inštalujú rôzne aplikácie od tretích strán na zobrazenie QR kódu, lebo nemáte istotu, kde presne vaše údaje skončia. V prípade GreenPassu je štát garanciou tohto, že sa nebudú nijako zneužívať. Pravdou je, že toľko overovaní ako pri generovaní QR kódu hocikde nezažijete.

Šéf NCZI nám ďalej povedal, že do stredy vydali asi 3,9 milióna certifikátov a poslali ich na adresu ľudí, ktorých vedeli stotožniť – napr. požiadali o predbežné vydanie certifikátu. Stále ale ostáva skupina ľudí, ktorým certifikát v PDF podobe neprišiel, ale majú COVID Pass (po očkovaní alebo po testoch). To je podstatný údaj, ktorý budete ďalej potrebovať, ak chcete QR kód uľahčujúci vaše cestovanie v mobile mať.

Postup krok po kroku

Ako prvé potrebujete nainštalovať aplikáciu GreenPass do mobilného telefónu. Tá existuje pre iOS a Android, k dispozícii je už aj v Huawei AppGallery.

Google Play
App Store

Táto aplikácia je blokovaná voči priamej realizácii snímok obrazovky, preto sme tieto obrazovky pri našom teste fotili. Po nainštalovaní ju spustíte a hneď vás prevedie základnými funkciami.

Základné funkcie aplikácie GreenPass

Nasleduje vytvorenie prístupového PINu. Ten musí obsahovať 5 číslic a v ďalšom kroku ho potvrdzujete. Ak máte na telefóne snímač odtlačku prsta, dá sa použiť na prístup do aplikácie aj ten. Je to rýchlejšie ako zadávanie PIN kódu.

Po prvom štarte aplikácie GreenPass nemáte v nej načítané žiadne certifikáty a tie budete musieť teraz načítať. Situácia sa odlišuje pre prípad, keď vám certifikát NCZI už poslalo alebo ešte nie. Uvažujem najprv prípad, že PDF dokument s certifikátom vám ešte neprišiel, a teda sa k nemu budete musieť nejako dostať.

Získanie PDF dokumentu s certifikátom

V tejto chvíli bude dobre, ak prejdete na notebook, kde si spustíte stránku korona.gov.sk. Tu pribudla nová položka označená ako Získať Digitálny COVID preukaz EÚ. Pod touto položkou sa skrýva celý strom funkcií.

Nová funkcia na kortona.gov.sk označená ako Získať Digitálny COVID preukaz EÚ

Nová funkcia na kortona.gov.sk označená ako Získať Digitálny COVID preukaz EÚ

Z množstva funkcií teraz potrebujeme Získať digitálny preukaz, čo dosiahneme po rozkliknutí základnej voľby.

Získať digitálny preukaz

Aby ste mohli pokračovať, musíte vedieť, pod akým telefónnym číslom vás NCZI vedie (teda čo ste zadali pri očkovaní/testovaní), ďalej v mailoch alebo v SMS správe si nájdete svoj COVID-19-PASS, ktorý vám NCZI pridelilo vtedy, keď ste sa zúčastnili očkovania. Je to rovnaký údaj, aký vám poslali aj vtedy, ak ste boli čo len raz na Ag alebo PCR testovaní a dostali výsledok. Posledný údaj je rok narodenia, čo určite viete.

Tieto údaje zadávate do prihlasovacieho formuláru. Ak neviete telefónne číslo alebo COVID-19-PASS, musíte zavolať na Call centrum. Už sa tam dá dovolať, podľa našich skúseností čakáte tak 10 minút na spojenie a operátori sú celkom ochotní.

Prihlásenie do Digitálneho COVID preukazu EÚ

Prihlásenie do Digitálneho COVID preukazu EÚ

Nasleduje viacero autorizácií, NCZI si ešte raz overí vaše telefónne číslo a neskôr aj váš mail. Začíname číslom mobilu, na ktorý vám príde 6-miestny overovací kód.

Overenie telefónneho čísla

Teraz sa v rámci portálu korona.gov.sk dostávame k možnosti Získania digitálneho preukazu.

