Problém mali zariadenia s verziou Android 7.0 alebo staršou.

Aktualizácia: Do redakcie sme dostali stanovisko Slovensko IT, a.s., ktorá túto aplikáciu vyvíja. Uvádzame ho v plnom znení:

Slovensko IT sa snaží neustále vylepšovať aplikáciu GreenPass. Evidovali sme predmetnú nedostupnosť pre užívateľov telefónov s Android verziou 6 a 7. V priebehu dnešného dňa (2.7.2021) bola sprístupnená oprava, ktorá umožňuje správnu funkčnosť aplikácie na Androide s verziou 6 a 7. Naďalej občanom neodporúčame používať neoficiálne aplikácie tretích strán, nakoľko osobné údaje používateľov môžu byť využité aj na iné účely.

Pokiaľ teda máte problém s funkcionalitou aplikácie, skontrolujte si, či máte nainštalovanú najnovšiu verziu z obchodu Google PlayMôžeme potvrdiť, že po aktualizácii na verziu 1.0.1.3.12 funguje GreenPass korektne aj so zariadeniami s Androidom 6.0 a 7.0.

Pôvodný článok:

GreenPass je oficiálna aplikácia Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Národného centra zdravotníckych informácií a Úradu verejného zdravotníctva SR. Môžete si ju stiahnuť z obchodu App Store a Google Play.

Aplikácia slúži na uloženie digitálneho COVID preukazu EÚ, ktorý následne môžete nosiť so sebou v telefóne a na požiadanie ho v prípade potreby ukázať. Postup, ako si uložiť váš COVID preukaz do aplikácie GreenPass, sme podrobne popísali v samostatnom článku, TU.

GreenPass nefungoval korektne na Androide 7.0

Naši čitatelia nás však upozornili na nesprávnu funkčnosť aplikácie v kombinácii so smartfónmi s operačným systémom Android 7.0. Na tento problém sa sťažujú aj ostatní používatelia tejto aplikácie v recenziách v obchode Google Play. Problém spočíva v nefunkčnom skenovaní QR kódu COVID preukazu EÚ, čo môže byť teoreticky dané chýbajúcimi modulmi na skenovanie QR kódov v staršej verzii systému Android.

GreenPass sme v kombinácii s Androidom 7.0 vyskúšali aj my. Aplikácia sa pri skenovaní QR kódu tvári, že kód naskenovala, avšak zobrazí chybovú hlášku. Čo je však horšie, nefungoval nám ani druhý spôsob uloženia COVID preukazu EÚ do aplikácie – hoci sme zadali náš prístupový kód a rodné číslo, aplikácia GreenPass nám neponúkla žiadne preukazy na stiahnutie.

V praxi to znamená, že aplikácia GreenPass je v kombinácii s Androidom 7.0 (a možnože aj staršími verziami, ale to sme neoverovali) momentálne nepoužiteľná. Aby sme overili, že problém nie je v našich dátach, tak sme rovnaký proces absolvovali aj na zariadení s Androidom 9.0. V jeho prípade fungovalo korektne skenovanie QR kódu a aj stiahnutie COVID preukazu EÚ zadaním prístupového kódu.

Problém však odstránila aktualizácia aplikácie na verziu 1.0.1.3.12, ktorá je už dostupná v obchode Google Play.

GreenPass Android 7.0

Aplikácia GreenPass na zariadení s Androidom 7.0. Skenovanie QR kódu vypíše chybu, pri pokuse o stiahnutie COVID preukazov EÚ neponúkne žiadne preukazy. Na telefónoch s novším Androidom to funguje korektne. Problém odstráni aktualizácia aplikácie. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Existujú alternatívy?

Alternatívou k oficiálnej aplikácii GreenPass je riešenie vo forme webovej stránky https://app.getcovidpass.eu/, o ktorom sme už písali. Slovensko IT toto riešenie neodporúča, viď. vyjadrenie v úvodne článku. Ak sa ho rozhodnete použiť, treba postupovať nasledovne:

  • na počítači si otvorte PDF súbor s COVID preukazom EÚ, ktorý vám zaslalo NCZI
  • alternatívne si ho stiahnite z tejto stránky
  • do smartfónu si nainštalujte aplikáciu Yourwallet
  • v smartfóne otvorte webový prehliadač a otvorte si stránku https://app.getcovidpass.eu/
  • umožnite stránke pristupovať k fotoaparátu v telefóne a namierte zadným fotoaparátom na QR kód vášho COVID preukazu EÚ, ktorý máte otvorený na počítači
  • po úspešnom naskenovaní vám webová stránka ponúkne voľbu pokračovať v prehliadači alebo otvoriť aplikáciu Yourwallet. Vyberte možnosť Yourwallet
  • otvorí sa aplikácia Yourwallet vo vašom telefóne aj s naskenovaným COVID preukazom EÚ, ktorý si môžete do aplikácie uložiť
  • hotovo, teraz máte váš COVID preukaz EÚ v digitálnej forme v smartfóne

Okrem vyššie uvedeného postupu môžete takisto využiť mobilné aplikácie zdravotných poisťovní, ktoré už začali, resp. v blízkej budúcnosti začnú zobrazovať COVID preukazy EÚ priamo v aplikácii.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Ako použiť štátnu GreenPass aplikáciu? Krok po kroku, do detailov (Priebežne aktualizované)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit