Pripojenie cez službu VPN je užitočné, nielen keď si chcete ochrániť svoje súkromie, ale aj keď chcete využiť všetky multimediálne možnosti internetu.

Napríklad môže ísť o sledovanie seriálov alebo filmov, ktoré nie sú vo vašom regióne dostupné v závislosti od toho, akú službu použijete. Či už je to Netflix, Disney+, prípadne HBO Max, je tu potenciál na získanie nového obsahu, ktorý je dostupný v iných krajinách. A to práve v krajinách, na ktoré sa môžete prostredníctvom špecializovaných serverov pripojiť.

Službe VPN ako takej sme sa na stránkach tohto portálu už venovali v minulosti, všetky podstatné informácie nájdete v tomto článku. Teraz sa pozrieme na konkrétnu službu, ktorá sa nazýva Surfshark. Vďaka nej sa môžete pripojiť na servery takmer na celom svete a využívať nielen geolokačnú anonymizáciu, ale aj sprístupnenie služieb, ktoré sú limitované pre vašu krajinu. Nehovoríme o zneužívaní internetových služieb. Hovoríme o službách, ktoré chcete využívať, no nemôžete napríklad, ak cestujete a niektorá stránka zo Slovenska nie je v danej krajine dostupná.

Surfshark windows rozhranieZdroj: TOUCHIT

Vďaka tomuto nástroju sa pripojíte zo zahraničia, či už to bude Amerika, Chorvátsko alebo Švajčiarsko priamo na Slovensko a váš počítač bude navonok vystupovať, ako keby bol na Slovensku. Získate tak prístup k službám, ktoré si platíte, napríklad sledovanie rôzneho TV obsahu, no v zahraničí by pre vás nebol dostupný. Riešenie tohto typu je ideálne pre používateľov, ktorí cestujú a chcú mať dostupnosť obsahu, ako keď sú doma.

Aplikácia sa dá nainštalovať na počítače s rôznymi operačnými systémami a rovnako tak aj na smartfóny alebo dokonca aj na vašu Smart TV. Špeciálna edícia aplikácie je vytvorená vo forme doplnku pre webový prehliadač na báze Chrome alebo Firefox, a tak môžete používať VPN ochranu a jej možnosti aj v prehliadači samostatne. To znamená, že operačný systém nebude týmto pripojením ovplyvnený, avšak v prehliadači pôjdu všetky dáta cez zabezpečený server.

Ako sa pripojiť cez smartfón?

Použitie tejto aplikácie na smartfóne bude pravdepodobne to najpraktickejšie, čo môžete urobiť. Budete ju mať všade so sebou. Všetky vaše dáta, ktoré budú opúšťať váš smartfón môžu putovať internetom cez zabezpečenú sieť. No a samozrejme platia aj odpovedajúce výhody uvedené vyššie. Napríklad pri používaní streamovacích televíznych služieb.

Sprevádzkovanie aplikácie nie je vôbec náročné a jej použitie je ešte jednoduchšie ako použitie väčšiny ostatných aplikácií. Stačí ju nainštalovať, zadať meno a heslo a vybrať si krajinu, do ktorej sa chcete pripojiť. V rámci možností, ktoré aplikácia poskytuje, je tu možnosť dočasne pozastaviť takéto pripojenie a zvoliť si pauzu na 5 alebo 30 minút či 2 hodiny. Následne sa VPN pripojenie automaticky obnoví.

Aplikácia sa dá využiť aj na pripojenie vopred definovaných aplikácií cez sieť VPN. To je vítaná možnosť pre používateľov, ktorí nechcú ovplyvňovať svoje doterajšie pripojenie a chcú napríklad priamy prístup cez dáta operátora. Zároveň by ale chceli, aby niektoré aplikácie používali takúto sieť.

Toto všetko sa dá nastaviť a týka sa to aplikácií, ale aj webových stránok. Podobne je tu možnosť vylúčenia aplikácií, ktoré nebudú takú takéto pripojenie používať, aj keď bude na smartfóne aktívne. Je na vás, ktorý zoznam budete preferovať.

Všetky platformy

Aplikácia v tomto smere poskytne rovnaké možnosti na smartfóne ako aj na klasickom počítači alebo notebooku. Nemusíte sa limitovať použitím jedného alebo druhého zariadenia. V prípade, že si chcete pozrieť streamovacie služby s obsahom z iných krajín, máte rovnaké možnosti na pripojenie k zahraničným serverom či už používate systém Windows, Linux, macOS alebo napríklad Android iOS.

Výhody Surfshark VPN

  • Neobmedzený počet pripojených zariadení pod vaším účtom
  • Ukrytie vašej skutočnej IP adresy
  • Dvojité smerovanie VPN cez funkciu MultiHop
  • Podpora najnovšieho protokolu WireGuard
  • Definovanie aplikácií a webových stránok, ktoré nemajú byť smerované cez VPN
  • Viac ako 100 krajín a 3200 serverov
  • Vhodné aj na náročné dátové prenosy ako napríklad 4K video alebo sťahovanie hier
  • Ochrana pred internetovými reklamami a sledovacími cookies
  • Vstavaný antivírus s ochranou webovej kamery

Článok vznikol v spolupráci s firmou Surfshark.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.