Kurzy o bezpečnosti trochu inak. Jazykom, ktorému rozumiete.

Keď dostanete falošný email, alebo neviete, či správa naozaj pochádza od banky či kuriéra, máte na výber niekoľko možností. Zisťovať, o čo ide, no neviete, ako poznať ozajstnú správu od falošnej, ktorá vám môže uškodiť. Tiež ju môžete vymazať, no narazíte na prvý bod. Naozaj odstránite správu od banky, hoci si celkom nie ste istí, či je naozaj od banky? Grafika sedí, slovenčina ako tak obstojná, už stačí len kliknúť.

SAFELab na to ide inak a na nástrahy internetu vás pripraví. Kurzov na internete je množstvo, no v tomto prípade sú ucelené do formy, ktorej ľahko porozumiete. Žiadne zbytočné úvahy o internetovej bezpečnosti ale priamo príklady z praxe. Veď aj prvý odporúčaný kurz, kým sa pustíte do ďalších, vám ukazuje na príklad falošný email z eshopu, ktorý ale do eshopu nevedia a je to podvod.

Jednotlivé kurzy sú výstižné, plné presne takých situácií, aké zažívate bežne. Na webe SAFELab môžete absolvovať vybrané kurzy zadarmo. Tu sú dva pre dospelých a sedem pre detí a tínedžerov. Obsahovo je tu všetko potrebné, aby sa každý dozvedel o internetovej bezpečnosti alebo napríklad trikoch podvodníkov na internete.

Samostatnú časť tvoria kurzy, nazvime to pre školákov. Tu sa dozvedia o hejtovaní, podvodoch, aké je to byť YouTuberom, prečo si dať pozor na posielanie intímnych fotiek atď. Všetko kurzy, ktoré sú spracované formou tak, aby neprodukovali vatu ale naozaj zaujali od prvého riadku. Je len málo kurzov, ktoré sú tak komplexné a spracované vyslovene zaujímavou formou. Detaily o obsahu kurzov nájdete na tejto stránke.

Cena je 1 eur mesačne. Po túto dobu budete mať prístup ku všetkým kurzom. Celkovo v prepočte 300 stranám. Pre tých, čo radi sledujú video a pozrú si návody v tejto forme, je tu viac ako 150 minút kurzov a analýz, rovnako na praktické témy. Napríklad ako poznať podvodný email alebo webovú stránku. Špecialitou je napríklad návod, ako poznať falošnú fotografiu a nenaletieť na hoaxy a fotomontáže.

Kurzy v slovenčine a jazykom, ktorému porozumejú aj seniori

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.