Výber položky Získať digitálny preukaz

Ako bolo už spomenuté, NCZI si ešte overí mailovú adresu, na ktorú bude posielať informácie. Mohli ste byť totiž vedený pod rozličnými adresami a treba v tom urobiť poriadok. NCZI to označuje ako „čistenie databáz“. Pravda je taká, že údaje o vás sa zbierajú z viacerých databáz, čo je častým zdrojom problémov.

Zadanie mailovej adresy, na ktorú prídu najprv overovacie údaje a potom aj vytúžený preukaz

Sme v závere prvej časti, teda si môžete stiahnuť v PDF formáte svoj preukaz, alebo nechať zaslať ho na mailovú adresu. Ak ste očkovaní dva krát, dostanete dve potvrdenia. NCZI ich eviduje ako samostatné akcie v rámci boja s koronavírusom.

Tu si môžete stiahnuť PDF dokument alebo si ho nechať poslať na mail

OK potvrdenie teda máme u seba a môžete pokračovať ďalej.

V tomto bode začínate, pokiaľ vám NCZI už predtým zaslalo PDF dokumenty s certifikátmi. To je ten najjednoiduchší prípad. 

Pridanie Digitálneho COVID preukazu EÚ

Vrátime sa teda späť k mobilu a aplikácii GreenPass. Chceme do nej pridať certifikát. Môžete tak urobiť najjednoduchšie skenovaním z papiera alebo z displeja z PDF dokumentu s certifikátom. Rovnako si ho môžete stiahnuť zadaním prístupového kódu, čo je spôsob, ak vám žiadne potvrdenie NCZI zatiaľ neposlalo. Budeme sa mu venovať o chvíľu.

Zostaňme teraz v tom, že PDFko s certifikátom máte buď v rukách alebo na displeji notebooku. My sme použili fyzickú tlač PDF dokumentu, predsa je to len papierové potvrdenie nezávislé od elektriny a pomôže vám napr. pri poruche alebo strate telefónu. Na skenovanie kódu budete musieť ešte túto funkciu pre aplikáciu GreenPass povoliť.

Ak máte problém s načítaním QR kódu, v manu aplikácie je možnosť nahlásiť problém. Údajne sa to stáva na niektorých Android telefónoch.

Po úspešnom naskenovaní sa dostávate k tomu, že Digitálny COVID preukaz EÚ je rozpoznaný a môžete si ho uložiť do mobilu tak, aby ste ho mohli kedykoľvek použiť aj bez potreby internetu. Je tu ešte overenie zadaním rodného čísla.

Digitálny COVID preukaz EÚ bol rozpoznaný

A sme v závere. Všetko je prichystané na váš prechod cez hranice, ktorý sa však aj tak neodporúča a mali by ste toto leto radšej zostať doma.

Digitálny COVID preukaz EÚ je v mobile

Zostáva ešte vysvetliť voľba, keď nebudete certifikát skenovať ale chcete či musíte si preukaz stiahnuť. Na to potrebujete overiť si totožnosť a potrebujete Prístupový kód. Ten samozrejme nemáte a musíte si ho vytvoriť.

Pozor na prístupový kód

Opäť je tu presun od smartfónu k notebooku a na stránku korona.gov.sk. Kód získate v sekcii Získať Digitálny COVID prekaz EÚ. Prejdete vyššie definovaným spôsobom so zadaním telefónneho čísla, COVID-19 Passu a roku narodenia a tiež je tu overenie mobilného čísla. Teraz sa presuniete k položke Prístupový kód k mobilnej aplikácií GreenPass. Sem zadáte želaný prístupový kód, ktorý má obsahovať jedno veľké písmeno, jedno malé písmeno, dve čísla a jeden špeciálny znak. NCZI vyslovene uvádza, že príkladom špeciálneho znaku je aj „+“, ale nie je to pravda. Kód s týmto znakom systém zamietne. Po zadaní prístupového kódu sa opäť dostávate k možnosti uloženia preukazu do mobilu.

Vytvorenie prístupového kódu na korona.gov.sk

Doplnkové informácie

Ešte pár praktických poznámok. Nemôžete čakať, že ak sa dnes pôjdete očkovať, ešte v ten istý deň budete mať aj Digitálny COVID preukaz EÚ v mobile. Procesy trvajú deň až dva, pokým všetky prebehnú. Ak odmietate očkovanie, ale budete sa spoliehať na testovanie pri návštevách a návrate zo zahraničia, je na stránke korona.gov.sk možnosť automatického zasielania certifikátov na uvedenú adresu. To by mala byť v týchto prípadoch najjednoduchšia voľba.

Okrem tejto aplikácie Slovensko IT vyvinulo aj aplikáciu na čítanie takto zobrazených kódov. Tú budú používať kontrolné zložky a vy ako občan sa k nej nedostanete. Bežný spôsob načítanie QR kódu z aplikácie GrennPass vám nepovie nič, je to len zhluk písmen a číslic.

Aktualizácie článku

Aktualizácia 1 (1.7.2021) : Za 24 hodín od vydania aplikácie si ju stiahlo pre operačný systém Android viac ako 50 používateľov. Apple počet stiahnutí zatiaľ nezverejnil. NCZI aj Slovensko IT riešia hlavne problém ako zjednodušiť proces získania prístupového kódu na stiahnutie preukazov. Súhlasíme, že je to pre bežných používateľov dosť komplikovaný proces.

Aktualizácia 2 (2.7. 2021):  NCZI od piatku posiela ľuďom mail aj s vygenerovaným prístupovým kódom k aplikácii GreenPass. Zároveň je tu aj link na stiahnutie tejto aplikácie z aplikačných obchodov Apple a Google. Problematicky sa totiž táto aplikácia v týchto obchodoch hľadá. Podľa vyjadrenia NCZI pre TOUCHIT boli tieto maily zaslané ľuďom, ktorí požiadali o predbežný certifikát. Má im pomôcť zorientovať sa pri inštalácii aplikácie a tiež pri stiahnutí certifikátov v prípade, že tak ešte neurobili. Toto výrazne urýchli vytvorenie Digitálneho COVID preukazu EU.

Celý proces s QR kódmi môže vyriešiť aj vaša zdravotná poisťovňa. Podľa dohody ak má zdravotná poisťovňa informáciu o vašom očkovaní, potom ho zobrazí vo svojej mobilnej aplikácii. K 1. 7.2021 toto mala vyriešená len Všeobecná zdravotná poisťovňa. Na poisťovňu Dôvera a UNION ešte čakáme.

Aktualizácia 3 (2.7. 2021): Používatelia so smartfónmi s operačným systémom Android 7.0 sa sťažujú na nesprávne fungovanie aplikácie GreenPass. Vyskúšali sme to aj my v redakcii a mali sme totožné problémy – nefunguje skenovanie QR kódu a aplikácia neponúkne COVID preukazy EÚ na stiahnutie ani pri použití druhej metódy ich získania. Na iných zariadeniach to pritom funguje korektne.

Aktualizácia 4 (2.7. 2021): Stanovisko Slovensko IT: „Slovensko IT sa snaží neustále vylepšovať aplikáciu GreenPass. Evidovali sme predmetnú nedostupnosť pre užívateľov telefónov s Android verziou 6 a 7. V priebehu dnešného dňa (2.7.2021) bola sprístupnená oprava, ktorá umožňuje správnu funkčnosť aplikácie na Androide s verziou 6 a 7. Naďalej občanom neodporúčame používať neoficiálne aplikácie tretích strán, nakoľko osobné údaje používateľov môžu byť využité aj na iné účely.

Aktualizácia 5 (10.7. 2021): COVID preukaz EÚ je už k dispozícii aj priamo v aplikácii Union zdravotná poisťovňa vo verzii pre Android. Čoskoro pribudne aj vo verzii pre iPhone.

Aktualizácia 6 (26.7. 2021): GreenPass je k dispozícii v obchode Huawei AppGallery.

Tak čo poviete? Jednoduché a či nie? Pre tých, ktorí od NCZI dostali PDF s certifikátom automaticky je to skutočne dosť jednoduché. Aj ďalšie možnosti sa dajú prejsť, ale musíte mať na to viac času a aj pokoja.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.